Niagara-on-the-Lake, Ontario

Niagara on the Lake Ontario Niagara-on-the-Lake wordt ook wel 'the loveliest town in Canada' genoemd. De grootste publiekstrekker is het historische Queen Street met prachtige huizen. Niagara-on-the-Lake ligt in de provincie Ontario op de plaats waar de Niagara-rivier uitmondt in Lake Ontario. Als je de rivier stroomopwaarts volgt, kom je terecht bij de Niagara-watervallen. Niagara-on-the-Lake is een aanrader als uitvalsbasis voor je bezoek aan de watervallen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historisch centrum

Niagara-on-the-Lake heeft een prachtig oud stadscentrum. In de buurt vind je verschillende voormalig militaire forten en historische gebouwen. De pittoreske hoofdstraat van het centrum, Queen Street, is in oorspronkelijke staat gerestaureerd. De charmante straat is gevuld met oude panden, waarin winkeltjes gevestigd zijn en waar allerlei lekkers te koop is. Probeer eens de mierzoete Maple Leaf Fudge!

Niagara on the Lake Ontario

Niagara Falls, Canada

'Niagara Falls' is de verzamelnaam voor drie verschillende watervallen: de Horseshoe Falls op Canadees grondgebied en de American Falls en Bridal Veil Falls in de Amerikaanse staat New York. De Horseshoe Falls worden ook wel de Canadian Falls genoemd, omdat deze voor het grootste deel op Canadees grondgebied liggen. De Canadese kant biedt het beste zicht op de Horseshoe en de American Falls. Er zijn twee torens met prachtig uitzicht over de watervallen: de hoge Skylon Tower en de Minolta Tower. Ook is het mogelijk om de voet van de watervallen te bezoeken. Dit kan per boot, maar ook met een lift: tijdens de Journey behind the Falls zie je de watervallen vanaf de achterkant en hoor je ze via tunnels onder de waterval. Het is ook mogelijk om vanuit een reuzenrad, de Niagara Skywheel, de watervallen te bekijken, of zelfs vanuit een helikopter. In de avonduren zijn de watervallen ook indrukwekkend om te zien, met een mooi lichtspektakel en vuurwerkshows in de zomer.

Niagara Falls, Ontario

Niagara Apothecary Museum

Deze voormalige apotheek, gelegen aan de Queen Street, is gerestaureerd naar de authentieke stijl uit 1869. De apotheek maakte deel uit van een praktijk, die actief was tussen 1820 en 1964.

Niagara Falls, Ontario

St. Mark’s Church

St. Mark's Church stamt uit het jaar 1791 en is daarmee de oudste, constant opererende kerk in Ontario. Tijdens de Oorlog van 1812 werd de kerk gebruikt als ziekenhuis en barak voor de Amerikaanse soldaten. Toen de Amerikanen de stad in 1813 bezetten, werden er kuilen rondom de kerk gegraven, waarvanuit de soldaten konden schieten op de vijand. Tegenwoordig zijn deze 'schietkuilen' nog steeds zichtbaar. Toen de Amerikanen zich na de oorlog terugtrokken uit Niagara, legden ze niet alleen de stad in as, maar brandden ze ook St. Mark's Church uit. Alleen de buitenmuren bleven behouden, die vandaag de dag nog steeds de basis van de kerk vormen.

Niagara Falls, Ontario

McFarland House

Dit oudste overgebleven gebouw uit Niagara-on-the-Lake is gebouwd rond 1800 en diende tijdens de Oorlog van 1812 als ziekenhuis en hoofdkwartier van de bevelvoerders. Hierdoor kon het de brandstichting van 1813 overleven, terwijl vrijwel alle andere gebouwen wel verwoest werden. Tegenwoordig worden er rondleidingen door gekostumeerde gidsen gegeven. Rondom het huis ligt een groot park met diverse recreatiemogelijkheden.

Niagara Falls, Ontario

Theater

In Niagara-on-the-Lake wordt elke zomer het bekende Shaw Festival georganiseerd, waarbij werken van George Bernard Shaw en zijn tijdgenoten (1856-1950) opgevoerd worden in vier verschillende theaters in de stad.

Niagara Falls, Ontario

Omgeving

Niagara Falls, Amerika

Met de auto of te voet kun je via de Rainbow Bridge over de Niagara-rivier naar de Amerikaanse zijde gaan. Ga naar de Observation Tower en pak op Goat Island de lift naar beneden, naar Cave of the Winds gaan. Hier ligt een observatieplatform op zes meter afstand van de Bridal Veil Falls, de kleinere waterval naast de American Falls. Vanaf Goat Island zelf zijn de watervallen ook goed te zien. Het is ook mogelijk om rondleidingen te boeken of een ballonvlucht te maken, mits het weer het toelaat.

Niagara Falls, Ontario

Maid of the Mist

De populairste attractie bij de Niagarawatervallen is de Maid of the Mist Tour, waarbij je in een boot de Niagara-rivier op gaat. Op deze manier is het mogelijk om erg dicht bij de watervallen te komen. Gelukkig krijgt iedereen aan boord een poncho, want door de mist van de watervallen zou je nog wel eens nat kunnen worden. De Maid of the Mist Tour is mogelijk vanaf de Amerikaanse en de Canadese kant. In de winter is vaart de boot niet uit.

Niagara Falls, Ontario

Fort George

Fort George is een van de locaties waar tijdens de Oorlog van 1812 hevige gevechten plaatsvonden. Tijdens de economische recessie van 1930 is het fort helemaal gerestaureerd naar negentiende-eeuwse stijl om meer werkgelegenheid te creëren. Er zijn onder andere tentoonstellingen en kostuums te zien die toen gedragen werden. Het fort is geopend van april tot en met oktober. Andere militaire gebouwen zijn de Navy Hall en Butler’s Barracks. Reis je met kinderen of vind je een gewone rondleiding niet spannend genoeg? Overweeg dan een Ghost Tour.

Niagara Falls, Ontario

Vervoer

In het stadje wordt het openbaar vervoer geregeld door Niagara-on-the-Lake Transit. De maatschappij biedt onder andere vaste routes aan tussen het historische centrum, Virgil en Glendale. Van mei tot oktober rijdt er bovendien een shuttle tussen de Historical Old Town en Fort George.

Feiten

Provincie Ontario
Regio Niagara
Oppervlakte 133 km²
Hoogte 82 meter
Inwoners 15.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het klimaat van Niagara-on-the-Lake is vergeleken met andere Canadese gebieden gematigd te noemen. Door de ligging bij diverse meren daalt de temperatuur in de winter niet ver onder het vriespunt, terwijl het in de zomer gemiddeld 20-25 graden wordt, met regelmatig uitschieters naar boven. In januari valt er gemiddeld de meeste sneeuw en in de zomermaanden valt er zo'n 80 millimeter regen per maand. Door het gematigde, milde klimaat en de vruchtbare bodem behoort de regio van Niagara-on-the-Lake tot de belangrijkste wijnstreken van Canada.

Geschiedenis

Toen Niagara-on-the-Lake (afgekort tot NOTL door de lokale bevolking) nog bewoond werd door de Neutral-indianen, heette het plaatsje Onghiara. In 1781, ten tijde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, kocht de Britse regering een groot stuk land langs de Niagara-rivier. Nog in hetzelfde jaar stichtten zij het stadje Butlersburg, genoemd naar de Britse kolonel John Butler.
 
In 1792 ging Butlersburg op in de stad Newark, die in hetzelfde jaar benoemd werd als hoofdstad van Upper Canada, een Britse kolonie in Canada die officieel op 26 december 1791 in het leven was geroepen. De stad begon flink te groeien en ontpopte zich als het centrum van het Niagara-schiereiland. Ondanks deze toenemende welvaart moest Newark zijn titel als hoofdstad van Upper Canada in 1797 afstaan aan het huidige Toronto. Newark lag namelijk gevaarlijk dicht bij de grens met de Verenigde Staten. In 1798 kreeg Newark de naam Niagara.
 
Tijdens de Oorlog van 1812, een conflict tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië met haar Canadese koloniën, brandde vrijwel de gehele stad tot de grond af door een aanval van de Verenigde Staten. Na de oorlog bouwden de Britten de stad weer op, zij zorgden ervoor dat Niagara veel van haar historische charme behield. De stad groeide uit tot een belangrijk commercieel centrum, onder andere door de florerende scheeps(bouw)industrie en de vele winkels.
 
Rond 1880 raakte de huidige naam van de plaats in gebruikt, om het beter te kunnen onderscheiden van het buurplaatsje Niagara Falls (waarvan er overigens ook een aan de overzijde van de Niagara-rivier in de staat New York ligt). De naam Niagara-on-the-Lake werd pas in 1970 officieel aangenomen als nieuwe naam. Tegenwoordig is het een grote toeristische trekpleister en wordt het jaarlijks door circa drie miljoen mensen bezocht. In 2004 kreeg het historische centrum van NOTL de titel National Historic Site.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan