Niagara Falls, New York

Niagara Falls, New York Niagara Falls is de benaming van drie watervallen langs de internationale grens tussen de Canadese provincie Ontario en de Amerikaanse staat New York. De watervallen in de Niagara-rivier vormen een indrukwekkend watergeweld en zijn een prachtig natuurlijk wereldwonder. Ongeveer 90% van het water stort via de hoefijzervormige Horseshoe Falls (ook wel Canadian Falls) naar beneden, de overige 10% via de American Falls en Bridal Veil Falls op Amerikaans grondgebied. Aan zowel de Canadese als Amerikaanse zijde ligt een stad met de naam Niagara Falls. Het Canadese Niagara Falls telt ongeveer 90.000 inwoners, het Amerikaanse broertje 50.000. Je kunt gemakkelijk naar de andere kant wandelen of rijden om de watervallen vanuit een ander perspectief te bekijken. Aan beide kanten zijn voorzieningen, attracties en uitkijktorens. Een aanrader is een boottocht met de Maid of the Mist naar de voet van de watervallen. De boot vertrekt ieder kwartier vanaf beide kanten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Maid of the Mist/Hornblower

De populairste attractie bij de Niagara-watervallen is de Maid of the Mist, waarbij je in een boot de Niagara-rivier op gaat voor een tocht naar de voet van de watervallen. Gelukkig krijgt iedereen aan boord een poncho, want door de mist van de watervallen kun je nog wel eens nat worden. De Maid of the Mist-boten vertrekken aan beide zijden: aan Amerikaanse kant vanaf de voet van de Observation Tower en aan de Canadese kant onderaan Clifton Hill. Aan Canadese zijde heet de boottocht Hornblower en wordt deze uitgevoerd door Niagara Cruises. Let op: de boten varen vanaf april/mei tot eind oktober (dit verschilt per jaar en is weersafhankelijk) en vertrekken elk kwartier.

Niagara Falls, Maid of the Mist

Rainbow Bridge

Via de Rainbow Bridge kun je (tegen betaling) met de auto/camper, fiets of te voet naar de andere kant van de Niagara-rivier. De brug al wandelend oversteken duurt ongeveer een kwartier. De brug zelf biedt mooie uitzichten op de watervallen en is een goede plek om het vuurwerk op vrijdagavond in het hoogseizoen te bekijken. Soms zijn er ook shows op woensdag- en zaterdagavond. Vergeet niet je paspoort mee te nemen, je steekt immers een landgrens over.

Amerikaanse zijde

Niagara Falls, Rainbow Bridge

Niagara Falls State Park

Dit park is het oudste staatspark van Amerika en omvat de American Falls, Bridal Veil Falls en een deel van de Horseshoe Falls. Volg zeker de vele wandelpaden en bruggen door het park, om verschillende mooie perspectieven op de Niagara Falls te krijgen. Niagara Falls State Park telt verschillende attracties, de belangrijkste zullen hier besproken worden. Je kunt het park te voet verkennen of door middel van de Niagara Scenic Trolley. De trolley rijdt langs de American Falls en over Goat Island.

Niagara Falls State Park

Prospect Point

Vanaf Prospect Point heb je een goed zicht op de watervallen. Hier staat ook de 86 meter hoge Observation Tower, met aan de voet ervan de opstapplaats van de Maid of the Mist.

Prospect Point, Niagara Falls

Niagara Gorge Discovery Center

In dit centrum wordt de lokale en natuurlijke geschiedenis van de watervallen op een interactieve manier tentoongesteld. Op een scherm van 180 graden wordt een film getoond die laat zien hoe de Niagara-rivier al meer dan 12.000 jaar lang de rotsen en de kloof in het gebied uitslijt. Je vindt er tevens het Niagara Gorge Trailhead Center, het startpunt voor wandel- en fietstochten in de omgeving.

Niagara Falls

Cave of the Winds

Deze (betaalde) trip begint met een 53 meter diepe afdeling per lift in de Niagara Gorge. Gehuld in gele poncho’s en op speciaal schoeisel word je over houten bruggen en trappen naar het Hurricane Deck geleid, op zes meter afstand van de Bridal Veil Falls. Houd er rekening mee dat er hier een harde wind kan staan en dat je nat wordt.

Cave of the Winds, Niagara Falls

Goat Island

Goat Island biedt uitzichten op de draaikolken, kloof, rivier en alle drie de watervallen. Ook ligt hier de ingang van de Cave of the Winds. Het eiland is te voet en per auto/camper bereikbaar. Een kleiner eiland, dat alleen te voet te betreden is, is Luna Island. Dit eiland ligt tussen de American en Bridal Veil Falls.

Canadese zijde

Niagara Falls, New York

Queen Victoria Park

Dit park is het toeristische centrum vlak bij de watervallen en omvat tuinen, attracties, uitkijkpunten en bijna de gehele Horseshoe Falls. Ga naar Table Rock voor een prachtig uitzicht op de Horseshoe Falls.

Queen Victoria Park, Niagara Falls

Skylon Tower

Vanaf de Skylon Tower in Queen Victoria Park heb je het hoogste uitzicht op de watervallen. Kijk je de andere kant op, dan zie je bij helder weer Toronto liggen. Een andere uitkijkpost is de Minolta Tower.

Skylon Tower, Niagara Falls

Journey behind the Falls

Ga in Queen Victoria Park met een lift naar de voet van de Horseshoe Falls en ervaar het natuurgeweld van onderaf en van achter. Op een observatieplatform zie je de waterval van heel dichtbij en via tunnels onder de waterval zelf hoor je het machtige gedonder van het naar beneden stortende water.

Journey behind the Falls, Niagara Falls

Botanical Gardens & Butterfly Conservatory

Ten noorden van de watervallen en van Queen Victoria Park liggen botanische tuinen en grote kas met 2.000 kleurrijke tropische vlinders in een regenwoudsetting.

Botanical Gardens, Niagara Falls

Floral Clock

Nog een stukje noordelijker vind je de Floral Clock. Dit is een populaire plaats aan de Niagara Parkway om even te stoppen en een foto te maken. 16.000 bloemen vormen hier een klok, waarvan het design elk jaar twee keer veranderd wordt.

Niagara Falls

Whirlpool Aero Car

De Niagara Whirlpool is een natuurlijke draaikolk in de Niagara-rivier. Aan weerszijden vind je twee natuurparken: in Amerika ligt het Whirlpool State Park, in Canada het Niagara Glen Nature Reserve. Vanaf de Canadese kant kun je met een kabelbaan (Whirlpool Aero Car) een tocht over de rivier en de draaikolk maken.

Niagara Falls

Vervoer

Niagara Frontier Transportation Authority (NFTA) is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Niagara en Erie County. De organisatie onderhoudt verschillende buslijnen en een light rail-systeem. In het Niagara Falls State Park rijden trolleybussen rond. 

Tolwegen / Express Routes

Ga je met je huurvoertuig op pad, kijk dan goed dat je niet per ongeluk een tolweg op rijdt. Tolwegen worden op wegenkaarten en navigatiesystemen meestal aangegeven. Langs de weg staat een bord. Meestal wordt ook aangegeven wat een alternatieve route is. Soms zijn het elektronische tolwegen, waar geen creditcard of cash aan te pas komt. Rond de Niagara Falls is Highway 407 een voorbeeld van zo'n elektronische tolweg. Deze weg loopt van Toronto, via Burlington naar de Niagara Falls en verder naar Buffalo in de staat New York. Op de gehele route werkt men met een 'transponder'; een kastje in de auto die met de tolpoortjes communiceert. De tolpoortjes zijn poortjes waar je zonder te stoppen onderdoor rijdt. Als je niet zo'n transponder hebt, wordt er een digitale opname gemaakt van het kenteken en krijgt de eigenaar de rekening. Auto- en camperverhuurders zullen deze rekening ontvangen en deze aan jou doorbelasten, mét extra administratiekosten. Let hier dus goed op.

Feiten

Staat New York
County Niagara
Oppervlakte 44 km²
Hoogte 187 meter
Inwoners 90.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Door het vochtige landklimaat lopen de temperaturen in de zomer en winter behoorlijk uiteen en valt er gedurende het jaar ongeveer evenveel neerslag. In de winter valt dit in de vorm van sneeuw, meestal van december tot februari. Januari is gemiddeld de koudste maand met maxima rond het vriespunt en nachttemperaturen van -8. Van mei tot en met september liggen de maxima boven de 20 graden, met juli en augustus als warmste maanden (gemiddeld 27 graden).

Geschiedenis

De Niagarawatervallen zijn in de laatste ijstijd (elfduizend jaar geleden) ontstaan door terugtrekkende gletsjers. Door afslijting van kalksteen verschuiven de Niagara-watervallen ongeveer 1,2 meter per jaar naar achteren, waardoor ze nu ongeveer 11 kilometer van de oorspronkelijke locatie liggen.

Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong van de naam ‘Niagara’. Zo zegt men dat de naam afgeleid zou zijn van ‘Ongniaahra’, wat in de taal van de Irokezen, de oorspronkelijke inwoners van het gebied, ‘land gesplitst in twee’ betekent. Door de Franse immigranten zou dit woord vervolgens zijn uitgesproken als ‘Niagara’. In 1604 werd het eerste ooggetuigenverslag van de watervallen opgetekend, door de Fransman Samuel de Champlain, die de watervallen vanaf Canadese zijde beschreef. In de achttiende eeuw maakte een Zweed voor het eerst een wetenschappelijk verslag over het natuurwonder. In diezelfde eeuw kwam het toerisme op gang, zowel aan Canadese als Amerikaanse zijde.

In maart 1848 gebeurde iets hoogst ongebruikelijks: de watervallen stopten doordat grote ijsblokken de doorstroom blokkeerden. Bijna twee dagen lang viel er geen water naar beneden, wat ervoor zorgde dat de watermolens stopten en fabrieken die normaal gesproken draaiden op de opgewekte energie, hun productie noodgedwongen moesten stilleggen. In hetzelfde jaar bouwde men de eerste voetbrug over de rivier.

Na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861 - 1865) begon de New York Railroad het gebied rond de Niagarawatervallen te promoten als een mooi recreatiegebied en een uitstekende plek om te trouwen. In 1886 werd de oorspronkelijke houten en stenen brug over de rivier vervangen door een stalen brug, die eveneens het gewicht van treinen kon dragen. Deze Whirlpool Rapids Bridge (ten noorden van de Rainbow Bridge) is nog steeds in gebruik.  

Met de komst van auto’s na de Eerste Wereldoorlog stroomden de toeristen massaal toe. In juni 1969 damden ingenieurs van het Amerikaanse leger de watervallen in om de rotsen op de bodem van de watervallen weg te kunnen hakken. De gigantische dam van 180 meter hoog moest ervoor zorgen dat al het water naar Canada stroomde, zodat de watervallen aan Amerikaanse zijde tijdelijk droog zouden komen te staan. Vier maanden later was het werk afgerond en werd de dam opgeblazen, zodat de watervallen ook weer in Amerika konden stromen. De ingenieurs van het leger zouden in de toekomst nog vaker ingrijpen om het gebied rond de watervallen aan te passen.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan