St. Paul’s Church, Charlottetown

Op een idyllische plek in het groen in Charlottetown ligt St. Paul’s Anglican Church. De gotische kerk heeft op het eerste gezicht iets weg van een middeleeuws kasteeltje. Driemaal werden er bouwplannen gemaakt voor een nieuwe kerk. In 1896 maakte een lokale architect een definitief ontwerp, dat vandaag de dag nog steeds te bezichtigen is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kerkbezoek

Iedereen is welkom in St. Paul’s Church. In deze historische stenen kerk zul je met open armen worden ontvangen, mits je geïnteresseerd bent in het Christendom. Op zondagochtend vinden twee heilige Eucharistievieringen plaats, om 8.00 en om 10.00. De kerk is ook op andere dagen geopend. Binnen kun je het glas-in-loodwerk bewonderen, evenals het houten gekruiswelfde dak en de gedenkplaten aan de muur, die grotendeels afkomstig zijn uit de eerdere versies van de kerk. Ook een korte wandeling rondom het kerkje is de moeite waard.

Geschiedenis

Een eigen kerk

Op 28 juni 1769 wordt Prince Edward Island een onafhankelijke kolonie. Tot dan toe is het altijd onderdeel geweest van Groot-Brittannië. De nieuwe gemeenteraad stelt honderd pond salaris beschikbaar voor een priester. Predikant John Caulfield neemt deze taak als eerste op zich, maar hij komt tijdens zijn vier dienstjaren nooit naar Charlottetown en er zijn dan ook geen diensten voor de kerkgangers aldaar. Een kerk om te bezoeken is er evenmin.

De bouw van een fysieke kerk begint pas in 1795. Hoewel er een jaar later al diensten plaatsvinden, wordt de kerk pas zes jaar later voltooid. Kort na de oplevering ontstaat het plan voor een grotere kerk. Nog voor dit bouwwerk goed en wel van de grond is gekomen, slaat een flinke storm het neer. De wederopbouw begint in 1835, maar ook dit bouwwerk is geen lang leven beschoren. In 1896 wordt een lokale architect in de arm genomen voor een laatste ontwerp: William Critchlow Harris. De stijl van de kerk wordt neogotisch, zoals bij meer gebouwen op Prince Edward Island.

Het ontwerp

Belangrijk bij het ontwerp zijn de harmonieuze verhoudingen en het glas-in-lood-werk, dat deels bewaard bleef uit de eerdere St. Paul’s Churches. De muren zijn van zandsteen. Ten noordoosten van de kerk is een lange toren met torenspits bevestigd. De bouw duurt in totaal achttien maanden en kost 18.500 dollar. De eerste officiële dienst vindt plaats op 10 mei 1897.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan