Prince Edward Island

Prince Edward Island is de kleinste maritieme provincie van Canada. ‘The Island’, zoals het door veel lokale bewoners genoemd wordt, bestaat uit een groot eiland en enkele kleinere eilandjes. Toeristen komen er vooral heen voor de boerderijen en pittoreske vissersdorpjes, de glooiende heuvels en de mooie zandstranden. Ook de rode rotskusten zijn in trek. Het middelste deel van Prince Edward Island is het drukst bezocht. Je komt er via de 13 kilometer lange Confederation Bridge. De beste manier om het eiland te verkennen is door één of meerdere Coastal Drives te rijden.

Feiten

Bijnaam: The Garden Province
Hoofdstad: Charlottetown
Grootste stad: Charlottetown
Bevolking: 141.000
Oppervlakte: 5.684 km²
Toetreding tot Canada: 1 juli 1873
Officiële website: www.gov.pe.ca

Vlag & Coat of Arms

Vlag Prince Edward Island Coat of Arms Prince Edward Island

Cultuur/Geschiedenis

Voordat de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier als eerste Europeaan het eiland verkende en het Île Saint-Jean noemde, was het eeuwenlang bewoond door het volk van de Mi´kmaq, die het gebied Abegweit noemden. Halverwege de achttiende eeuw deed Engeland verschillende pogingen om de macht over te nemen van Frankrijk. Dit ging echter niet zonder slag of stoot: de Fransen verdedigden namelijk samen met de indianen het eiland met man en macht. Pas met behulp van het Verdrag van Parijs dat in 1763 werd getekend, kwam Île Saint-Jean, dat omgedoopt werd tot St. John’s Island, in handen van Groot-Brittannië.

Tijdens en na de Amerikaanse Burgeroorlog vluchtten veel Loyalisten naar het eiland, dat in 1798 wederom van naam veranderde. Aangezien er al veel plaatsen in de Britse kolonie waren met St. John, werd besloten het eiland te noemen naar Prins Edward, de vader van de latere koningin Victoria.

Prince Edward Island beschouwt zichzelf als de ‘Geboorteplaats van de Confederatie’, omdat er in september 1864 in Charlottetown een belangrijke conferentie plaatsvond, waarbij de eerste stappen genomen werden om de Canadese Confederatie te vormen.

Feesten

Prince Edward Island (PEI) kent vele evenementen, van kreeftfestivals tot jazzconcerten. Een aanzienlijk deel van de inwoners van PEI heeft Ierse voorouders. De Ierse gemeenschappen organiseren soms céilidhs, wat van oorsprong bijeenkomsten met Keltische muziek en dans zijn. In het gratis blaadje The Buzz, dat maandelijks over het hele eiland verspreid wordt, staan alle festiviteiten op een rijtje.

Culinair

De belangrijkste economische sectoren zijn landbouw en visserij. Er zijn veel kleinschalige bedrijfjes en omdat die zo kenmerkend zijn voor Prince Edward Island wil de regering dat graag zo houden. Het belangrijkste landbouwproduct is de aardappel en in de zee worden vooral veel kreeften, oesters en mosselen gevangen.

Klimaat

Prince Edward Island heeft een gematigd klimaat met veel invloed van zee. De winters zijn wisselvallig, omdat er zowel koude luchtstromen van de Noordpool als milde luchtstromen uit zuidelijkere streken overwaaien. Er steken van december tot april regelmatig stormen op. In januari en februari, de koudste maanden van het jaar, wordt het overdag gemiddeld -3 graden. Er valt redelijk veel sneeuw. Omdat delen van de omliggende zee 's winters bevriezen, warmt het in de lente maar langzaam op en duurt het even tot het ijs weer gesmolten is. Vanaf mei begint de temperatuur flink te stijgen en bereikt het kwik in juli en augustus overdag de 23 graden. Temperaturen van dertig graden en hoger komen echter ook regelmatig voor, met name langs de stranden. In de (vroege) herfst is het nog aangenaam warm met maxima rond de 18 graden in september.

Beste reistijd

In de late zomer en vroege herfst zijn de temperaturen het meest aangenaam. In de herfst valt wel relatief de meeste regen. Voor echte strandliefhebbers, die hoge temperaturen niet schuwen, zijn de zomermaanden het meest geschikt om een bezoek te brengen aan Prince Edward Island.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan