Gaspe, Québec

Gaspe bezienswaardigheden De kleine stad Gaspé is gelegen op het noordoostelijke uiteinde van het Gaspé-schiereiland in de provincie Québec. Het stadje wordt gekenmerkt door een prachtige baai met kilometers aan stranden. Gaspé staat bekend als het eerste stukje Canada dat in 1534 werd ontdekt door de Franse ontdekkingsreiziger Jaques Cartier. Een populaire attractie in de buurt is het Forillon National Park of Canada.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Musée de la Gaspésie

Het Musée de la Gaspésie neemt je mee op een trip door het rijke verleden van het Gaspé-eiland. Van de ontdekking van Jacques Cartier tot de huidige gebruiken van de lokale bevolking. De permanente tentoonstelling 'Gapésie ... the grand journey!' staat, net als de wisselende exhibities, in het teken van de geschiedenis, kunst, cultuur en het erfgoed van het schiereiland. Een andere leuke manier om het verleden te verkennen is door de zes kilometer lange Gaspé Heritage Trail te wandelen, die langs de belangrijkste historische gebouwen en locaties voert, waaronder het Jacques Cartier Monument.

Gaspe town

Jacques Cartier Monument

Vlak naast het Musée de la Gaspésie ligt de Jacques Cartier Monument National Historic Site, waar Jacques Cartier in 1534 voor het eerst aan land kwam en het begin van de moderne Canadese geschiedenis markeerde. Het monument bestaat uit zes gietijzeren zuilen in de vorm van de kiezels die je op de stranden van Gaspé vindt. Ook zie je er het profiel in terug van Forillon National Park of Canada. Op de zuilen zijn de belangrijkste momenten van de ontmoeting tussen indianen en de mannen van Jacques Cartier weergegeven. Het monument werd in 1977 vervaardigd door de Bourgault-Legros familie en biedt een mooi uitzicht op de Gaspé-baai.

Gaspe bezienswaardigheden

Site d'interprétation de la culture Micmac de Gespeg

In Gespec komt de geschiedenis van de Gespeg Mi'kmaq-indianen tot leven. Kom meer te weten over de zeventiende-eeuwse voorouders van de huidige Mi'kmaq en laat je rondleiden door een gereconstrueerd dorp. In het hoofdgebouw kun je een tentoonstelling bekijken met indiaanse voorwerpen.

indianen Canada

Kerken

Deze modern vormgegeven kathedraal bestaat volledig uit hout en is mooi om van buiten en binnen te bekijken. Tegenover de kerk staat een tien meter hoge monoliet die de plaatsing van het kruis door Jacques Cartier herdenkt. Een andere mooie kerk in Gaspé is de Notre-Dame-de-Pointe-Navarre Sanctuary, die al vele jaren een drukbezochte bedevaartplaats is.

kathedraal in Gaspe

Cruises

Vanuit Gaspé vertrekken dagelijks cruises naar de beroemde Percé Rock en Bonaventure Island, dat bekendstaat om de vele bijzondere vogelsoorten die er leven en nestelen. Een andere mogelijkheid is om mee te gaan op een cruise naar de Golf van St. Lawrence, een perfecte locatie om walvissen te spotten. De tours zijn zowel in Frans als in Engels beschikbaar.

Gaspe bezienswaardigheden

Omgeving

Parc National Forillon

Forillon beslaat de noordoostelijke punt van het Gaspé-schiereiland. De ruige, tot tweehonderd meter hoge zeekliffen trekken veel vogels, voor de kust laten zich regelmatig walvissen zien en in het binnenland leven beren, vossen, herten en elanden. Een van de mooiste wandelingen is Les Graves (8 km retour). Bij deze wandeling volg je de kust tot het einde van het schiereiland, naar Cap Gaspé. Je wandelt naar de vuurtoren die ver boven de Atlantische oceaan de wacht houdt. Misschien zie je er wel zeehonden en walvissen. Mount Saint-Alban (7,2 km) is een leuke inspannende route naar de top van de berg. Leuk als je je wilt inspannen en van hogerop wilt uitkijken over de kaap van Gaspé. Bezoek ook zeker het idyllische strand van Cap Bon Ami. Bezoekerscentra zijn in L’Anse au Griffon en bij Penouille. Ook is er een Interpretation Centre, aan de oostzijde.

Gaspe bezienswaardigheden

Feiten

Provincie Québec
Regio Gaspésie–Îles-de-la-Madeleine
Oppervlakte 1.343 km²
Hoogte 34 meter
Inwoners 15.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Gaspé staat erom bekend 's winters onder een dik pak sneeuw bedekt te worden. Alleen al in de maand januari valt er doorgaans 77 centimeter sneeuw. Vaak is Gaspé pas in mei weer helemaal sneeuwvrij. Vanaf dan begint het kwik flink te stijgen en worden de temperaturen aangenamer. De warmste maanden zijn juli en augustus, met een gemiddelde temperatuur van 23 graden. Vanaf oktober wordt het weer een stuk kouder en tussen december en maart vriest het overdag enkele graden. Door de ligging op een schiereiland waait het er het hele jaar door behoorlijk, waardoor de gevoelstemperatuur vaak een paar graden lager ligt.

Geschiedenis

Oorspronkelijk werd het Gaspé-schiereiland bewoond door Mi'kmaq-indianen. De naam van het eiland is dan ook afkomstig uit hun taal: 'Gespeg' betekent zo veel als 'het einde van het land'. De rust van de Mi'kmaq-indianen werd verstoord toen de ontdekkingsreiziger Jacques Cartier in 1534 voet aan wal zette en het land claimde in naam van de Franse troon door een groot kruis in de grond te planten. Aangezien Gaspé het allereerste stuk land was dat geclaimd werd, heeft het de titel 'Birthplace of Canada' gekregen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan