Carmacks, Yukon

Carmacks Yukon Carmacks ligt op circa 180 kilometer ten noorden van Whitehorse, de hoofdstad van Yukon. Het is slechts een klein dorp aan de Yukon-rivier en wordt vaak gebruikt als stop op de route tussen Dawson City en Whitehorse. Carmacks ontstond in 1896, toen George Washington Carmack goud vond in de Bonanza Creek.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Tagé Cho Hudän Interpretive Centre

Dit is dé bezienswaardigheid van Carmacks. In het informatiecentrum geven vrijwilligers uitleg over de inheemse volken en leefwijzen van vroeger en nu. Tot de tentoongestelde voorwerpen behoren een boot van elandenhuid, een houten kano, gereedschap van botten en stenen en traditionele kledij. Het centrum is van half mei tot half september geopend. Buiten het seizoen kun je op afspraak langskomen.
 

Bezienswaardigheden Carmacks

Five Finger Rapids

Ongeveer 25 kilometer ten noorden van Carmacks (aan de weg naar Dawson City) ligt een mooi natuurgebied met prachtige uitzichten op de Five Finger Rapids: een stroomversnelling tussen de rotspartijen in de rivier. Tijdens de Klondike Gold Rush, toen transport veelal over water plaatsvond, was dit een zeer gevaarlijke plek. Hekwielboten sloegen regelmatig te pletter op de rotsen of raakten zwaar beschadigd. Dynamiet bleek de oplossing: de rotsen werden opgeblazen, het water werd kalmer en de doorgang veiliger. Wandelaars kunnen via een lange, steile trap en een korte boswandeling naar een uitkijkpunt lopen waar je mooi uitzicht hebt op de Five Finger Rapids. Er staan ook borden die je meer leren over het goudkoortsverleden.

Bezienswaardigheden Carmacks

Carmacks-Whitehorse

Als je van Carmacks in zuidelijke richting naar Whitehorse rijdt over Klondike Highway, passeer je de volgende meren: Twin Lakes (49 km ten zuiden van Carmacks), Fox Lake (60 km zuidelijker vanaf Twin Lakes) en Lake Laberge (48 km voor Whitehorse), dat een zandstrand heeft en voldoende plaats om te picknicken. Voor Lake Laberge moet je wel een stukje van de weg af, volg hiervoor de bordjes. Bij deze drie meren zijn ook campgrounds. Ten zuiden van Carmacks domineert de Nordenskiold-rivier het landschap. Het natte gebied trekt in de lente en herfst veel vogels. Ook leven er bevers, muskusratten, vossen en elanden. De afstand tussen Carmacks en Whitehorse is 177 kilometer. Houd er rekening mee dat je langer onderweg bent dan twee uur in verband met slecht wegdek, de lage maximumsnelheid en mooie tussenstops!

Bezienswaardigheden Carmacks

Carmacks - Dawson City

Rijd je van Carmacks in noordelijke richting naar Dawson City, dan kom je door de plaatsjes Minto en Stewart Crossing. Beide plaatsjes staan bekend om de meerdaagse kano- en kajaktrips die je er kunt starten. Bij Stewart Crossing is de afslag naar de mijnstadjes Mayo en Keno. Stop tussen Carmacks en Stewart Crossing zeker bij Pelly Crossing: je hebt er een mooi uitzicht op de heuvels, de rivier en de blauwe brug. De afstand tussen Carmacks en Dawson City is 355 kilometer. Trek voor de rit ongeveer vijf uur uit in verband met slecht wegdek, de maximumsnelheid en vele mooie tussenstops. Neem je tijd!

Bezienswaardigheden Carmacks

Feiten

Staat Canada
Territory Yukon
Oppervlakte 37 km²
Inwoneraantal 500
Tijdzone Pacific Time Zone (9 uur vroeger dan in Nederland)

Klimaat

In de zomermaanden (juni, juli en augustus) kan het in Carmacks goed toeven zijn met temperaturen rond de twintig graden. Er valt in de zomer helaas wel geregeld neerslag. In september dalen de maxima al snel, het wordt dan gemiddeld zo'n 13 graden. Van november tot maart liggen de temperaturen (ver) onder het vriespunt.

Geschiedenis

De geschiedenis van Carmacks gaat terug tot aan het eind van de negentiende eeuw. In 1893 vond George Washington Carmack in het gebied kolen. Hij vestigde een handelsplaats in de regio. Van hieruit handelde hij met de lokale bevolking. Daarnaast begon hij een mijn, van waaruit hij kolen haalde. Een paar jaar later werd in het gebied goud gevonden, waarmee de Klondike Gold Rush werd aangewakkerd. Sinds het verval van de mijnindustrie is het een slaperig stadje geworden.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan