Haines Junction, Yukon

Haines Junction Yukon Haines Junction is een klein dorp op de kruising van Alaska Highway en Haines Highway. Haines Junction is belangrijk voor de Champagne en Aishihik First Nations en is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Kluane National Park. Met de hoogste bergen van Canada als achtergrond is Haines Junction een populaire bestemming in de Yukon.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentra

Het Da Kų Cultural Centre herbergt het bezoekerscentrum van Kluane National Park en Haines Junction. Je vindt er tentoonstellingen, videopresentaties en informatie over wandelroutes. Loop hier zeker even binnen voor de handige plattegrond van het park en foldertjes van wandelroutes. Het St. Elias Convention Centre heeft een tentoonstelling over de lokale geschiedenis. Ook kun je er kunst bekijken.

Haines Junction bezienswaardigheden

Kluane National Park

Haines Junction staat vooral bekend als toegangspoort tot Kluane National Park, een prachtig wildernispark met toendra, gletsjers, bergen en valleien. Er leven grizzlyberen, zwarte beren, elanden, lynxen, coyotes en wolven. Een andere bijzonderheid is Mount Logan, met 5.959 meter de hoogste berg van Canada. De Alaska Highway en Haines Highway lopen langs de oostgrens van het park en bieden toegang tot wandelroutes, meren (waaronder Kluane Lake en Kathleen Lake) en uitzichtpunten.
 

Haines Junction bezienswaardigheden

Haines Junction Monument

Een veel gefotografeerde bezienswaardigheid in Haines Junction is het Haines Junction Monument, in de volksmond ook wel 'The Muffin' genoemd. Het beeldhouwwerk is vormgegeven als een groot rotsblok met wildlife uit de omgeving. De gele borden met 'Welcome to Haines Junction' langs de kant van de weg markeren het begin en einde van het dorp.

Haines Junction bezienswaardigheden

Kerken

Het kleine Haines Junction herbergt twee kleine kerken. Aan de Alaska Highway, vlakbij het kruispunt, ligt Our Lady of the Way Catholic Church. Dit minuscule kerkje stamt uit 1954 en bestaat grotendeels uit een oude bouwloods die gebruikt werd tijdens de aanleg van de snelweg. Iets verder ligt de St. Christopher’s Anglican Church, een houten kerk.

Haines Junction bezienswaardigheden

Bakery

Wie bij The Raven Hotel afslaat, komt bij het best bewaarde geheim van Haines Junction. In het bos, tegenover de parkeerplaats, ligt een piepkleine bakkerij verscholen waar je terechtkunt voor heerlijke broodjes en verse taart. De Village Bakery & Deli is geopend van begin mei tot begin september. Je kunt er vanaf 08:00 terecht voor alles wat uit de oven komt, van gebakjes tot wraps, quiches, pizza en lasagne. Er zijn ook salades verkrijgbaar. The Village Bakery ligt aan 116 Auriol Street.

Village Bakery Haines Junction

Pine Lake

Tien minuten buiten Haines Junction, aan Highway 1 in noordoostelijke richting, ligt Pine Lake, een populaire locatie om te zwemmen, picknicken, vissen en kanoën. Aan het einde van het strand begint een korte wandelroute. Paint Mountain domineert de noordelijke oever. Vroeger haalde de lokale bevolking hier rode oker vandaan, waar ze verf van maakten.

Pine Lake Haines Junction

Klimaat

De weersomstandigheden in Haines Junction zijn vergelijkbaar met die in de Kluane National Park. De winters zijn lang en erg donker. Soms is er zelfs minder dan vier uur licht per dag. Temperaturen variëren tussen de -13 en -22 graden Celsius en er valt een dik pak sneeuw. In de zomer is het omgekeerd: de dagen duren lang en soms gaat de zon nauwelijks onder. De temperaturen kunnen erg verschillen en liggen gemiddeld tussen de 4 graden 's nachts en 20 graden overdag. 

Geschiedenis

Haines Junction (voorheen Dakwakada genoemd) maakt deel uit van het traditionele grondgebied van de Champagne and Aishihik First Nations, die er al duizenden jaren leven. De moderne geschiedenis van het plaatsje begon in 1942, toen men startte met de aanleg van de Alaska Highway. De naam is dan ook afgeleid van de kruising ('junction') van de Alaska Highway en de Haines Highway. In 1972 werd het nabijgelegen natuurgebied Kluane uitgeroepen tot nationaal park, waarvoor Haines Junction als hoofdkwartier werd gekozen.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan