Kluane National Park, Yukon

Kluane National Park Kluane National Park beslaat een gigantisch gebied in Zuidwest-Yukon. Hoge bergen, gletsjers en ijsvelden domineren het landschap. Ook vind je er valleien, toendra, gletsjermeren, bossen en weides. Kluane National Park is al eeuwenlang de thuisbasis van diverse inheemse stammen, waaronder de Champagne-, Aishihik- en Kluane-indianen. Ook is Kluane (zeg: kloe-way-nie) de locatie van Mount Logan, de hoogste berg van Canada. Het turkooizen Kluane Lake is het grootste meer van Yukon. Kluane National Park grenst aan de westzijde aan het Alaskaanse Wrangell St. Elias National Park and Preserve. Voor Kluane National Park heb je geen parkpas nodig!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentra

Het grootste bezoekerscentrum van Kluane National Park is gehuisvest in het Da Kų Cultural Centre in Haines Junction. Er zijn een reliëfmodel van het gebied en tentoonstellingen over de natuurlijke en culturele geschiedenis. In het Kluane National Park and Reserve Visitor Centre kun je terecht voor informatie over activiteiten en wandelroutes in het park. De wandelroutes variëren van tien minuten tot zes uur. In het bezoekerscentrum kun je ook gebruikmaken van toiletten en wifi. Een ander bezoekerscentrum is het Tachäl Dhäl Visitor Centre, dat ligt bij het uitgestrekte Kluane Lake aan de Alaska Highway. Het gebouw is klein en te herkennen aan het bord met het vraagteken. Hier starten drie wandelroutes. Houd er rekening mee dat de bezoekerscentra alleen tijdens het zomerseizoen geopend zijn, dat is van ongeveer half mei tot half/eind september.

Alaska Highway

Deze hoofdweg loopt vanaf Haines Junction in noordelijke richting naar Delta Junction (Alaska) over een afstand van 640 kilometer. Op ongeveer een uur rijden ten noorden van Haines Junction strekt het tachtig kilometer lange Kluane Lake zich langs de Highway uit. Hier ligt aan de weg het Tachäl Dhäl-bezoekerscentrum, waar drie wandelroutes starten. Je herkent het kleine bezoekerscentrum aan het bord met het vraagteken erop. De Soldiers Summit Trail (1 km) brengt je naar de plaats brengt waar in 1942 de Alaska Highway werd geopend voor militair verkeer. Je kunt hier ook twee langere wandelingen maken. Vanaf Haines Junction naar de grens tussen Yukon en Alaska is het 323 kilometer.

Kluane National Park bezienswaardigheden

Kluane Museum

Aan de oever bij Burwash Landing, 122 kilometer ten noorden van Haines Junction, ligt het Kluane Museum, met onder andere tentoonstellingen over wildlife. Je kunt er varen. Zeventien kilometer ten noorden van Haines Junction start de Spruce Beetle Trail, een educatieve rondwandeling van twee kilometer. Tijdens deze wandeling zie je de schade die kevers aan het landschap kunnen toebrengen.

Leuk om te weten: De Alaska Highway werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in acht maanden tijd aangelegd door militairen, na de aanval op Pearl Harbor. Alaska was van strategisch belang geworden en werd gebruikt als doorvoerplaats voor troepen en materiaal. Zonder goede wegen in Alaska zou het transport te lang duren, waardoor een voormalig zandpad in no time werd omgetoverd tot de Alaska Highway. De weg is tegenwoordig geheel verhard; maar wordt nog altijd verbeterd en verbreed. Oponthoud langs deze weg komt regelmatig voor. 

Kluane National Park bezienswaardigheden Kluane National Park bezienswaardigheden

Dezadeash River Trail

Een prima kennismaking met Kluane National Park begint vlak bij Haines Junction. Via de Dezadeash River Trail (3,5 - 5,5 km) wandel je door moerasland, weiden en bos langs de Dezadeash River. De wandelroute is goed gemarkeerd en biedt mooie uitzichten op de besneeuwde bergen en het bos. Je wandelt eerst over vlonders en vervolgt je weg over een bospad. Loop je het basispad heen en terug, dan is de wandeling 3,5 kilometer. Je kunt een extra lus maken voor een rondwandeling van 5,5 kilometer. De wandeling start op Kluane RV Kampground of bij de grote kruising in Haines Junction.

Kluane National Park bezienswaardigheden

Haines Highway

De andere belangrijke weg door Kluane is Haines Highway. Deze weg start in Haines Junction en loopt 238 kilometer in zuidelijke richting naar Haines in het Amerikaanse Alaska. Aan Haines Highway starten diverse wandelroutes. De eerste route die je tegenkomt als je vijftien kilometer in zuidelijke richting rijdt, is die bij Kathleen Lake. De gemakkelijk begaanbare Kokanee Trail (800 meter) voert je een stukje langs het meer, dat een populaire locatie is om te varen, picknicken en wandelen. Als je deze wandeling te kort vindt, kun je er ook voor kiezen om een stuk van de Cottonwood Trail (85! km). Negenentwintig kilometer zuidelijker start de Rock Glacier Trail (1,6 km). Je maakt een steile klim over een vlonder en een pad van losliggende stenen. Je klimt naar de teen van een rotsgletsjer die, verrassend, niet bestaat uit ijs maar uit stenen. De wandeling eindigt bij een plateau met kleine bankjes, waar je schitterend wegkijkt over Dezadeash Lake. Je kunt ervoor kiezen om een stukje verder de gletsjer op te wandelen. Houd er rekening mee dat dit een pittige tocht is door de losliggende stenen. Zonder stops is het ruim drie uur rijden van Haines Junction naar Haines. Neem echter je tijd! Kijk goed om je heen, maak af en toe een fotostop en sla zeker de mooie wandelpaden niet over.

Kluane National Park bezienswaardigheden

Dagwandelingen

Wil je langere hikes maken? Dan zijn de Auriol Trail en St. Elias Lake Trail goede opties. Beide starten aan Haines Highway. De Auriol Trail (15 km) begint zeven kilometer ten zuiden van Haines Junction. Het is een mooie rondwandeling door verschillende soorten bos. Via bruggen over beekjes loop je naar de voet van het Auriol-gebergte. Trek vier tot zes uur uit voor deze wandeling. De St. Elias Lake Trail (7,6 km) start zestig kilometer ten zuiden van Haines Junction. Je wandelt over een oud recreatiepad naar een meer dat wordt omringd door bergen van wel 1.370 meter hoog. Je maakt eerste en flinke klim door een dicht bos en daalt daarna af naar de vallei waar je veel vogels zult zien.

Rondvlucht

De beste uitzichten over Kluane heb je vanuit de lucht. Je ziet dan de hoogste berg van Canada: Mount Logan. Vanuit Haines Junction vertrekken vliegtuigjes of helikopters. Laat je bij het bezoekerscentrum goed informeren over reismogelijkheden en activiteiten.

Kluane National Park bezienswaardigheden
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan