2020: COVID-19 in de VS

Begin 2020 brak de COVID-19 pandemie uit, met een virus dat vele landen trof en wereldwijd grote socio-economische gevolgen had. Het COVID-19 virus, ook wel Corona genoemd, werd voor het eerst geïdentificeerd in de Chinese miljoenenstad Wuhan en verspreidde zich al snel naar andere delen van de wereld. Eind januari 2020 werd de eerste besmetting in de Verenigde Staten bevestigd in de staat Washington en al snel dook het virus op in andere staten. De uitbraak van de Corona-pandemie heeft een enorme impact gehad op de Amerikaanse samenleving en het leven van veel Amerikanen.

Verspreiding van het virus

Nadat het eerste COVID-19 geval was bevestigd in de staat Washington verspreidde het virus zich verder door de rest van het land. Stedelijke gebieden zoals New York City en Los Angeles werden zwaar getroffen door het virus vanwege een hoge bevolkingsdichtheid en een groot aantal internationale reizigers. Het virus verspreidde zich al snel verder en ook de buitengebieden van de Verenigde Staten werden getroffen. Al snel was de Verenigde Staten het land met de meeste COVID-19 besmettingen wereldwijd, mede door de grote bevolking en de bevolkingsdichtheid van sommige gebieden. De staten New York, Californië, Texas, en Florida werden het hardst getroffen door de pandemie en hebben de grootste uitbraken gekend wat veel mensen het leven heeft gekost. Het is onduidelijk hoeveel Amerikanen er precies besmet zijn geraakt met het COVID-19 virus, maar het is wel bekend dat dit getal boven de honderd miljoen ligt. Van deze groep besmette Amerikanen zijn er meer dan een miljoen overleden aan het virus.

COVID-19 in de VS

Maatregelen

Als gevolg van de uitbraak van de COVID-19 pandemie werden door de Amerikaanse overheid verschillende maatregelen getroffen om verdere verspreiding tegen te gaan. Zo werden er reisbeperkingen opgelegd, werden niet-essentiële bedrijven gesloten, en werd het dragen van mondmaskers op veel openbare locaties verplicht. Hoewel deze maatregelen op nationaal niveau opgelegd werden, verschilde het handhaven en naleven van deze maatregelen per staat. Sommige staten, zoals Californië en New York, troffen uitgebreide lockdown-maatregelen waarbij niet-essentiële bedrijven werden gesloten en de bevolking zo veel mogelijk thuis moest blijven. Andere staten, zoals Florida en Texas, gingen minder streng met de maatregelen om en legden minder beperkingen op de samenleving. Ook andere maatregelen, zoals de toegestane capaciteit van openbare bijeenkomsten en het dragen van mondmaskers, verschilden per staat. Aanvankelijk had de nationale overheid een inreisverbod vanuit China en Iran opgelegd, maar naar mate het virus zich verder wereldwijd verspreidde werd ook verboden om vanuit Europese landen naar de Verenigde Staten te reizen. Binnenlands reizen werd ook ontmoedigd en Amerikanen werden gevraagd om zo veel mogelijk thuis te blijven. Ook hier verschilden de maatregelen per staat, sommige staten legden bijvoorbeeld een verplichte periode van quarantaine op of vroegen om een negatieve COVID-19 test bij aankomst.

Toen gedurende de pandemie vaccinaties tegen het virus werden ontwikkeld, startte de voormalige Trump-regering een nationale vaccinatiecampagne om de Amerikaanse bevolking te beschermen tegen het COVID-19 virus. Dit werd een enorme operatie, waarbij prioriteit werd gegeven aan kwetsbare groepen en mensen met cruciale beroepen. De vaccinatiecampagne ontving verdeelde reacties van Amerikaanse politici en vanuit de Amerikaanse bevolking. Voormalig president Donald Trump was een groot voorstander van het vaccineren en pleitte er dan ook voor dat de Amerikaanse bevolking zich moest laten vaccineren. Aan de andere kant waren tegenstanders van de vaccinatie, bijvoorbeeld gouverneur Ron DeSantis van Florida die er voor pleitte dat de Verenigde Staten een vrij land is waar geen coronabeperkingen zouden mogen gelden en waar men niet ‘verplicht’ kon worden om zich te laten vaccineren. Dit laat zien dat er een politieke verdeeldheid was rondom de vaccinatiecampagne en het invoeren van corona-maatregelen. Het is onduidelijk hoeveel Amerikanen zich uiteindelijk hebben laten vaccineren, deze keuze werd vaak beïnvloed door de verschillende visies van de staten op de pandemie en het beleid van de nationale overheid.

Gevolgen van de COVID-19 crisis

De uitbraak van de pandemie en de maatregelen die getroffen zijn hebben grote gevolgen gehad voor de Verenigde Staten. Allereerst werden veel Amerikanen getroffen door het virus, wat een impact heeft gehad op de fysieke en mentale gezondheid van deze mensen. Velen verloren hun baan en kregen mentale klachten als gevolg van isolatie en het verlies van dierbaren. Ook werden de ongelijkheden in de Amerikaanse samenleving vergroot, omdat kwetsbare groepen en minderheden zwaarder werden getroffen door de pandemie. Als direct gevolg van het toenemende aantal besmettingen werd ook het Amerikaanse gezondheidssysteem zwaar belast, met overvolle ziekenhuizen en een tekort aan medische voorraden. Tot slot waren de gevolgen van de pandemie ook duidelijk zichtbaar in de Amerikaanse economie. Vele niet-essentiële bedrijven moesten hun deuren sluiten, waardoor de werkloosheidcijfers stegen en financiële onzekerheid toenam. Omdat de Amerikaanse bevolking thuis kwam te zitten en aanzienlijk minder consumeerde heeft de Verenigde Staten te maken gehad met een economische krimp. Om deze gevolgen voor de Amerikaanse economie te verzachten heeft de nationale overheid meerdere maatregelen genomen om de economie te stimuleren, zo werden er leningen uitgegeven aan bedrijven en werden werkloosheidsuitkeringen uitgebreid. Uiteindelijk heeft de bijna 2 jaar durende COVID-19 pandemie een enorme impact gehad op de samenleving en de economie van de Verenigde Staten. In de nasleep van de pandemie staat het land tot op de dag van vandaag nog voor de uitdaging om te herstellen van deze crisis en het land weer op te bouwen zoals het was voor de uitbraak van het COVID-19 virus.

2017: Begin Me-Too Beweging2020: Moord op George Floyd

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan