2021: Bestorming Capitoolgebouw

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 hadden een opmerkelijk verloop binnen de politieke geschiedenis van de Verenigde Staten. Democraat Joe Biden nam het op tegen de Republikeinse en zittende president Donald J. Trump, die zich herkiesbaar stelde voor een tweede termijn. Tijdens het verloop van de verkiezingen werd er veel gespeculeerd over de uitslag en werden er verschillende verwijten gemaakt vanuit beide kanten, bijvoorbeeld dat er gefraudeerd zou worden tijdens de verkiezingen. Al voordat de officiële uitslag bekend was werd er gesproken over een overwinning van Joe Biden, inclusief door Biden zelf. Maar dat Donald Trump zich niet zomaar gewonnen zou geven en een vreedzame machtsoverdracht uit de weg zou gaan, werd al snel duidelijk.

De presidentsverkiezingen van 2020

Op 3 november 2020 gingen Amerikanen massaal naar de stembussen om hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen. Later, op 14 december 2020, zouden de hieruit verkozen kiesmannen van het Kiescollege hun stem uitbrengen op de president en vicepresident van hun voorkeur. In deze presidentsverkiezingen speelden onderwerpen zoals het beleid rondom het coronavirus, de Black Lives Matter Movement en klimaatverandering een belangrijke rol. Aanvankelijk had Donald Trump al twijfels uitgesproken over een eerlijk verloop van de verkiezingen en gaf hij aan dat, mocht Joe Biden als winnaar uit de verkiezingen komen, hij dit aan zou vechten. Aangezien veel Amerikanen hun stem per post hadden uitgebracht door de coronapandemie, waarschuwde Trump voor de fraudegevoeligheid van deze verkiezingen. Toen Joe Bidden officieel als winnaar uit de verkiezingen was gekomen, kondigde Trump aan dat hij de uitslag niet vertrouwde en weigerde afstand te doen van het presidentschap.

Donald Trump

Oneens met de verkiezingen

Presidentskandidaat Donald Trump gaf al snel aan dat hij het niet eens was met de uitslag van de verkiezingen en daarom niet instemde met een overdracht van het presidentschap. Hij deed verscheidene pogingen om de presidentsverkiezingen ongedaan te maken, zo bleef hij campagne voeren tegen de presidentsverkiezingen en spande hij meer dan 60 rechtszaken aan. Tijdens zijn campagne pleitte Trump voor een hertelling van de stemmen en zette hij meerdere politici onder druk om de uitslag van de presidentsverkiezingen te veranderen, waaronder zijn eigen vicepresident Mike Pence. Ondanks Trump zijn pogingen om de formalisering van de overwinning van Joe Biden tegen te gaan, zou op 6 januari 2021 de winnaar van de presidentsverkiezingen officieel verkondigd worden tijdens een vergadering van het Congres in het Capitoolgebouw in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.. Donald Trump reageerde hier op in een bericht op Twitter, waarin hij toenmalig vicepresident Mike Pence aanspoorde om zijn stem in het Kiescollege in te trekken. Hierna werden zijn aanhangers opgeroepen om naar The Ellipse, een park dicht bij het Witte Huis in Washington D.C., te komen voor een protestbijeenkomst. Op de ochtend van 6 januari 2021 verzamelden Trump en zijn aanhangers zich voor de zogeheten ‘Save America March’. Hier hield Trump een toespraak waarin hij beweerde dat er verkiezingsfraude was gepleegd en spoorde hij zijn aanhangers aan om naar het Capitool te gaan om in opstand te komen. Als gevolg hiervan ging de menigte naar het Capitoolgebouw, dat net als The Ellipse aan het ruim drie kilometer lange park The National Mall in Washington D.C. ligt.

Capitoolgebouw

Bestorming van het Capitoolgebouw

Terwijl de zitting van het Congres in het Capitool Congres bezig was, verzamelden meer dan 2.000 aanhangers van Donald Trump zich buiten het Capitoolgebouw. Uit woede over de uitslag van de presidentsverkiezingen werd de demonstratie steeds gewelddadiger en wisten de relschoppers het gebouw te bezetten en te plunderen. Eenmaal binnen zochten de relschoppers naar bepaalde wetgevers, waaronder vicepresident Mike Pence die volgens Trump de presidentsverkiezingen ongedaan kon maken, en bezetten onder andere de Senaatskamer. Ook buiten het Capitool ontstond er een grimmige sfeer en werden er dingen geroepen zoals ‘Hang Mike Pence’ en werden er meerdere galgen opgebouwd. De opstand liep zo erg uit de hand dat de politie van het Capitool het Amerikaanse Ministerie van Defensie en de FBI om hulp vroeg en er verschillende veiligheidstroepen werden ingeschakeld om de menigte onder controle te krijgen. Ondertussen waren honderden demonstranten het gebouw binnen gedrongen en veranderde de demonstratie in een gewelddadige bestorming dat veel vernieling met zich mee bracht. Het Capitool werd in een lockdown verklaard en de aanwezige politici werden in veiligheid gebracht. In totaal zijn er tijdens de opstand 5 personen overleden, vielen er honderden gewonden, en zijn er meer dan 50 relschoppers gearresteerd. Later op de avond riep de burgemeester van Washington D.C. de noodtoestand uit, wat inhoud dat de overheid buiten de normale wetgeving kan treden om de opstand tegen te gaan. Tijdens de bestorming van het Capitool probeerden medewerkers van het Witte Huis Donald Trump te overtuigen om zijn aanhangers op te roepen weg te gaan bij het Capitool, maar Trump gaf urenlang geen gehoor aan deze oproep. Pas enkele uren later riep Trump via Twitter zijn aanhangers op om het Capitoolgebouw vreedzaam en rustig te verlaten.

De nasleep van de bestorming

Na de bestorming werd de uitslag van de verkiezingen alsnog bevestigd door het Congres en verlengde de burgemeester van Washington D.C. voor veiligheidsredenen de noodtoestand tot na de inauguratie van Joe Biden. Enkele maanden na de bestorming werd er een commissie opgericht binnen het Huis van Afgevaardigden, om onderzoek te doen naar de bestorming van het Capitoolgebouw. Deze ‘United States House Select Committee on the January 6 Attack’ bracht in december 2022 een rapport naar buiten waarin de commissie concludeerde dat voormalig president Donald Trump vervolgd kan worden voor zijn cruciale rol in de bestorming van het Capitool. Ook het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een onderzoek lopen naar de bestorming van het Capitool, los van de commissie die is opgericht door het Huis van Afgevaardigden. In de lopende rechtszaken blijkt het echter nog lastig om aan te tonen dat Trump daadwerkelijk schuldig is aan de bestorming van het Capitoolgebouw, omdat hij tijdens zijn toespraak goed op zijn woorden lette en nooit letterlijk gezegd heeft dat zijn aanhangers het Capitoolgebouw moesten bestormen.

2020: SpaceX astronauten naar Space Station2022: Roe vs Wade

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan