2020: Moord op George Floyd

De zomer van 2020 zal in de Verenigde Staten voor altijd bekend staan als een tijd waarin het land overspoeld werd met protesten tegen politiegeweld en institutioneel racisme. De directe aanleiding hiervoor was de dood van de Afro-Amerikaanse man George Floyd op 25 mei dat jaar, die om het leven kwam tijdens zijn arrestatie voor het gebruik van een vals 20 dollar biljet. Negen minuten lang hield Derek Chauvin, een witte politieagent, zijn knie op de nek van Floyd, waardoor het steeds moeilijker werd voor Floyd om te ademen. Terwijl Floyd smeekte om adem, sprak hij vlak voor zijn dood de befaamde woorden uit ‘I can’t breathe’. Hij overleed later in de ambulance op weg naar het ziekenhuis. Omstanders filmden de gruwelijke gebeurtenis, wat live werd uitgezonden op Facebook en door duizenden, zo niet miljoenen mensen werd bekeken.

Een diepgeworteld probleem

De dood van Floyd was niet een op zich zelf staand incident, maar maakt deel uit van een reeks gebeurtenissen van disproportioneel politiegeweld tegen de Afro-Amerikaanse bevolking. Zijn dood legde een diepgeworteld probleem van rassenongelijkheid bloot, waar vooral de Afro-Amerikaanse gemeenschap al decennialang tegen strijdt. Zij vragen al lange tijd aandacht voor problemen in de rechtshandhaving en het strafrechtelijk systeem, evenals discriminerende praktijken in andere aspecten van de maatschappij. Mensen van kleur worden onevenredig getroffen door raciale profilering, politiegeweld en massale opsluiting. Zij worden bijvoorbeeld vaker gearresteerd, vervolgd en veroordeeld voor misdaden in vergelijking met witte mensen, zelfs als de feiten vergelijkbaar zijn. Deze problemen liggen diepgeworteld in de geschiedenis van slavernij, kolonisatie en segregatie, en zijn volgens aanhangers van de Black Lives Matter-beweging een resultaat van institutioneel racisme. Volgens hen ligt racisme namelijk opgeslagen in alle structuren en systemen van de samenleving.

Minneapolis

Protesten gaan de wereld over

In de nasleep van Floyds dood werd er in het hele land geprotesteerd tegen politiegeweld en institutioneel racisme. Hierdoor kreeg de Black Lives Matter-beweging, een beweging die al sinds 2013 strijd tegen politiegeweld en racisme, een nog nooit eerder vertoonde aandacht en steun. Beelden van de protesten gingen de hele wereld over, en wereldwijd werden grootschalige demonstraties georganiseerd. Ook in Nederland werden in verschillende steden demonstraties gehouden als teken van solidariteit en als protest tegen politiegeweld en racisme.

Ongekend besluit

Derek Chauvin, de politieagent die verantwoordelijk was voor de dood van Floyd, werd uiteindelijk aangehouden en veroordeeld, een ongekende stap in vergelijking met eerdere zaken waarin witte agenten vaak vrijgesproken werden van geweld tegen mensen van kleur. Hoewel Floyds dood heeft geleid tot belangrijke maatschappelijke en politieke veranderingen, blijven activisten strijden tegen institutioneel racisme in zowel Amerika als de rest van de wereld.

In nagedachtenis van

Op meerdere plekken in Amerika zijn monumenten en herdenkingsplekken opgericht ter ere van George Floyd, waaronder het George Floyd Square in Minneapolis, Minnesota, waar hij werd vermoord. Zijn dood zal door velen worden herinnerd als een tragisch voorbeeld van institutioneel racisme.

2020: COVID-19 in de VS2020: SpaceX astronauten naar Space Station

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan