Dag 42 - 48

Door Lief & Jos - A long time ago

Cody – 25 mei

Op aanraden van het toeristisch kantoor, rijden we via Cody naar Yellowstone NP. Een prachtweg hoog in de bergen, slingerend door een mooie canyon naar beneden.

Rond de middag bereiken we een ingeslapen dorpje 'Ten Sleep', een zakdoek groot.

Een partytent naast de lokale saloon, trekt onze aandacht. Muzikanten stemmen hun instrument; violen, gitaren, mandolines, banjo's een basgitaar.

Het 9 koppig gezelschap (gemiddelde leeftijd rond de 60) zet de eerste tonen in. Het geluid van de 3 violen, duidelijk niet op mekaar afgestemd, doet pijn aan de oren. Later spelen ze elk apart, begeleid door de rest van het orkest. Genietbaar. De sfeer is leuk, met meer volk op het podium dan ervoor!

Cody, gesticht door William Cody, alias Buffalo Bill.

We slenteren door de hoofdstraat met zijn leuke winkels. In het plaatselijke hotel drinken we een light Budweiser.

We overnachten op de parking van de Walmart, die 24 h open is.

Rond 23 h lopen we er even binnen, moeders met kinderen zijn nog aan het shoppen.

In het midden van de supergrote winkel, men verkoopt er werkelijk alles, is een ruimte vrijgemaakt en wordt met man en macht de linoleumvloer opgebroken. Lange rekken worden, nog volledig gevuld, via een transportsyteem en veel mankracht meters verplaatst.

Wallmart, the shop that never sleeps.... wij liggen er nog even wakker van!

 

Cody Buffalo Bill museum – 26 mei

We lopen nog even de winkel binnen …. alsof gisteren een droom was: een splinternieuwe vloer, alle rekken terug op hun plaats. Het afdelingshoofd, waarmee ik de vorige nacht praatte, loopt er nog steeds rond. Zijn opmerking, dat je in België je inkopen moest plannen, en je hier kan shoppen wanneer het jou past, zal ik nooit vergeten!

Het Buffalo Bill museum, Lief is niet zo'n grote fan van hem, was toch een openbaring. Een deel is gewijd aan zijn leven, een echte duivel doe al. (Hij groeide op met de indianen, werd verkenner voor het leger, bizonjager, voorvechter voor vrouwenstemrecht tot zijn Buffalo Bill Wild West Show, waarmee hij tot in Europa voorstellingen gaf).

Verder is er een zeer uitgebreid indiaans gedeelte, fauna en flora met een mooie collectie opgezette dieren en een unieke gigantische verzameling pistolen en geweren. Je kan er dagen in rondlopen. De zalen met kunstwerken over indianen bevatten prachtige schilderijen en beeldhouwwerken.

             

Laat in de namiddag vinden we een camping in het Shoshone National Forest, naast de kolkende Yellowstone rivier, die omwille van het vele smeltwater bijna buiten haar oevers treedt.

We ontmoeten er Brad, die er in een grote camper woont. Bij het kampvuur praten we uren over de indianen. Hij is zeer belezen en kent vele details. Laat in de nacht brengt hij ons met zijn trouwe viervoeter terug naar onze slaapplek (je weet maar nooit dat we een beer tegen het lijf lopen!)

 

Yellowstone NP – 27 mei

Al bij het binnenrijden van het park worden we gecharmeerd door de mooie natuur: hoge pieken, nog bevroren meren, groene weiden, grazende bizons … en plots een file!

Er is een zwarte beer gespot, en ja we zien hem snuffelend door het struikgewas slenteren op zoek naar de ondergrondse voorraadkamers van kleine knaagdieren. 200m voor ons steekt hij de straat over en snuffelt daarna rustig verder!

Iets verder spot Lief een zeearend, hoog in een boom. We blijven staan tot hij plots sierlijk opvliegt op zoek naar een prooi.

We zijn hier nog maar een paar uur en krijgen meer dan we gehoopt hadden!

De Tower Fall camping is volzet, in Mammoth Hot Springs zijn er nog 3 camperplekken vrij. Geluk zit in een klein hoekje.

 

Yellowstone NP – 28 mei

Yellowstone is één groot vulkanisch gebied. Vandaag bezoeken we de warmwater (of -modder) bronnen en enkele geisers.

De 'stoomboot-geiser' is de grootste en spuit heel onregelmatig: tussen 4 dagen en 50 jaar, tot 125 m hoog. Hij doet wat verwoede pogingen van 8-10 m. We besluiten de 'grote uitbarsting' maar niet af te wachten. De verdere wandeling (5 km) door het gebied is niet te beschrijven. Beelden zeggen meer.

In de namiddag zien we hoe een witte wolf zijn pas gevangen prooi verorbert.

Op de Madison Junction camping 'bemachtigen' we weer een van de laatste plaatsjes (moeten uitwijken naar een ander camping, in dit seizoen, betekent al snel 100 km heen en weer rijden!).

Vuurtje aan, spaghetti op tafel en zicht op een dal met grazende bizons!

 

Yellowstone NP – 29 mei

Vandaag bezoeken we de ZW-kant van het park, met de 'must', the Old Faithfull. Een geiser die met een tamelijke regelmaat, om de 90 minuten, zijn show opvoert voor een uitgebreid publiek.

 

Verder is er nog de Castle geiser en vele andere, die je afhankelijk van het tijdstip dat je er bent aan het werk ziet of slapend aantreft.

De 'Belgian Pool' is een prachtige warmwaterbron waar ooit een Belg (± 1929) zou zijn ingesukkeld!!

We verlaten het park in het zuiden, de geplande camperplek in het National Forest (Sheffield Creek) is niet bereikbaar. De doorwaadbare plek in de rivier kolk van het water, geen doorkomen aan. We slapen wild!

 

Grand Teton – 30 mei

Vroeg op pad als je 'niet reglementair' staat.

Het park dankt zijn naam aan Franse woudlopers, die de 3 spectaculaire pieken doopten met de naam: 'les trois Tétons' (de 3 borsten)

We ontbijten aan het prachtige Jacksonmeer. De Grand Teton weerspiegelt perfect in het rimpelloze water.

Aan het Jenny Lake, nemen we de boot naar de Cascade Canyon. De steile klim naar de 'hidden falls' en het hoger gelegen 'inspiration point' zijn vermoeiend; het uitzicht op het meer is fantastisch.

De eigenlijke canyon is nog dichtgesneeuwd, we keren terug en lopen langs het meer terug naar de parking.

Aan de oostkant van het park overnachten we aan Slide Lake, een meer dat ontstond in 1925, toen een grote aardverschuiving de rivier Gros Ventre afsloot. Twee jaar later brak een deel van de 70 m hoge dam door; een vloedgolf verwoestte het lager gelegen stadje Kelly.

Het kampvuur wordt een dagelijks ritueel, de verslagen en weblog geraken op de achtergrond ….

 

Jackson Hole – 31 mei

We verlaten de vallei, mochten we meer tijd hebben, bleven we nog een dag ….

Onderweg spotten we een eland. Imponerend, ze kunnen tot 5 meter diep duiken om onderwaterplanten te verorberen!!

In Kelly, ooit verwoest door een vloedgolf, worden we echt wakker met een echte Italiaanse koffie en slenteren we door een 'yurt' commune (Mongoolse tenten).

Jackson, een leuk stadje. We smullen van een lekkere 'bizon'hamburger, kuieren langs de vele winkeltjes en kunstgalerijen en vinden, na wat zoeken (het is zaterdagavond), een garage die onze 'truck' van verse olie kan voorzien. Alles geklaard in 15 minuten voor een spotprijs.

We slapen op de parking van de K-mart.

 

Reacties

Lisette A long time ago

Als je naar al die verschillende landschappen en natuurfenomenen kijkt, lijkt het wel of jullie een wereldreis maken.

Marcella A long time ago

Indrukwekkend! Dankuwel lieverds voor de fijne lectuur, zo zijn we er toch een heel klein beetje bij.

Lucia A long time ago

Elke dag kijk ik uit naar nieuws van jullie....foto's waar ik met open mond naar zit te kijken....verhalen waarvan, ik persoonlijk denk... vat dit allemaal samen en doe daar de foto's bij...het zou een pracht van een boek worden...ik zou als éérste mij dat boek aanschaffen!!! Bedankt Jos en Lief dat wij dit ook allemaal mogen meebeleven ;) xx

mise A long time ago

Prachtig !!!!!genieten maar

Noëlla A long time ago

Indrukwekkend!!!
Prachtige route natuurlijk, maar ook schitterende verslaggeving. Jullie lijken wel professionals, als reizigers én als reporters.
Geniet ervan.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!