The Pacific Ocean en wat daar in de diepte leeft

Door Bert Tervoort - A couple of years ago

https://www.youtube.com/watch?v=6YfdVrQuiDI&feature=share 

Bij de Pacific Ocean aan de westkust voelen wij ons thuis, de oceaan is de verbindende factor van de hele wereld. En ze biedt zoveel wonderen...

Vandaar dat we een trip hebben geboekt via internet bij Sanctuary Cruises ($55.= p.p.), volgens ons één van de beste in dit vak. Dit is voor ons de 3e keer dat we met ze meegaan en dat is niet voor niks. Ze hebben altijd minimaal 1 zeebioloog aan boord (marine-biologist) en de kapitein is altijd een hele goede! Het valt nog niet mee om de walvissen te bekijken en tegelijk de boot zo rustig mogelijk te houden. De zee golft waarheen ze wil en de vissen en zoogdieren daarin zijn vaak onvoorspelbaar. Bovendien is de kust hier, de baai van Monterey, een hele speciale. Ze heeft enorme dieptes, dieper dan de Grand Canyon (ooit ook zee) en je weet nooit wat zich daar in die dieptes afspeelt en naar boven komt. Daarom is hier in Moss Landing ook een groot deel van de onderzoekscentra van Monterey aquarium gevestigd en is de MBari (Google maar even)  hier prominent aanwezig. Steeds wordt de zee, de diepe troggen, de vervuiling, de (onder)zeedieren, de bodem en de stromingen onderzocht zodat we misschien ooit weten wat er zich werkelijk afspeelt en hoe dat ons hele ecosysteem beïnvloed. Alles gaat door je heen als je meegaat op zo’n trip, niet alleen maar wat er boven komt, maar ook wat zich in die onpeilbare dieptes afspeelt... we gaan met 24 man aan boord bij de kapitein en 2 zeebiologen dit keer. In de haven zelf zitten veel otters en Californische zeeleeuwen, er wordt gekanood, gesuppt en gewaterfietst! Er zijn veel zeevogels te zien waarvan de aalscholver (cormorant) in grote populaties aanwezig is. Maar we zien ook een albatros! Een vogel die zijn hele leven zowat vliegend en op zee doorbrengt. Meteen al krijgen we bultruggen in het oog, er worden veel sprongen gemaakt. We zien de staarten (tailflukes), hele lijven uit het water komen (breachen) en met een klap weer neerkomen. Een van de grote jongens geeft een lange show weg, waar we allemaal versteld van zijn, genieten! Maar er zijn ook de eerste orca’s van het seizoen gespot en daar moeten we dus achteraan. 2 pods vinden we, van ongeveer 5 a 6 stuks. 1 groot mannetje, wat vrouwtjes en jongen (de orca’s leven in een matriarchale groep, de dames zijn de baas) en zelfs een heel jong kalf van een paar maanden oud. Ze komen heel dichtbij of wij komen heel dichtbij, we kunnen ze heel goed zien. Maar op foto’s vangen is enorm moelijk, voor je het weet ben je meer bezig met kijken door je zoeker dan genieten met je eigen ogen. Toch hebben we wat kunnen vastleggen, zelfs op bewegend beeld. Geniet mee!

Wij gaan morgen verder langs de kust omhoog en hopen vanaf de kant nog het e.e.a. te mogen zien. Daar maken we jullie over enige tijd vast weer deelgenoot van!

Reacties

Brenda A couple of years ago

Hoi wat een geweldige reis zijn jullie aan het maken! Nog onwijs veel plezier samen.
Liefs Brenda

Elly A couple of years ago

Toch gelukt om mooie foto's te maken.
Het is toch heel speciaal om deze zeedieren van zo dichtbij te zien.

René A couple of years ago

Prachtige foto's. Leuk hoor!

Anne A couple of years ago

Heerlijke verhalen; ga zo door; ik smul ervan.
liefs van Anne

Bert en Aukje A couple of years ago

Hallo allemaal, inmiddels zijn we ( voor even) gestrand aan de Mendocino kust (Californië) vanwege het enorm slechte weer. We hebben in een paar State parks gestaan, 1 x onder de “giant redwoods” van Samuel P Taylor en 1 x tussen de baaien van Doran beach. Tussendoor prachtige wandelingen gemaakt en mooie ritten door het spectaculair kustland van noord west Californië. Maar het weer is erg slecht geworden en hele stukken weg zijn behoor aangetast door wegspoelende aarde. Onze doorgaande weg bleek geblokkeerd door bomen dus we zijn een deel op onze schreden terug gekeerd en staan nu aan de kust bij Westport. Wel vlak bij zee maar veilig genoeg voor deze nacht. Hopelijk is morgen de weg weer vrij en kunnen we verder op weg. Maar het is geen straf hoor, de omgeving is ook met slecht weer prachtig en we hebben tijd genoeg!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
11 en 12 december: online infodagen met webinars, live Camper Q&A én persoonlijke adviesgesprekken (Zoom)
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!