12 mooiste Provincial Parks van West-Canada

door Lisa Huis in 't Veld vr 7 aug. 2020 9:25 bijgewerkt op wo 2 nov. 2022 9:00

West-Canada zit bomvol provinciale parken. Veel van deze parken zijn lekker overzichtelijk en klein. Dat maakt ze ideale stops voor onderweg en prachtige overnachtingsplaatsen indien je met een camper reist. We nemen je mee op reis langs de twaalf mooiste provinciale parken in West-Canada en hun bezienswaardigheden.

1. Wells Gray Provincial Park

 • Provincie: British Columbia
 • Op de route: tussen Kamloops en Jasper National Park
 • Type: chasing waterfalls

Dit park doe je niet 'even' aan. Neem hier uitgebreid de tijd voor! Want als het over mooiste provinciale parken in Canada gaat, dan staat Wells Gray Provincial Park met stip op één. Dit natuurpark wordt ook wel 'Waterfall Park' genoemd. De vier toppers die je écht moet zien, zijn Helmcken Falls, Moul Falls, Dawson Falls en Spahats Creek Falls (wat ons betreft in die volgorde). Helmcken Falls is de hoogste en fotogeniekste bezienswaardigheid; Moul Falls de spannendste (je kunt er achterlangs lopen); Dawson Falls de breedste en Spahats Creek Falls heeft het mooiste uitzicht.

Helmcken Falls in Wells Gray Provincial Park
Dawson Falls, Wells Gray Provincial Park Canada

2. Joffre Lakes Provincial Park

 • Provincie: British Columbia
 • Op de route: ten oosten van Whistler
 • Type: blauwer dan blauw

Joffre Lakes Provincial Park is een vrij overzichtelijk provinciaal park. Je parkeert op de parkeerplaats en wandelt in vijf minuten naar Lower Joffre Lake. Voor het mooiste uitzicht loop je vijf kilometer verder en overbrug je een hoogteverschil van vierhonderd meter. Je staat dan aan Upper Joffre Lake en hebt ondertussen de meeste mensen achter je gelaten. Meer informatie over dit prachtige Canadese provinciale park lees je hier. Check vooraf even of je moet reserveren! In sommige periodes moet je een ticket reserveren om dit park te mogen bezoeken.

Joffre Lakes Provincial Park

3. Nairn Falls Provincial Park

 • Provincie: British Columbia
 • Op de route: vlak bij nummer 2! (Joffre Lakes)
 • Type: overnachten bij een waterval

Bezoek voor of na Joffre Lakes het Nairn Falls Provincial Park. Het ligt halverwege Whistler en Joffre Lakes, vlak bij de plaats Pemberton. Hier klatert een zestig meter hoge waterval naar beneden. Het is ongeveer anderhalve kilometer lopen naar het uitzichtpunt. Tip: dit provinciale park heeft een hele mooie campground.

Nairn Falls Provincial Park

4. Mount Robson Provincial Park

 • Provincie: British Columbia
 • Op de route: vlak bij Jasper
 • Type: een echte reus

Mount Robson Provincial Park is gevuld met de 3.954 meter hoge reus Mount Robson. Het is de hoogste bergpiek van de Canadese Rockies en je ziet hem dan ook al van verre. Bij het Mount Robson Visitor Center kun je de bezienswaardigheid goed portretteren. Zin in een wandeling? Het fonkelende Kinney Lake nodigt uit om je wandelschoenen aan te trekken. De wandelroutes in Mount Robson Provincial Park variëren in lengte van vier tot zesenzestig(!) kilometer. Op de foto linksonder zie je een bonuspark om aan je lijstje toe te voegen. Dit is Rearguard Falls Provincial Park, op tien minuutjes rijden van het Mount Robson Visitor Center, aan de Yellowhead Highway (#16). Je loopt in enkele minuten naar het uitkijkplatform voor dit mooie plaatje.

Mount Robson Provincial Park
British Columbia, Rearguard Falls Provincial Park Mount Robson Provincial Park, British Columbia

5. Coquihalla Canyon Provincial Park

 • Provincie: British Columbia
 • Regio: vlak bij Hope
 • Type: donker, groen en donkergroen

Coquihalla Canyon Provincial Park nabij de plaats Hope is een erg leuke tussenstop onderweg van of naar Vancouver. Het hart van het park is de Coquihalla Gorge, een door de rivier uitgesleten kloof. Begin twintigste eeuw reden hier treinen dwars door de canyon. Tegenwoordig is het treinspoor verlaten en kun je een prachtige wandelroute (3,5 kilometer in totaal) door verschillende tunnels en langs de nauwe rotswanden met de kolkende rivier volgen. Het is aan te raden om een zaklamp mee te nemen, aangezien het behoorlijk donker kan zijn in de tunnels. De begroeiing is hier weelderig en onaards groen.

Coquihalla Canyon Provincial Park De donkere Othello Tunnels in Coquihalla Canyon Provincial Park British Columbia

6. Manning Provincial Park

 • Provincie: British Columbia
 • Op de route: een goede eerste stop na Vancouver
 • Type: fonkelend

Als je vanuit Coquihalla Canyon Provincial Park bij Hope een klein uurtje verder rijdt naar het oosten, kom je bij het volgende pareltje terecht. Leg een provinciaal park op de overgang tussen de natte kustgebieden en het droge binnenlandse plateau en je krijgt een gevarieerde flora en fauna. Bovenal staat E.C. Manning Provincial Park bekend om zijn Lightning Lakes, een serie meren met welluidende namen als Flash, Strike en Thunder. Je kunt er kanoën en wandelen – ook als je geen getraind Vierdaagsewandelaar bent.

Kanovaren in Manning Provincial Park
Manning Provincial Park, British Columia

7. Bridal Veil Falls Provincial Park

 • Provincie: British Columbia
 • Op de route: tussen Vancouver en Coquihalla Canyon Provincial Park (Hope)
 • Type: spetterend

In een mooie vallei omringd door weelderig begroeide bergen klatert de spectaculaire Bridal Veil Falls als een mooie waaier maar liefst zestig meter naar beneden. Het enige wandelpad dat het provinciale park rijk is, brengt je in een kwartiertje naar de voet van de waterval. Ideale gelegenheid om tussen Vancouver en Hope even je benen te strekken.

Bridal Veil Falls Provincial Park

8. Myra-Bellevue Provincial Park

 • Provincie: British Columbia
 • Op de route: vlak bij Kelowna
 • Type: I want to ride my bicycle

Myra-Bellevue Provincial Park is vooral beroemd vanwege een indrukwekkende oude spoorlijn: de Kettle Valley Railway. Je kunt hier rondfietsen over de verlaten bruggen en tunnels. De route van het ene naar het andere station is zo'n twaalf kilometer en vrij vlak. Omdat je op zo'n 1.200 meter hoogte bent, word je getrakteerd op mooie vergezichten. Je kijkt over glooiende heuvels vol fruitbomen en wijngaarden. Wij bieden hier een hele leuke fietstour aan, georganiseerd door Nederlanders.

Myra-Bellevue Provincial Park

9. Peter Lougheed Provincial Park

 • Provincie: Alberta
 • Op anderhalf uur van Canmore / een uur van Kananaskis
 • Type: water, meren, meer water

Welkom in het grootste provinciale park van Alberta. Hier draait het allemaal om de prachtige meren en blauwe waterstromen. Bezoek zeker het Upper en Lower Kananaskis Lake. Je bereikt deze idyllische plekken via Highway 40 (Kananaskis Trail) en vervolgens via de Kananaskis Lakes Trail. Aan deze verharde weg ligt ook het bezoekerscentrum. Heb je zin in een wandeling en ben je goed ter been? Kies dan voor de Rawson Lake Trail. De route is 3,9 kilometer one-way, waarbij je zo'n 320 meter klimt. Lang en steil, dus! De trail eindigt bij een prachtig bergmeer omsloten door hoge toppen. De foto's hieronder zeggen alles. Op de eerste foto staat Upper Kananaskis Lake, waar je met de auto/camper kunt komen. De tweede foto is van Rawson Lake.

Upper Kananaskis Lake in Peter Lougheed Provincial Park
Rawson Lake in Peter Lougheed PP

10. Elk Falls Provincial Park

 • Provincie: British Columbia (Vancouver Island)
 • Op de route: Op een steenworp afstand van Campbell River
 • Type: wild & wet

Vancouver Island barst van de ruige natuur en wildlife. Campbell River is een plaats waar beide binnen handbereik zijn. Waag je bijvoorbeeld op de Canyon View Trail in Elk Falls Provincial Park. Via de hangbrug over de Campbell-rivier heb je zicht op dé bezienswaardigheid van het park: de 25 meter hoge Elk-waterval. In de herfst zitten de wateren boordevol zalmen. Ander wild zien dan zalmen? Deze wildlife-excursies in Campbell River kunnen wij voor je boeken.

Elk Falls Provincial Park

11. MacMillan Provincial Park

 • Provincie: British Columbia (Vancouver Island)
 • Op de route: Tussen Port Alberni en Parksville
 • Type: onder hele hoge bomen...

Wandel tussen de grootste douglassparren van Vancouver Island. Onder de hele hoge bomen ligt een deken van groene varens en mossen. Er leven onder andere uilen, reptielen, herten, zwarte beren en poema’s. Een storm in 1997 bracht grote schade toe aan het park; hoewel de werkzaamheden direct begonnen toen de wind ging liggen, zie je ook nu nog de enorme wortelkolossen die destijds uit de grond werden gerukt. Neem, als je er toch bent, een kijkje in het aangrenzende Little Qualicum Falls Provincial Park. Vanaf de Day Use Area volg je een kort pad met zicht op rotsige bergwanden waar verschillende watervallen naar beneden klateren.

MacMillan Provincial Park

12. Strathcona Provincial Park

 • Provincie: British Columbia (Vancouver Island)
 • Bereikbaar vanuit Campbell River en de Comox Valley
 • Type: in het hart van moedertje natuur

Strathcona Provincial Park bestaat uit een ruig, waterrijk berglandschap in het hart van Vancouver Island. Het grootste deel is pure wildernis, geschikt voor backpackers die zich graag in de natuur terugtrekken. De hoogste waterval van het land ligt hier: de 440 meter hoge Della Falls. Voor de 'gewone' toerist is vooral het gebied rond Buttle Lake interessant. Highway 28 (Golden River Highway) doorkruist het noordelijke parkdeel en biedt toegang tot dit meer. Je kunt er kanoën, kajakken en wandelen. Aan het zuidelijke punt begint een route naar de Lower Myra Falls (een kilometer retour). Vanaf het observatieplatform heb je een goed zicht op de mooie, brede watervallen die over de kale rotsen stromen.

Buttle Lake in Strathcona Provincial Park

Plannen maar

West-Canada is the place to be voor natuurliefhebbers. Maak hieronder je keuze en droom verder weg! Wist je dat je al onze routes zelf kunt aanpassen met onze routeplanner? Deze vind je in het submenu/zijmenu bij een geopende route. Als je hulp nodig hebt, staan onze gespecialiseerde reisadviseurs voor je klaar. Zij hebben veelal zelf rondgereisd in de regio en weten alle mooie plekjes te vinden.

Evenementen en Infodagen

Infodag 30 september 2023

Info & aanmelden


Infodag 14 oktober 2023

Info & aanmelden


Roadshow Breda 15 oktober 2023

Info & aanmelden


Infodag 28 oktober 2023

Info & aanmelden


Presentatiedag 1 november 2023

Info & aanmelden


Infodag 11 november 2023

Info & aanmelden


Infodag 25 november 2023

Info & aanmelden


Infodag 9 december 2023

Info & aanmelden


Infodag XL 28 december 2023

Info & aanmelden


16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan