Canada in Nederland: de Hudson's Bay Company

Deze week werd bekend dat de Canadese warenhuisketen Hudson's Bay Company (HBC) twintig vestigingen wil openen in de oude panden van V&D. De eerste moet haar deuren al openen in augustus 2017. De belangrijkste winkel, de flagshipstore, komt in Amsterdam, op het Rokin. Den Haag, Rotterdam, Den Bosch en Enschede worden genoemd als potentiële locaties. Wat is de Hudson's Bay Company en wat kun jij er straks gaan kopen?

Wat is de Hudson's Bay Company?

De Hudson's Bay Company is een succesvol Canadees winkelconcern met een wereldwijde omzet van 11 miljard dollar, 460 vestigingen en zo'n 66.000 werknemers. In Noord-Amerika heeft het concern vestigingen van onder andere Hudson's Bay, Saks Fifth Avenue, Saks OFF 5TH en Home Outfitters. Je koopt er kleding, schoenen, accessoires en woonartikelen. In Europa is het bedrijf sinds kort bezig aan een opmars: vorig jaar kocht de HBC de Duitse keten Kaufhof, die 137 vestigingen in Duitsland en 16 filialen in België heeft.

Logo van Hudsons Bay Company Logo van Saks OFF Fifth

Shoppen bij Hudson's Bay en Saks OFF 5TH

De Hudson's Bay Company is van plan twee van hun warenhuisketens naar Nederland te brengen: Hudson’s Bay en Saks Off 5th. Beide warenhuizen verkopen mode, accessoires, schoenen en woonartikelen. Hudson's Bay is net iets luxer dan V&D, maar minder exclusief dan bijvoorbeeld de Bijenkorf. Saks OFF 5TH is een outlet waar Amerikanen en Canadezen zelf graag shoppen voor afgeprijsde merkkleding.

Winkel van Hudson Bay in Vancouver, Canada ALT

Het oudste bedrijf van Canada

De Hudson’s Bay Company is het oudste bedrijf van Canada. Het werd in 1670 opgericht door twee Fransmannen, die aan de Canadese Hudsonbaai handel dreven met indianen. Aan de oevers van de baai verrezen handelsposten, die de handelaren via rivieren toegang boden tot indianengemeenschappen in het binnenland. De Hudson's Bay Company ontstond in een roerige tijd waarin Frankrijk, Groot-Brittannië en indianenstammen vochten om grondgebied. De HBC bleef fier overeind en domineerde de pelshandel met indianen in het Britse deel van Noord-Amerika. Het bedrijf verkreeg een monopoliestatus en trad vaak op als overheid, vergelijkbaar met 'onze' VOC. Pas in 1870 kwam er een eind aan de alleenheerschappij en een decennia later ontstond de Hudson’s Bay Company in haar huidige vorm: er werd een winkel geopend in Winnipeg, Canada. Alle oude handelsposten maakten plaats voor winkels. Soms letterlijk op dezelfde plek. Dat de geschiedenis ver terug gaat en de HBC diep geworteld is in de Canadese samenleving, is te zien in veel afgelegen steden. Hier werden handelsposten van het bedrijf omgetoverd tot Hudson's Bay-winkels. Het zijn vaak de enige ketens die je er vindt.

Ben je benieuwd naar de volledige geschiedenis van de Hudson's Bay Company? In onze infotheek vind je een overzicht van Canada's geschiedenis. Hier vind je onder andere een artikel over de Hudson's Bay Company.

Hudsons Bay Company, het oudste bedrijf van Canada Hudsons Bay Company, het oudste bedrijf van Canada
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan