Vraag en antwoord: Algemene zaken

Bij de voorbereiding van je reis naar Amerika of Canada komt van alles kijken. We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt. Daarom hebben we belangrijke informatie voor je samengevat. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wij vinden het belangrijk dat onze reizigers goed verzekerd op pad gaan. Een reisverzekering dekt over het algemeen de kosten als gevolg van diefstal, verlies van bagage, repatriëring, medische problemen et cetera. Zorg dat je reisverzekering werelddekking heeft. Ga voor vertrek goed na of de benodigde verzekeringen zijn afgesloten. Je kunt bij Tioga Tours eenmalige of doorlopende reis- en annuleringsverzekeringen afsluiten via a.s.r. (voorheen Europeesche Verzekeringen). We raden je ook aan om je polisnummer en het telefoonnummer van de alarmcentrale mee te nemen op reis. Sla de gegevens bijvoorbeeld op in je telefoon en maak een briefje met belangrijke nummers voor in je bagage.

Meer over verzekeringen

Met uitzondering van de verplichte corona-vaccinaties zijn inentingen meestal niet noodzakelijk voor een reis naar Amerika of Canada. Ga je in het zomerseizoen naar Florida, de Bahama's of Hawaii, bescherm je dan goed tegen muggensteken. Er kunnen muggen voorkomen die Dengue of knokkelkoorts veroorzaken. Informeer hiernaar bij de GGD in je woonplaats.

Ja, bijna alle apparaten kun je gewoon gebruiken. Het voltage in de VS en Canada bedraagt meestal 110 volt. In Amerika en Canada hebben ze echter wel andere stopcontacten dan bij ons; je hebt dus een verloop- of wereldstekker nodig. Batterijopladers, adapters van laptops en dergelijke werken vaak gewoon bij 110 volt, maar soms gaat het opladen iets langzamer dan anders. Welk voltage het apparaat nodig heeft, kun je vaak zien op het etiket van de adapter. Verloopstekkers kun je kopen bij de ANWB, elektronicawinkels en op Schiphol. In Amerika en Canada kun je hiervoor meestal terecht bij onder andere de Walmart, K-mart en RadioShack. Het kan handig zijn om een stekkerdoos mee te nemen; je heb dan maar één wereldstekker nodig.

Aangezien het gsm-netwerk in Noord-Amerika op een andere bandbreedte zit dan in Europa, kun je alleen met je mobiele telefoon in de VS en Canada bellen als je een triband-toestel hebt. De meeste triband-telefoons passen automatisch de bandbreedte aan, zodat je in het buitenland kunt bellen. Bij sommige triband-toestellen moet je echter zelf de bandbreedte opnieuw instellen. In Noord-Amerika wordt doorgaans gebruik gemaakt van het 1900-netwerk. Buiten de grote steden kan het voorkomen dat je geen bereik hebt.

  • Toets het landnummer: Toets altijd het landnummer vóór het telefoonnummer dat je wilt bellen. Je laat dan de eerste nul van het telefoonnummer weg. Voor Nederland is het landnummer 011-31, voor België 011-32. Als je bijvoorbeeld vanuit de VS of Canada naar Tioga Tours wilt bellen, draai je het volgende nummer: 011-31-527-245400.
  • Telefoonkaart: Een goedkope manier om naar huis te bellen, is met een telefoonkaart. Je kunt hiermee vanuit elke telefooncel bellen tegen een vast tarief. Omdat je alleen betaalt voor de kaart, krijg je niet te maken met onverwachte kosten.
  • Skype: Via deze internetdienst kun je gratis of goedkoop naar het thuisfront bellen. Je kunt Skype gratis gebruiken wanneer je wifi hebt of in een internetcafé bent. Je belt dan gratis naar andere mensen met Skype en ook de 800- en 888-nummers zijn gratis bereikbaar. Voor bellen naar ‘gewone’ telefoonnummers, heb je Skype-tegoed nodig.
  • Lees onze blog over bellen & internetten in Noord-Amerika

Bij de meeste hotels en commerciële campings is, al dan niet tegen betaling, draadloos internet (wifi) beschikbaar. Informeer hiernaar bij de receptie. Soms moet je, nadat je verbinding hebt gemaakt met een draadloos netwerk, je internetbrowser openen om op het netwerk in te loggen. In grotere plaatsen zijn meestal internetcafés te vinden. Daarnaast kun je in bibliotheken vaak gratis gebruikmaken van internet. Op campings in nationale parken is doorgaans geen wifi aanwezig. Tegenwoordig is op steeds meer locaties gratis WiFi beschikbaar, zoals in restaurants of andere openbare gelegenheden. Bij veel hotels en campings is dit netwerk beschermd en krijg je bij het inchecken een code waarmee je verbinding kunt maken met het draadloze netwerk.

Pinautomaten (ATM in Amerika, ABM in Canada) vind je overal, vaak ook in supermarkten en in benzinestations. Bij diverse automaten worden kosten in rekening gebracht om geld op te nemen. Je kunt vóór je vertrek bij je bank informeren hoeveel je per geldopname betaalt, om eventueel je betaalpakket aan te passen. Zorg er ook voor dat je pinpas is ingesteld voor betalen in Noord-Amerika: bij veel banken staat deze optie standaard 'uit'. Sla het nummer van je bank op in je telefoon, zodat je bij verlies of diefstal van je bankpas of creditcard meteen je kaart kunt laten blokkeren. Het kan handig zijn om het telefoonnummer van je bank ook elders in je bagage te bewaren.

Let op! Verschillende banken (ING wordt vaak genoemd), zijn met hun pinpassen over gegaan op het systeem van V PAY. Dit ter vervanging van Maestro. Je ziet dit aan het logo op het pasje. V PAY geeft in soms wat problemen in Noord-Amerika. Je kunt voor vertrek de bank vragen om de pas om te wisselen voor Maestro. Dat gaat vaker goed, maar het is geen garantie. De VS en Canada wat dat betreft een echt creditcard-landen (zie volgende kopje).

In sommige gevallen, zoals bij het ophalen van je huurauto of -camper, is het alleen mogelijk om met een creditcard te betalen. Zorg er dus voor dat in ieder geval de hoofdbestuurder van je reisgezelschap een creditcard bij zich heeft. Bij ophalen van een huurauto in de staat New York moet elke bestuurder een creditcard kunnen tonen. Houd er rekening mee dat een creditcard een bestedingslimiet heeft. Omdat de borg vrij hoog kan zijn (tot $1.500-$2.000), kun je erover denken de limiet van je kaart te verhogen, extra geld op je creditcard te storten of meerdere reizigers een creditcard mee te laten nemen. Een prepaid-creditcard kan handig zijn als back-up/tweede creditcard. Wise of Revolut zijn veelgebruikte opties.

Anders dan bij ons zijn fooien in de VS en Canada meestal geen extraatjes, maar vormen ze een belangrijk deel van het inkomen van restaurant- en hotelpersoneel en van taxichauffeurs. Een percentage van 15% fooi is normaal. Bij lagere bedragen zal men denken dat er iets mankeerde aan de service. Je kunt, met andere woorden, je tevredenheid laten merken door de hoogte van je fooi: hoe beter de service, hoe hoger de fooi. Bij sommige restaurants wordt de fooi al automatisch verrekend: in dat geval staat er ‘gratuity/service charge included’ op de rekening en hoef je dus geen fooi meer te betalen.

Indicaties van gebruikelijke fooien:

  • Taxichauffeurs: circa 10-15% van het bedrag van de rit
  • Portier/kruier: circa $1 per koffer
  • Kamermeisje: circa $1 per persoon per dag

Als je in de VS en/of Canada meerdere (nationale) parken bezoekt, is een jaarpas inderdaad voordelig. De passen zijn online verkrijgbaar, maar je kunt ze ook ter plaatse kopen. In Amerika kan dat meestal bij de ingang van elk park en in Canada in de meeste gevallen bij het bezoekerscentrum.

In de VS gebruikt men andere maten en gewichten dan bij ons. Afstanden worden bijvoorbeeld niet in kilometers, maar in mijlen aangegeven en de temperatuur wordt gemeten in graden Fahrenheit. Heb je een smartphone? Dan kan het handig zijn om een converter-app te downloaden! Je kunt ook deze webpagina gebruiken: Reken maten en gewichten om. In Canada worden meestal ‘Europese’ eenheden gehanteerd.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan