Napa Valley, Californië

Wijn, daar draait het om in deze vallei. Napa Valley is een wereldberoemd en welgesteld wijngebied. Wijn is het product dat vele toeristen lokt en deze regio rijk maakt. Vele liters van het druivensap worden jaarlijks verscheept naar plaatsen over de hele wereld. In Napa Valley liggen verschillende steden, zoals Napa, Yountville en St. Helena. Het landschap is ieder seizoen weer anders. Bezoek een van de vele wijngaarden voor een proeverij of rondleiding. Bezienswaardigheden & activiteiten

Wijngaarden

Uiteraard mag tijdens je bezoek aan Napa Valley een bezoek aan een wijngaard niet ontbreken. In de omgeving liggen ongeveer zeshonderd wijngaarden, waar je terecht kunt voor een wijnproeverij of rondleiding. Sommige wijngaarden bieden extra activiteiten aan. Zo kun je bij Mondavi op zomeravonden genieten van openluchtconcerten en kun je bij Sterling klassieke films bekijken. De echte wijngekken kiezen voor een speciale tour en ontdekken van alles over bijvoorbeeld ecologische wijnproductie. Bezoek je liever een kleinere wijngaard, dan kun je terecht bij Honig Wine, Blackbird Vineyards of Fantesca Estate & Winery. Je kunt ook de toeristische Nappa Valley Wine Train nemen; een originele antieke trein waarin een restaurant is gevestigd. Zie http://winetrain.com.

Napa Valley, wijngaarden

Yountville

Napa Valley is een rijk gebied. Met name in het stadje Yountville overheerst het luxe leven. Je vindt er luxe resorts, sterrenrestaurants en diverse kunstgallerieen en boetiekjes. Ook leuk: je kunt vanaf hier Napa Valley verkennen per luchtballon of limousine. Minder sjieke en wellicht meer toegankelijke stadjes zijn Napa en St. Helena. 

Downtown Napa, California

Trail

In en rondom Napa Valley zijn diverse trails aangelegd. De meeste stadjes in Napa Valley worden met elkaar verbonden via de Napa Valley Vine Trail, die alleen toegankelijk is voor fietsers en wandelaars. Stebbins Cold Canyon Trail ligt verder van deze stadjes af. Deze route is 6,4 km (roundtrip) en voert je langs Lake Berryessa, de dam en de omringende rotsen. 

Lake Berryessa, Napa, California

Bothe-Napa Valley State Park

Dit natuurpark is een van de best bewaarde geheimen van Napa Valley. Bothe-Napa Valley State Park ligt tussen de plaatsen St. Helena en Calistoga en biedt volop mogelijkheid om te kamperen, wandelen, zwemmen, paardrijden en picknicken. In Calistoga kun je de heetwaterbronnen en (kunstmatige) geiser bezoeken.

Geiser bij Calistoga, Napa Valley, California

Vervoer

Fietsen is een populaire manier om je in Napa Valley te verplaatsen, je kunt dan relatief gemakkelijk een groot gebied verkennen. Het is op sommige plekken mogelijk om door de wijngaarden te fietsen. Je kunt Napa Valley ook te voet verkennen. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet. 

Het openbaar vervoer wordt geregeld door Napa County Transportation and Planning Agency. NCTPA verzorgt zowel busvervoer door Napa Valley als in de stadjes die daarbij horen. Houd er rekening mee dat je soms lang moet wachten op de bus. 

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Aangezien Napa Valley een behoorlijk uitgestrekt gebied is, heersen er verschillende microklimaten. Het overheersende klimaat is echter mediterraans. Dat betekent dat er het hele jaar door gematigde temperaturen zijn, met (zeer) warme zomers. In het zuiden van Napa Valley is het tijdens het groeiseizoen koeler dan in het noorden, door de ligging bij de San Pablobaai. De meeste neerslag valt in de winter. Dat stelt echter niet veel voor: jaarlijks valt er gemiddeld zestig centimeter neerslag. Het grootste deel van die neerslag valt in het westen van de vallei. De gemiddelde temperaturen per seizoen zijn als volgt: in de lente 20 graden, in de zomer 30, in de herfst 26 en in de winter 18 graden.

Geschiedenis

George C. Yount zou de eerste persoon zijn geweest die druiven verbouwde in Napa Valley. In 1864 schonk Yount een gebied van vier vierkante kilometer  aan zijn kleindochter en haar echtgenoot Thomas Rutherford, zodat zij er wijndruiven konden telen   De eerste commerciële wijngaard in het Napa Valley werd geopend door John Patchett in 1858. Niet veel later opende Charles Krug in het stadje St. Helena de tweede commerciële wijngaard. Beetje bij beetje verschenen er steeds meer wijngaarden in het bijzonder vruchtbare gebied. Door de geografische ligging en het mediterraanse klimaat van Napa Valley is het een uitstekende streek om druiven te verbouwen. Daarnaast wordt de vruchtbaarheid van de bodem ook nog eens bevorderd door de geologische geschiedenis van het gebied: vroeger waren er – voornamelijk in het noorden van de vallei – diverse vulkanen actief.   Tegen het einde van de negentiende eeuw waren er al meer dan honderd wijngaarden in het gebied. Voorafgaand aan dit succes kreeg de regio echter enkele zware tegenslagen te verwerken. Zo hadden de wijnboeren in het eind van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw tem kampen met een plaag van druifluizen, die vele wijngaarden verwoestten. Ook het alcoholverbod dat in de jaren 1920 op vele plaatsen in de Verenigde Staten werd uitgevaardigd zorgde ervoor dat veel wijngaarden noodgedwongen moesten sluiten. De Grote Depressie in de jaren 1930 maakte de misère compleet.   Ondanks deze tegenslagen kon Napa Valley haar status als wijnstreek behouden. De wijnindustrie in de vallei heeft veel te danken aan André Tchelistcheff, die in 1938 naar de streek kwam en er verschillende moderne wijnverbouwtechnieken introduceerde. Daarnaast werden er in Napa Valley allerlei ludieke acties verzonnen om de wijn te promoten. Zo nodigde de Beringer-wijngaard allerlei beroemde Hollywood-sterren uit om wijn te komen proeven, wat het begin was van het wijntoerisme in Napa Valley. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de wijnindustrie in de streek weer volledig tot bloei.   In 1976 vergaarde de regio rondom Napa Valley zelfs internationale bekendheid, toen tijdens de Jugement de Paris, een grote wijnproeverij  in Parijs, verschillende wijnen uit Napa Valley beter geklasseerd werden dan enkele beroemde Franse wijnen. Zodoende werd Napa Valley in één klap bekend als streek waar wijn van zeer hoge kwaliteit geproduceerd werd.   Tegenwoordig zijn er in Napa Valley meer dan 450 wijngaarden. Daarnaast is het uitgegroeid tot een van de populairste toeristenbestemmingen in Californië en komen jaarlijks meer dan vier miljoen bezoekers naar de streek. In 2010 werd Napa Valley zelfs tijdens de  TripAdvisor’s Travelers’ Choice Awards uitgeroepen tot ‘The World's Best Wine and Food Destination’.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan