Grand Junction, Colorado

Grand Junction, Colorado Grand Junction ligt aan de Coloradorivier. De naam van de stad is afgeleid van de Colorado- en de Gunnisonrivier, die elkaar in de stad kruisen (junction, in het Engels). 'Grand' verwijst naar de vroegere naam van de Coloradorivier. Vanwege deze samenkomst van rivieren wordt de stad ook wel ‘River City’ genoemd. Het ligt in het midden van de Grand Valley, die in totaal bijna vijftig kilometer lang is. In de omgeving van Grand Junction ligt veel natuurschoon: ten westen van de stad ligt het Colorado National Monument, een klein gebied bestaande uit geërodeerde rode rotsformaties en canyons. De stad wordt in het noorden omgeven door het oranjebruine zandsteen van de Book Cliffs en in het zuidwesten hebben zijrivieren van de Colorado in het Uncompahgre Plateau het landschap gevormd. Verder liggen de nationale parken Canyonlands en Arches minder dan twee uur rijden van de stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Colorado National Monument

Het nationale monument van Colorado bestaat uit een reeks canyons: rotsen, kloven, bergen en dalen. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad. Een van de populairste wandeltochten is de Serpents Trail, naar de top van het monument. De trail is ongeveer anderhalve kilometer lang en eindigt in een zandstenen spelonk. Monument Canyon Trail is een wat langere populaire route van ongeveer acht kilometer. Het 135 meter hoge Independence Monument, de bekendste rotsformatie uit het park, is vanaf de trail van dichtbij te bekijken. Hetzelfde geldt voor de formaties Kissing Couple en Coke Ovens.

Grand Junction

Wine County

De county waarin Grand Junction ligt wordt ook wel de Wine County genoemd. Dankzij de vruchtbaarheid van de vallei groeien de wijndruiven hier goed, en is er op elke hoek van de straat wel een mogelijkheid om wijn te proeven. Daarnaast is Grand Junction culturele stad met vele galerijen, kleine boetiekjes en knusse restaurantjes.

Grand Junction

The Museum of Western Colorado

Het museum is het grootste multidisciplinaire museum tussen Salt Lake City en Denver. Er worden dinosaurusexpedities georganiseerd, er zijn prehistorische gebruiksvoorwerpen, een oude koets, kunst van de Ute- en Fremontindianen en tapijten van het Navajovolk. Ook is er een oud schoollokaal en komen vervlogen tijden tot leven in de Pastime saloon.

Vervoer

Het openbaar vervoer in de county wordt georganiseerd door Grand Valley Transit. Ook is er een Amtrakstation.

Feiten

Staat Colorado
County Mesa
Oppervlakte 80,5 km²
Hoogte 1.397 meter
Inwoners 59.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Grand Junction heeft een gematigd en droog landklimaat. Dit houdt in dat in de winter de maximumtemperatuur net boven het vriespunt ligt en het ’s nachts een aantal graden vriest. Neerslag valt daarom vaak als sneeuw, maar dit blijft nooit lang liggen. In de zomer is het warm en droog en ligt de temperatuur tussen de 30 en de 35 graden. De lente en de herfst zijn de natste maanden. In de herfst koelt het snel af; in oktober kan het al gaan vriezen.

Geschiedenis

De Fremontindianen kwamen ongeveer tweeduizend jaar geleden in het gebied wonen. Zij voedden zich met insecten deden aan zeer kleinschalige landbouw. Rond 1300 verlieten zij het gebied en rond 1400 kwamen de Ute-indianen in de regio wonen, totdat ze in 1881 gedwongen werden in reservaten te gaan wonen.

In de achttiende eeuw werd de regio overspoeld door Spaanse en Mexicaanse soldaten (tot 1821 behoorde de Grand Valley toe aan Spanje). Ook ontdekkingsreizigers en priesters doorkruisten het gebied. Sommigen waren op zoek naar goud, anderen op zoek naar nieuwe wegen naar het Spaanse Californië..

Aan het eind van de negentiende eeuw kon iedereen zich in de regio vestigen. Meer dan een vlag om je land mee te markeren had je niet nodig. George Crawford, een politicus uit Kansas en tevens projectontwikkelaar, claimde het land van het huidige Grand Junction. Denver, vierhonderd kilometer ten oosten van de nieuwe nederzetting, had toen al 50.000 inwoners.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan