Arches National Park, Utah

Rode rotsen, prachtige bogen, grillige vormen: Arches National Park lijkt op een door architecten nauwkeurig uitgedachte droomplek. Nergens ter wereld liggen zo veel natuurlijk gevormde bogen zo dicht bij elkaar. In Arches National Park vind je meer dan 2.000 exemplaren, in alle soorten en maten. De twee grootste bezienswaardigheden zijn de Delicate Arch en de Landscape Arch. In tegenstelling tot de meeste andere parken rijden er in Arches geen shuttlebussen. Er loopt een verharde weg door Arches National Park die toegankelijk is voor auto's en campers. Vanaf diverse parkeerplaatsen en uitzichtpunten kun je te voet het park verder verkennen. Bezoek Arches in de vroege ochtend (kom voor 09:00) of in de loop van de middag, vanwege de hoge temperaturen en de drukte. Voor Arches moet je toegang reserveren. Lees meer op tiogatours.nl/parken-reserveren.Bezienswaardigheden & activiteiten

Park Avenue en Courthouse Towers

Vlak bij de ingang van Arches National Park ligt het bezoekerscentrum, waar je terecht kunt voor meer informatie over wandelingen en activiteiten. Daarna voert de parkweg langs de Park Avenue, een wandelpad met aan weerszijden torenhoge rotsmuren. De tocht van anderhalve kilometer begint bij het Park Avenue Trailhead & Viewpoint en loopt tot het Courthouse Towers Viewpoint. De grote monoliet die je hier ziet, wordt de 'Courthouse Towers' genoemd vanwege de gelijkenis met een rij wolkenkrabbers in een moderne stad.

Courthouse Towers, Arches National Park

Windows Section

Wanneer je de parkweg door Arches National Park verder volgt, kun je op een gegeven moment rechts afslaan naar de Windows Section. Dit is een belangrijke concentratie van bogen en andere vormen. Ze hebben namen als Double Arch, Cove Arch, North Window en South Window. Ook zie je hier de bijzondere Balanced Rock. Veel bezoekers fotograferen hier de Turret Arch, omkaderd door de boog North Window. Je kunt de bogen van dichterbij bekijken via een van de (goed toegankelijke) wandelroutes. 

Double Arch, Arches National Park

Delicate Arch

In het noordoosten van Arches National Park ligt de beroemdste bezienswaardigheid en tevens het symbool van de staat Utah: de Delicate Arch. Deze boog prijkt onder andere op nummerborden van auto's. Vanaf de parkeerplaats bij Wolfe Ranch loopt een wandelpad van 2,4 kilometer (one-way) naar de boog. Op de heenweg moet je flink klimmen en er is nauwelijks schaduw, maar de aanblik van de vijftien meter hoge Delicate Arch aan het eind van de tocht is zeer de moeite waard. Is wandelen geen optie, rijd dan naar het Delicate Arch Viewpoint, dat aan dezelfde weg als Wolfe Ranche ligt. Vanaf de parkeerplaats is het een kleine honderd meter lopen naar het Upper en Lower Viewpoint, vanwaar je de boog op een afstand van anderhalve kilometer ziet.

Delicate Arch

Fiery Furnace

Een paar kilometer ten westen van Delicate Arch ligt Fiery Furnace, een intrigerend doolhof van zandstenen rotswanden met smalle geulen ertussen. Het is niet toegestaan om Fiery Furnace zonder vergunning of gids te betreden, aangezien er geen wandelpaden aangelegd zijn en je er gemakkelijk verdwaalt. Wil je dit gebied bezoeken, koop dan van tevoren een ticket voor de ranger led tour via de site www.recreation.gov. Deze tickets raken snel uitverkocht. Een wandeling door Fiery Furnace duurt ongeveer drie uur en is 3,2 kilometer. Een redelijke conditie, wat behendigheid en stevige schoenen zijn vereist.

Fiery Furnace

Devils Garden

De verharde parkweg door Arches National Park eindigt bij Devils Garden. Hier beginnen verschillende wandelroutes, waaronder het pad naar de prachtige Landscape Arch (2,6 km totaal). Deze smalle boog is met negentig meter een van de langste natuurlijke bogen ter wereld. Onderweg naar de Landscape Arch kun je nog een aantal andere bogen bekijken. Een andere indrukwekkende hike is de Devils Garden Primitive Loop (11,5 km round trip). Tijdens deze wandeling zie je acht natuurlijke bogen. Je loopt wel een aantal keer over een zandpad en moet regelmatig over (gladde) rotsen klimmen en klauteren. Soms wordt de route gemarkeerd met stapeltjes stenen, dus let goed op. Goede wandel- of sportschoenen zijn aan te raden.

Landscape Arch

Omgeving

Canyonlands National Park

Heb je een (mid)dag tijd, ga dan zeker naar het Island-in-the Sky-deel van Canyonlands National Park. Je rijdt er naartoe via Highway 313. In Canyonlands krijg je een perfecte indruk van de grilligheid van Utahs landschappen. Het draait hier om verre uitzichten op spectaculaire kloven. Aanraders zijn Grand View Overlook en Green River Overlook. Ook al heb je in Arches veel bogen gezien, een korte wandeling naar de Mesa Arch is eveneens zeer de moeite waard. Vooral 's morgens vroeg, wanneer de zon opkomt en onder de boog doorschijnt.

Grillige kloven in Canyonlands National Park Utah

Dead Horse Point State Park

Op circa vijftig kilometer van Moab, ongeveer op de route naar Canyonlands National Park, ligt het Dead Horse Point State Park (via Highway 313). Op de tafelberg Dead Horse Point sta je 600 meter boven de Colorado-rivier en heb je een schitterend uitzicht over de canyons in het zuidoosten van Utah en de bijzondere vormen van Canyonlands National Park. In Dead Horse Point State Park werd de beroemde klimscene met Tom Cruise voor Mission Impossible 2 opgenomen.

Dead Horse State Park met rivierkloof

Goosenecks State Park

Rijd je van Moab naar de Grand Canyon, Page of Monument Valley, dan kun je ervoor kiezen om Highway 163 te nemen en Goosenecks State Park te bezoeken. Hier maakt de San Juan-rivier enkele spectaculaire bochten door een diepe kloof. Op weg naar het zuiden passeer je de niet te missen Hole-in-the-wall. Dit is een grote grotwoning, ingericht in de stijl van de jaren vijftig. Hij ligt aan Highway 191, ongeveer 25 kilometer van Moab.

Goosenecks

Goblin Valley State Park

Dit staatspark vormt een populaire tussenstop op de route tussen Arches/Moab en Capitol Reef National Park. In Goblin Valley staan veel kleine, geërodeerde rotspartijen. De rotsen noemt men ook wel 'goblins', vanwege de gelijkenis met kleine wezens/kabouters. Je kunt hier erg mooi wandelen.

Goblin Park

Highway 128 langs de Colorado-rivier

  Kom je vanuit het oosten (Grand Junction/Interstate 70) dan raden we je heel sterk aan om Highway 128 te volgen. Dit is een van de mooiste wegen van Utah en voert je langs de Colorado-rivier. Aan weerszijden omgeven hoge rotsmuren je, afgewisseld met verre uitzichten over de woestijnvlakte met hier en daar machtige rotsformaties. Onderweg kun je uitstappen om pootje te baden, te picknicken en voor een wijnproeverij bij Castle Creek.

Highway 128 langs de Colorado rivier in Utah

Castle Valley

Langs de Highway 128 op een half uurtje rijden ten noordoosten van Moab ligt het schilderachtige Castle Valley. Hier ervaar je het ultieme Wild West-gevoel. Behalve wandelroutes vind je hier ook klimroutes. Het gebied is namelijk bijzonder populair onder zogenaamde ‘tower climbers’. Zo staat de Kor-Ingalls Route op de Castleton Tower op de lijst van de 50 klassieke klimroutes in Noord-Amerika. Castle Valley vormde bovendien het achtergronddecor voor de populaire tv-serie West World.

Castle Valley, Utah

Vervoer

Arches National Park is goed bereikbaar via de parkingang nabij Moab. In Arches rijden geen shuttlebussen, maar je kunt met je eigen auto of camper de bezienswaardigheden bereiken. De parkeerruimte in het park is echter beperkt, vooral mensen met campers wordt aangeraden de weekenden tijdens vakanties te vermijden en vóór 09:00 te arriveren. Als dit niet mogelijk is, plan je bezoek dan in de loop van de middag.

Feiten

Locatie Utah
Oppervlakte 309 km²
Hoogste punt 1.718 meter (Elephant Butte)
Opgericht 12 november 1971
Aantal bezoekers per jaar 1.000.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De beste seizoenen om Arches National Park te bezoeken zijn de lente en de herfst. Vooral in april, mei, september en oktober is het weer aangenaam. In die maanden zijn echter ook veel toeristen in Arches, vooral in de weekenden. Wat de neerslag betreft, is een bezoek in de lente gunstiger dan een bezoek in het najaar: in het najaar is de kans op regen aanzienlijk groter. Oktober is de natste maand van het jaar.

Na een winter met maxima van 3 tot 8 graden, wordt het in maart circa 15 graden. 's Nachts vriest het af en toe nog een graad. In april en mei liggen de temperaturen tussen de 20 en 25 graden, in juni wordt dagelijks de 30 bereikt. De zomers zijn heet, met temperaturen die in de buurt van de 40 graden komen. In september duiken de maximumtemperaturen weer onder de 30 graden en in oktober koelt het af tot een aangename 20 graden.

Natuur, flora & fauna

Fauna

In Arches leven veel woestijndieren. Ze jagen in de vroege ochtenduren of laat in de avond om de intense hitte van de woestijn te ontlopen. In Arches National Park vind je vooral eekhoorns, chipmunks en woestijnratten. Ook zijn er veel konijnen en hazen, maar die zitten overdag veelal in hun koele holen. Rendieren en herten leven in en rondom Devils Garden. Oude en zwakke dieren vormen een prooi voor de grootste roofdieren in Arches: coyotes, bobcats (lynxen) en poema's. ’s Avonds laat hoor je soms huilende coyotes. In de buurt van de Moab Fault Overlook en langs Highway 191 heb je kans om Desert Bighorns zien. Ratelslangen en schorpioenen komen ook voor in Arches.

Geschiedenis

Arches National Park De geschiedenis van Arches National Park gaat ongeveer 10.000 jaar terug. In Arches is veel menselijke geschiedenis zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van petrogliefen. Petrogliefen zijn symbolen, figuren, of andere afbeeldingen die in de rotsen zijn gekrast, gekerfd of gehakt. Ze vertellen over de geschiedenis van de verschillende inheemse volkeren die in Arches leefden voordat in 1776 de Europese kolonisten het land betraden. Het eerste deel van de trail naar Delicate Arch is een plek waar veel petrogliefen te zien zijn. Ook staat daar een oude hut.

Het landschap van Arches National park is ontstaan door erosie. De bogen zijn daar nog altijd aan onderhevig. Op den duur zal leiden dit tot instorting van huidige bogen en het ontstaan van nieuwe bogen. In Arches zie je bogen in verschillende stadia, van het ontstaan tot aan het verval

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan