Moab, Utah

Delicate Arch Utah Moab is een charmant maar toeristisch stadje. Moab wordt geroemd om de offroad- en buitensportmogelijkheden en de twee nationale parken die er vlak bij liggen: Arches National Park en Canyonlands National Park. Arches is populair dankzij zijn rode rotsen en ontelbare natuurlijk gevormde bogen. Canyonlands bestaat uit canyons, tafelbergen en grillige rotsformaties. De gebieden Island in the Sky en Needles zijn het beste bereikbaar in Canyonlands, de rest van het park is enkel te voet of met voertuigen met vierwielaandrijving te verkennen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Museum of Moab

In het Museum of Moab kom je van alles te weten over de geschiedenis en omgeving van Moab. Er zijn tentoonstellingen over geologie, archeologie (met gebruiksvoorwerpen van de indianen), de pioniergeschiedenis en mijnbouw. Het museum is op zondag gesloten.

Museum bezoeken Moab

Red Cliffs Ranch Film Museum

Rondom Moab zijn diverse films opgenomen. Een lange geschiedenis aan zwart-witfilms is te zien in Red Cliffs Ranch Film Museum. De Red Cliffs Ranch was tevens het decor voor de (modernere) films Thelma and Louise en Rio Grande. Ooit werkten beroemdheden als John Wayne, Rock Hundson, Henry Fonda en Anthony Quin op de ranch. Nu kun je er dagelijks gratis rondkijken en dineren (hogere prijsklasse). De Red Cliff Ranch ligt aan de scenic route 128.

Museum bezoeken Moab

Moab Brewery

Bij de Moab Brewery kun je gezellig eten, bij mooi weer ook buiten op de patio. Deze sportsbar is hét trefpunt voor mensen die in Moab zijn wezen hiken, biken of jeeprijden en willen bijkletsen onder het genot van een hapje en een biertje. De Brewery heeft namelijk zijn eigen brouwerij. Vooral in de weekenden is druk in Moab Brewery.

Moab Brewery

Off-road

Je vindt in en rond Moab diverse off-road trails die te berijden zijn met auto's met vierwielaandrijving of mountainbikes. Er zijn opvallend veel felgekleurde huurjeeps van diverse aanbieders. Je kunt een jeep huren en krijgt dan van de verhuurder informatie mee over de trails. Bekende trails zijn de Shäfer Trail, Long Canyon en de Onion Creek Road.

Moab

Omgeving

Highway 128 langs de Colorado-rivier

Rijd je van/naar Grand Junction (Interstate 70), neem dan de shortcut via Highway 128. Het is niet helemaal een shortcut: je zult er wat langer over doen. Maar dat is totaal geen straf. Highway 128 is een van de mooiste wegen van Utah. De weg volgt de Colorado-rivier en je hebt constant een prachtig uitzicht. Je moet je inhouden om niet elke tien meter te stoppen voor een foto!

Highway 128 langs de Colorado rivier in Utah

Castle Valley

Langs diezelfde Highway 128 op een half uur rijden ten noordoosten van Moab ligt Castle Valley. In het schilderachtige landschap ervaar je het ultieme Wild West-gevoel en vind je verschillende wandelroutes. Het gebied is populair onder zogenaamde ‘tower climbers’. Zo staat de Kor-Ingalls Route op de Castleton Tower op de lijst van de 50 klassieke klimroutes in Noord-Amerika. Castle Valley was bovendien de filmlocatie van de populaire tv-serie West World.

Castle Valley, Utah

Hole n" the Rock

Aan Highway 191, ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Moab, is hij niet te missen: de Hole n" the Rock, een grote grotwoning in het rode zandsteen. De grot is ingericht in de stijl van de jaren vijftig. Tot 1974 werd de grot bewoond.

Moab Hole in the Rock

Vervoer

Je bent in Moab afhankelijk van je eigen vervoer. De winkels en restaurants zijn vanuit de meeste hotels/campings te voet te bereiken; Moab is geen grote stad. Ook de National Parks zijn prima te bezoeken met je eigen huurauto of -camper via diverse verharde wegen.

Feiten

Staat Utah
County Grand
Oppervlakte 9,4 km²
Hoogte 1.127 meter
Inwoners 5.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In Moab (en Arches, Canyonlands) zijn de zomers heet en droog. Tussen juni en september overstijgt het kwik gemakkelijk de 30 graden. In het voor- en najaar zijn de temperaturen aangenamer (25-30 graden). De winters in Moab zijn mild; het overdag 6 à 10 graden en alleen op grote hoogten valt er sneeuw

Geschiedenis

De regio waarin Moab ligt, kent een lange en kleurrijke geschiedenis. In 1855 vestigde zich een groep mormonen op de plaats van het huidige Moab. Daar stichtten zij een fort. Na verschillende aanvallen van indianen hielden de mormonen het hier echter voor gezien. Twee decennia later keerden ze terug naar Moab en gingen zij het gebied permanent bewonen. In 1880 was Moab een volwaardig dorp met boerderijen, ranches, een school en een kerk. De stad is vernoemd naar Moab, een bijbelse figuur.

Rond 1880 werd er rond Moab in hoog tempo infrastructuur aangelegd. De bouw van de Rio Grande Western Railroad tussen Denver en Salt Lake City bracht het spoor vlak bij Moab. In 1885 kwam er een veerpont over de Colorado-rivier en in 1912 werd de eerste brug gebouwd. Moab was inmiddels een van de beste fruitteeltgebieden van Utah. Men verbouwde appels, perziken en druiven. Daarnaast vond wat mijnbouw plaats langs de rivier en in de La Sal Moutains. Rond 1950 werd uranium ontdekt en verrees net buiten Moab een grote uraniumfabriek. Dankzij deze ‘uranium boom’ werden er nieuwe cafés, winkels, scholen en andere bedrijven gebouwd. In tien jaar tijd verviervoudigde de bevolking en werd Moab de ‘Uranium Capital of the World’. In dezelfde tijd werd ook naar olie geboord. Toen de vraag naar uranium afnam werd in Moab veel potash gewonnen, een grondstof voor glas en kunstmest.

De laatste 25 jaar is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron voor Moab. Toeristen komen met name voor een bezoek aan de nationale parken Arches en Canyonlands. Daarnaast zijn er honderden kilometers aan routes en trails waar wandelaars, mountainbikers en liefhebbers van terreinrijden zich kunnen uitleven.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan