Everglades City, Florida

Everglades City, Florida Everglades City, dat de poort vormt naar de tienduizenden eilanden aan de kust van Florida, ligt aan het einde van de beroemde Wilderness Waterway en grenst  zowel aan het Everglades National Park, Big Cypress National Preserve als aan de Fakahatchee Strand State Preserve. Everglades City is een ideale plek om een kano of zelfs een klein vliegtuigje te huren, excursies te maken of te genieten van de rust op het vasteland.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Old Collier County Courthouse

Een historisch rechtsgebouw, dat in 1926 door Barron Collier gebouwd werd. Toen in 1962 de county seat verhuisde naar East Naples, diende het gebouw later als gemeentehuis van Everglades.

Everglades City, house

Historic Smallwood Store

In deze handelspost, die in 1906 opgericht werd door Ted Smallwood, werd voornamelijk gehandeld in bont. De Smallwood Store, die tot 1982 gewoon in gebruik was, werd in 1974 benoemd tot nationaal monument. De store is recent ingericht als museum door de kleindochter van Ted Smallwood. Je beleeft hier de geschiedenis van de oudste bewoners van dit gebied en de eerste pioniers die het gebied bezetten.

Historic Smallwood Store

Everglades Laundry

Deze voormalige wasserij, die in gebruik genomen werd in 1928, is sinds 1998 ingericht als museum, waar je tentoonstellingen kunt bekijken over de geschiedenis en cultuur van onder andere de Calusa-indianen en de eerste kolonisten, onder wie Barron Collier.

Everglades Laundry Museum

Ten Thousand Islands

De zuidwestkust van Florida bestaat uit ontelbare eilandjes: de Ten Thousand Islands. Sommige eilandjes zijn niet groter dan een basketbalveld, andere zijn zo groot als een voetbalstadion. De grootste hebben namen, zoals Panther Key en Mormon Key. Het noordelijke deel van de regio behoort tot het Ten Thousand Islands National Wildlife Refuge. Dit reservaat bevat een van de grootste mangrovebossen van Noord-Amerika. Het zuidelijkste deel van de eilandenreeks valt onder het Everglades National Park. Vanuit Everglades City vertrekken boottochten door de eilandenarchipel. Dieren die je onderweg vergezellen zijn zeekoeien, adelaars en dolfijnen.

Ten Thousand Islands

Omgeving

Tamiami Trail

Everglades City ligt vlak bij de Tamiami Trail (Highway 41). Als je naar Miami rijdt, kom je langs een aantal leuke stopplaatsen. Fotografeer het kleinste postkantoor van het land in het kleine gehucht Ochopee en neem een kijkje in het ietwat gekke Skunk Ape Research Center - waar men onderzoek doet naar de afstammeling van Bigfoot, die zich zou ophouden in de Everglades. Naast het Research Center is een tourorganisatie gevestigd. Hier ben je aan het juiste adres als je een airboat tour of wandeling met gids wilt maken. Iets verderop kun je prachtige landschapsfoto's bekijken in de Big Cypress Gallery. In het Oasis Visitor Center, dat nog geen kilometer verderop ligt, kan men je alles vertellen over het Big Cypress National Preserve. Een deel van de Tamiami Trail loopt dwars door dit beschermde natuurgebied.

Everglades City Florida

Vervoer

In Everglades zelf kun je je het beste verplaatsen met je eigen auto. In Everglades City zelf vind je veel organisaties die je graag meenemen voor een rondvaart of 'survivaltocht'. Enkele organisaties zijn bijvoorbeeld Captain Doug House's Florida Boat Tours (jet airboats), Everglades Backcountry Experience en North American Canoe Tours.

Feiten

Staat Florida
County Collier
Oppervlakte 3 km²
Hoogte 0 meter
Inwoners 500
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De zon schijnt bijna het hele jaar door in Everglades City. Tegelijkertijd zorgt de wind die van zee komt voor een aangenaam briesje. Het subtropische klimaat zorgt ervoor dat het water een aangename temperatuur heeft en dat verschillende exotische dieren en planten zich hierin kunnen ontwikkelen. De gemiddelde zeetemperatuur blijft het hele jaar door rond de 24 graden Celsius. De kans op warm weer is het grootste van de maanden april tot en met november, evenals de kans op langdurige tropische regenbuien. De kans op cyclonen is aanwezig vanaf juni tot en met september.

Geschiedenis

Het gebied rond Chokoloskee wordt al tienduizenden jaren bewoond. De oorspronkelijke bewoners waren de Calusa- en Tequesta-indianen, die beide voortkwamen uit de zogenaamde Glades-cultuur. In de tijd dat Florida van de Spanjaarden werd overgenomen en onder de heerschappij van de Verenigde Staten kwam, waren zij echter uit dit gebied verdwenen. De Amerikanen vestigden zich definitief na de Amerikaanse Burgeroorlog.

De eerste bewoner was William Smith Allen, die in 1873 een nederzetting bouwde op de oever van Potato Creek, tegenwoordig de Allen River geheten. In 1889 vertrok Allen naar Key West en nam George W. Storter Jr. zijn taak als landbeheerder over. Enkele jaren later opende hij een handelspost en een postkantoor, genaamd 'Everglade'. Ook trok hij toeristen uit het noorden van de VS, die in de winter naar het Evergladegebied kwamen om te jagen en te vissen.

In 1922 kocht baron Collier grote delen land op van het gebied dat toen Lee County heette. Een jaar later werd Collier County een zelfstandig gebied, waarvan Everglade (dat toen veranderd werd naar Everglades) de county seat werd. Tijdens de aanleg van de Tamiami Trail, de eerste verharde snelweg tussen Tampa en Miami die duurde tot 1930, was het stadje het centrum van bedrijvigheid en groeide het snel. Het inwonersaantal groeide gestaag en al snel werd Everglades City, vooral door het nabijgelegen National Park, een populaire bestemming voor toeristen.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan