Everglades National Park, Florida

Everglades, Florida Zuidwest-Florida bestaat voor een groot deel uit de beroemde Everglades. Deze ‘rivier van gras’ met kleine eilandjes van bomen bezit een bijzondere schoonheid en is van groot ecologisch belang. De Everglades is een uitgestrekt systeem van waterlopen, afkomstig van Lake Okeechobee. Er leven meer dan 350 soorten vogels, 300 soorten vissen en 50 soorten reptielen, waaronder alligators. Everglades National Park is de grootste subtropische wildernis in de Verenigde Staten en heeft een enorme omvang (ongeveer 600.000 hectare), wat slechts een vijfde van het totale Everglades-gebied is. Houd het hele jaar door rekening met muggen. Draag lange kleding en laat geen ramen van voertuigen openstaan.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentra

Everglades National Park heeft vijf bezoekerscentra, waar je terecht kunt voor informatiebrochures, films en tentoonstellingen over het park. De twee belangrijkste zijn het Ernest F. Coe Visitor Center vlak bij de plaats Homestead en het Flamingo Visitor Center, aan de zuidkant van het nationale park. Bij sommige bezoekerscentra kun je kajaks of fietsen huren en zijn activiteiten onder leiding van een parkranger mogelijk.

Big Cypress Preserve, Everglades

Main Park Road

De hoofdweg van het park is de zestig kilometer lange Main Park Road (Highway 9336). Deze loopt van de oostingang (Ernest F. Coe) naar Flamingo in het zuiden. Hieronder worden trails en bezienswaardigheden van oost naar zuid besproken.

Everglades National Park, de lange Main Park Road

Anhinga Trail

Na het park entrance station volgt een zijweg naar het Royal Palm Visitor Center. Hier beginnen een aantal trails, waaronder de Anhinga Trail, een van de populairste routes van het park. De 1,2 kilometer lange route is een van de beste locaties om wilde dieren te spotten, vooral tijdens het droge seizoen (winter en lente). De kans is groot dat je vogels, vissen, schildpadden en alligators ziet. Er worden regelmatig ranger-tours langs deze trail georganiseerd. In tegenstelling tot de Anhinga Trail is de Gumbo Limbo Trail een schaduwrijke route (600 meter). Kenmerkend voor de trail zijn de Gumbo Limbo-bomen met hun roodbruine stam.

Anhinga Trail, wandelroute in de Everglades

Pa-hay-okee Overlook

Een volgend interessant stoppunt is Pa-hay-okee Overlook, genoemd naar de indiaanse term voor 'grassy water'. Via een boardwalk loop je naar een uitkijkpunt waar je een uitgestrekt zicht hebt over de Shark River Slough, de belangrijkste 'rivier van gras' in het park. Hier komen ook alligators voor. De route is 260 meter lang.

Everglades alligator

Mahogany Hammock Trail

Deze wandelroute van 800 meter voert je over een groot eiland vol hardhoutbomen midden in het moeras. De flora en fauna zijn hier zeer gevarieerd. De jungle-achtige vegetatie is tijdens de natte zomermaanden moeilijk te doordringen.

Everglades, wandelroute Hammock Trail

West Lake Trail

Iets verderop ligt West Lake. Wandel hier de West Lake Trail (800 meter), die je toegang biedt tot het meer en de grootste beschermde mangrovebossen op het noordelijk halfrond. De kans is groot dat je tijdens de wandeling verschillende vogelsoorten ziet. Na West Lake bereik je het zuidelijke einde van de Main Park Road bij Flamingo. Flamingo ligt aan Florida Bay, waar het water uit de Everglades in uitmondt.

West Lake Trail, wandelroute aan West Lake

Shark Valley Tram Tours

Niet alleen leuk voor de kinderen en een goed alternatief voor de wat lawaaierige propellerboot is de Shark Valley Tram Tours. Dit treintje vertrekt vanaf Shark Valley Visitor Center, dat te bereiken is via Highway 41 vanuit Miami. Tijdens de twee uur durende rit door het hart van de 'rivier van gras' heb je veel kans om wildlife te spotten, zoals alligators, schildpadden en reigers. Onderweg vertelt een gids je niet alleen over de dieren, maar ook over het zoetwatersysteem van de Everglades. Het is aan te raden om ruim op tijd je tickets te reserveren. Je kunt de 24 kilometer lange route over de Tram Road ook wandelen of fietsen. Fietsen zijn te huur bij de tour-organisatie. Voor meer info en reserveren check de site van Shark Valley Tram Tours

Shark Valley Tram Tour Everglades

Boottours

Vanaf het Gulf Coast Visitor Center in het noordwesten van het park (nabij Everglades City) vertrekken dagelijks boottours naar de Ten Thousand Islands. Dit gebied bestaat uit een doolhof van mangrove-eilanden en waterwegen. Een andere boottocht is mogelijk vanaf het Flamingo-centrum (te boeken bij de Marina Store), die je naar de Whitewater Bay brengt. Ook hier zijn kano's te huur. Voor de tours in de winter en lente is vooraf reserveren aan te bevelen.

Pelikanen in de Everglades

Airboat Tours

In het noordelijke deel van de Everglades bieden verschillende organisaties tours aan op een airboat (moerasboot). Vanaf de boot kun je de bijzondere planten en dieren van de Everglades van dichtbij bekijken. Er zijn educatieve ecotours en tochten waarbij je met hoge snelheid over het moerasachtige water 'vliegt'. De aanbieders vind je aan de US 41/Tamiami Trail tussen Naples en Miami.

Airboat Tours door de Everglades

Vervoer

Vanuit grote omliggende steden als Homestead, Fort Lauderdale, Miami, Florida Keys en Everglades City vertrekken diverse bussen en boten naar Everglades National Park. In het park zelf kun je je verplaatsen met een eigen auto, een tourbus, boot, kano of een fiets, die je op verschillende plaatsen kunt huren. De belangrijkste toeristische route is de Main Park Road, tussen het Coe Visitor Center in het oosten en het Flamingo Visitor Center in het zuiden.

Feiten

Staat Florida
Oppervlakte 6.105 km²
Hoogte van 0 tot 6 meter
Opgericht 6 december 1947
Bezoekers per jaar 1.100.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het weer in de Everglades is mild en aangenaam van december tot april, hoewel er soms sprake kan zijn van een koufront. De maximumtemperatuur in januari en december is 24 graden. In de zomer is het er erg warm en vochtig. Er drijven in de namiddag regelmatig onweers- en regenbuien over het gebied. De temperaturen lopen in de maanden juli en augustus op tot boven de 30 graden Celsius.

Natuur, flora & fauna

Flora

Door de tropische lucht- en zeestromen is er in de Everglades een unieke flora ontstaan. Vegetatiegroepen zoals hammocks (kleine eilandjes met tropische hardhoutbomen in zoetwatermoerassen), cipres-koepels en bayheads (hammocks met veel magnolia’s) wisselen af met uitgestrekte cypergrasprairies. De rijke vegetatie en het dierenleven in de Everglades met zijn bijzondere ecosysteem kan alleen in stand blijven door de cyclus van droge en natte seizoenen. De winter en lente vormen het droge seizoen, de zomer en herfst het natte.

Een hammock is een eiland vol hardhoutbomen in de Everglades

Fauna

In het park komen veel beschermde diersoorten voor, circa veertig verschillende soorten. Een daarvan is de Amerikaanse krokodil, die alleen voorkomt in het zuiden van Florida. Daarnaast behoort de Florida-panter tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Er leven er nog slechts circa vijftig in het wild, voornamelijk in de Everglades. Ook zul je buiten de Everglades niet snel een Atlantische groene zeeschildpad tegenkomen, net als drie andere schildpadsoorten, die ernstig bedreigd worden. In totaal leven er meer dan 350 verschillende vogels, 300 vissen en 50 soorten reptielen in de Everglades.

Floridapanter in de Everglades

Geschiedenis

Zuid-Florida wordt al sinds circa 15.000 jaar bewoond door mensen. De Everglades dienden als een soort natuurlijke grens tussen de Calusa- en Tequesta-indianen, de laatst overgebleven stammen. De indianen reisden regelmatig door het Everglades-gebied, vaak met behulp van kano's. Ze vestigden zich er zelden: de kustgebieden waren veel gunstigere woongebieden. De Calusa, de sterkste en grootste stam in Zuid-Florida, werden waarschijnlijk in 1513 voor de eerste keer bezocht door Europese kolonisten. Juan Ponce de León en zijn mannen werden vijandig ontvangen en Ponce de Léon werd zelfs tijdens zijn tweede bezoek vermoord door de Calusa. Hierdoor kregen de Calusa de reputatie gewelddadig te zijn, waardoor ze jarenlang met rust werden gelaten door volgende ontdekkingsreizigers. De poging van Pedro Menéndez de Avilés, die rond 1566 door middel van een uithuwelijking probeerde vriendschap te sluiten met de Calusa, mislukte dan ook. Het verhaal van de Tequesta is vergelijkbaar: ook door deze stam werd Ponce de Léon bezocht niet bepaald gastvrij ontvangen. Menéndez de Avilés slaagde er overigens wel in om een vriendschappelijke relatie aan te gaan met de Tequesta. Hij bouwde zelfs enkele huizen en een zendingspost in het gebied.

Nadat de Calusa en de Tequesta langzamerhand waren verdwenen uit het gebied, waarschijnlijk door ziekten, oorlog en slavernij, trokken steeds meer Seminole-stammen vanuit het noorden van Florida naar het gebied rond de Everglades. Later kwamen ook verschillende ontsnapte zwarte slaven, 'Creeks' genoemd, uit South Carolina en Georgia naar het gebied, waar ze werden opgenomen door de Seminole. Tijdens de Seminole-oorlogen, die plaatsvonden in de eerste helft van de negentiende eeuw, werd het gebied steeds meer bevolkt door Amerikaanse soldaten, die de Everglades in kaart begonnen te brengen.

Na de oorlogen begonnen Amerikanen zich te vestigen op verschillende plaatsen langs de kust. Er leefden voornamelijk boeren en vissers. Op Chokoloskee, een van de twee grote, droge gebieden in de Everglades, werd Everglades City gebouwd. Everglades City maakte in het begin van de jaren 1920 een grote groei door, doordat de stad het hoofdkwartier was voor de aanleg van de eerste geasfalteerde highway in de buurt, de Tamiami Trail. Er kwamen steeds meer mensen naar het gebied, dat in een razend tempo drooggelegd en bebouwd werd. Er werd een bittere strijd gevoerd tegen het vele water en het gebied werd, nadat het ook nog getroffen was door enkele orkanen, door steeds meer politici onbewoonbaar verklaard. Dit veranderde echter toen de Herbert Hoover Dike werd aangelegd rond Lake Okeechobee, die ervoor zorgde dat het water niet langer een bedreiging vormde.

De bouw van de dijk en de daarmee samenhangende drooglegging van het gebied had dramatische gevolgen voor de natuur. Er brak een periode van droogte uit, waardoor er in 1939 gigantische bosbranden woedden. Veel overgebleven bossen werden massaal gekapt en door het vele jagen daalde het aantal krokodillen, vogels, kikkers en vissen drastisch. De aanleg en uitbreiding van het kanalennetwerk had echter nog de grootste gevolgen voor de natuur. Door de veranderende waterniveaus en de toestroom van zout water werd de natuurlijke balans ernstig verstoord.

In 1928 werd de Tropical Everglades National Park Commission opgericht, die ging onderzoeken hoe het park gevormd moest worden. Mede door de Grote Depressie in 1929 duurde het lang voordat er genoeg geld ingezameld was. Het park opende in 1947.

Binnen zijn grenzen is het park redelijk beschermd. Helaas zijn het ecosysteem van de Everglades en de uitdijende bevolking van Florida elkaars tegenspelers. Wegen en irrigatiekanalen verstoren de natuurlijke loop van het water uit Lake Okeechobee en het droogleggen heeft zeer ongunstige effecten op het dierenleven. De landbouw in midden-Florida gebruikt veel water en de hoge concentratie kunstmest zorgt voor een onnatuurlijke groei van moerasvegetatie. Het park is inmiddels verklaard tot bedreigd natuurgebied en er wordt al sinds jaren hard gewerkt om de natuur in stand te houden.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan