Jacksonville, Florida

Jacksonville Florida Welkom in Jacksonville (of kortweg: 'Jax'), de grootste stad qua oppervlakte in de Verenigde Staten én de grootste stad van Florida wat betreft inwonersaantal. Als je verder kijkt dan de grote kantoorgebouwen en hotelketens, vind je een gezellig stadshart, interessante musea en mooie wijken zoals Five Points en San Marco, waar je heerlijk kunt struinen langs bistro's, boetiekjes en barretjes. Leuk om te weten: je bent hier in de ‘The Winter Film Capital of the World’. Jacksonville is al decennia lang een favoriet oord voor filmregisseurs, vanwege het aangename klimaat en de exotische filmlocaties. Onder andere The New Adventures of Pippi Longstocking (1988), G.I. Jane (1997), Roxanne: The Prize Pulitzer (1989) en American Idol (2009) zijn in Jacksonville opgenomen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ritz Theatre & La Villa Museum

In dit prachtige theatergebouw uit 1929 kun je terecht voor (jazz)concerten en andere muzikale optredens. In het museum staat het Afro-Amerikaanse (muzikale) erfgoed centraal.

Jacksonville Florida

Southbank Riverwalk

Als je vanuit Downtown de rivier oversteekt, kun je de Southbank Riverwalk wandelen langs de St. John's River. Vanaf de boardwalk heb je een spectaculair uitzicht op de skyline van de stad. Een leuke fotostop is de Friendship Fountain. Bij de Riverwalk ligt ook het Museum of Science & History (MOSH). Het beschikt over een grote expositie die vier keer per jaar wisselt en heeft drie verdiepingen met tentoonstelling over de lokale geschiedenis en natuur. Er is ook een prachtig planetarium en een speciale afdeling waar je je handen uit de mouwen kunt steken, erg leuk voor kinderen.

Southbank Riverwalk

Musea

Bekijk in het Jacksonville Maritime Heritage Center scheepsmodellen, schilderijen, foto’s en voorwerpen die teruggaan tot 1562 en lees over het belang van de scheepvaart voor havenstad Jacksonville. Een ander leuk museum is het Fire Museum, met meer dan vijfhonderd voorwerpen uit de historie van het beroep van brandweerman, dat in Amerika hoog aanzien heeft. Kunstliefhebbers bezoeken het Cummer Museum of Art & Gardens, een vooraanstaande culturele instelling die onder meer beschikt over een goede collectie Amerikaanse en Europese werken. Ben je geïnteresseerd in hedendaagse kunst, ga dan naar het ultramoderne Museum of Contemporary Art (MOCA). Je vindt hier niet alleen fotografie en film, maar ook beeldhouwwerken. Elke week is er een Art Walk in de stad; een leuke manier om Jacksonville te verkennen. Meer info vind je op de site van het museum.

Bezienswaardigheden Jacksonville, Florida

Jacksonville Zoo and Gardens

Dit dierenpark heeft de op een na grootste verzameling dieren in de staat, met onder meer olifanten, leeuwen, kangoeroes en jaguars. Ook zijn er reptielen en zeldzame Florida-panters. Een andere attractie is Shipwreck Island, een waterpark met veel glijbanen.

Jacksonville Zoo

Fort George Island - Kingsley Plantation

Als je graag in de natuur vertoeft, dan kun je je makkelijk een dag vermaken in Fort Caroline National Memorial. Dit is geen monument, maar een natuurgebied met meerdere staatsparken en bezienswaardigheden. Start met het Timucuan Preserve Visitor Center om meer te ontdekken over het omringende natuurgebied. Aan de andere kant van de rivier, op Fort George Island, ligt de Kingsley Plantation. Het statige plantagehuis en bijbehorende gronden vertellen het verhaal van kolonisten, slaven en landeigenaren. De slavenvertrekken, stallen, bijgebouwen en tuinen zijn zeven dagen per week open. Het plantagehuis is enkel in het weekend te bezoeken via een tour. Als je in de buurt bent, neem dan ook een kijkje in de prachtige villa van de Ribault Club (open woe-zo), waar het Fort George Island Visitor Center is gevestigd.

Kingsley Plantation Jacksonville

Omgeving

Talbot Island State Parks

Rijd je van Amelia Island naar Jacksonville? Overweeg dan om om te rijden via de A1A over Talbot Island. Het Big Talbot Island State Park en Little Talbot Island State Park liggen op circa een half uur rijden ten noordoosten van Downtown Jacksonville, aan de kust. Ze zijn dus ook prima te bezoeken vanuit Jacksonville en goed te combineren met Fort Caroline National Memorial. Big Talbot Island State Park is een prima locatie om vogels te spotten en de fotograferen. Via de Blackrock Trail naar de kustlijn wandel je door diverse natuurlijke habitats. De Big Pine Trail brengt je naar moerassen en via de trail naar Boneyard Beach kom je uit op een uniek strand met zoutwaterskeletten van oude bomen die ooit langs de kust stonden. Op het noordelijke deel van het eiland kun je een kajak huren of meegaan met een kajaktour van Kayak Amelia. Reserveer van tevoren! In Little Talbot Island State Park vind je een van de weinige ongerepte barrière-eilanden van Noordoost-Florida. Ga hier naartoe voor een picknick aan het strand en om wildlife te spotten. Bossen, stranden, zandduinen en verlaten zoutwatermoerassen bieden een thuis aan veel dieren, waaronder otters, konijnen, bobcats en trekvogels. In het park wordt veel gevist en gesurft.

Talbot Island State Park nabij Jacksonville

Vervoer

De JTA (Jacksonville Transport Authority) is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de stad. Via het uitgebreide netwerk van buslijnen kun je alle delen van de stad bereiken. Op doordeweekse dagen, van halverwege de ochtend tot in de middag rijden er gratis bussen op Bay Street en Beaver Street in Downtown. De Riverside en Beach Trolleys vragen een kleine vergoeding. Vrij nieuw is de JTA Skyway; een vier kilometer lange monorail die door middel van enkele stops het Florida State College, het zakencentrum, het Convention Center en de parkeergarage op King Street bij de St. Johns-rivier met elkaar verbindt.

Feiten

Staat Florida
County Duval
Oppervlakte 2.000 km² (city-county)
Hoogte 5 meter
Inwoners 822.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het klimaat is vochtig en subtropisch, met milde winters en hete zomers. In de namiddag in de zomer ontstaan vaak onweersbuien die voor aangename verkoeling zorgen. Lage temperaturen komen niet vaak voor in Jacksonville. In de winter ligt de maximumtemperatuur tussen de 17 en 20 graden en van maart tot en met mei stijgt de maximumtemperatuur geleidelijk van 23 naar bijna 30 graden. In vergelijking met andere kuststeden in het oosten van de VS heeft Jacksonville relatief weinig last van orkanen. Slechts een keer werd de stad direct getroffen. De natste maanden zijn juni tot en met september. Dit zijn ook de heetste maanden, met maximumtemperaturen rond de 35 graden. In november liggen de maxima nog steeds boven de 20 graden.

Geschiedenis

De eerste permanente nederzetting in het moderne Jacksonville was Cowford, gesticht in 1791. Het dorp werd vernoemd naar een smal punt in de St. Johns-rivier, waar veedrijvers hun kuddes de rivier over dreven. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was Jacksonville een belangrijk bevoorradingspunt voor de troepen van de Confederatie (het Zuiden). Gedurende de Reconstructie en de decennia daarna waren Jacksonville en St. Augstine populaire winterverblijven voor de welgestelden. Door de Gele Koorts nam het toerisme aan het einde van de negentiende eeuw flink af. Ook inwoners vertrokken in paniek, alles wat ze opgebouwd hadden achterlatend. In totaal vonden vierhonderd mensen de dood. Na de ene ramp volgde de andere: in 1901 brandde het centrum van Jacksonville compleet af. Binnen acht uur waren tienduizend mensen dakloos. De stad herpakte zich snel en van 1910 tot 1920 kamen veel regisseurs naar Jacksonville vanwege het warme klimaat, exotische filmlocaties, goede bereikbaarheid en goedkope arbeidskrachten. De stad kreeg de bijnaam ‘Winter Film Capital of the World’. In deze periode vestigden er zich ook veel banken en verzekeringsmaatschappijen. Toch ging het na de Tweede Wereldoorlog weer bergafwaarts. Veel mensen verlieten de stad en wegens afnemende belastinginkomsten werd Jacksonville een stuk armer. Door corruptieschandalen en te weinig inkomsten moest het bestuur van Jacksonville geherstructureerd worden. Dit gebeurde in 1968. In 2000 stemde de bevolking in met een belastingverhoging, een unicum in de VS, om het voorzieningenniveau in de toekomst te kunnen behouden.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan