Amelia Island, Florida

Amelia Island Florida Amelia Island, ofwel het ‘eiland van acht vlaggen’, kenmerkt zich door de uitgestrekte stranden, bossen en het imposante verleden door uiteenlopende overheersers die er hun scepter zwaaiden. In de Old Town en Fernandina Plaza Historic State Park kun je veel te weten komen over het bijzondere verleden van Amelia Island.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Fernandina Beach

Dit kleine havenstadje op Amelia Island kent een zeer levendige geschiedenis van de Timacuan-indianen tot Spaanse ontdekkingsreizigers en piraten. In het historische district van Fernandina vind je onder andere in de Centre Street Florida's oudste saloon, de Palace Saloon, die stamt uit 1878. Verder vind je in dit Victoriaanse district ook de oudste bestaande vuurtoren, het oudste hotel van Florida, het beroemde Fort Clinch en meer dan vierhonderd andere historische gebouwen die geregistreerd staan op de National Register of Historic Places. De mooiste souvenirs vind je in een van de galerieën in het historisch centrum, waar je prachtige schilderingen van lokale kunstenaars aantreft. Maandelijks wordt op de eerste vrijdagavond een Gallery Walk georganiseerd door het historische kunstenaarsdistrict, waarbij de galerieën open huis houden met hun meest recente werken.

Fernandina Beach, Amelia Island Florida

Fort Clinch State Park

Fort Clinch is een van de best behouden negentiende-eeuwse forten van het land. Hoewel er geen veldslagen werden uitgevochten, waren er tijdens verschillende oorlogen legereenheden gestationeerd. Je kunt er deelnemen aan een tour. Het leven in het fort wordt door acteurs nagebootst. Als je uitgekeken bent kun je neerstrijken op het strand, gaan vissen, wandelen of fietsen.

Fort Clinch SP

Amelia Island State Park

Een groot park in het zuidelijke puntje van Amelia Island. Prachtige stranden, en bossen geven je een glimp van het oorspronkelijke Florida. Amelia Island State Park is een van de weinige locaties aan de oostkust waar je kunt paardrijden op het strand en tochten langs de kustlijn kunt maken.

Amelia Island State Park

Amelia Island History Museum

In het Amelia Island Museum wordt aan de hand van allerlei vaste en wisselende tentoonstellingen en rondleidingen alles verteld over de bijzondere geschiedenis van het eiland. Enkele vaste tentoonstellingen zijn Timucuan Village, over de vroegste inwoners van het eiland, Spanish Missions of La Florida, met allerlei verhalen over bijvoorbeeld de Santa Maria-missie en een tentoonstelling over de geschiedenis van Nassau County.

Amelia Island History Museum

Vervoer

De ferryboten van Cumberland Sound Ferry Service verbinden de kleine historische gemeenschappen tussen Fernandina Beach en St. Marys in Georgia. Een bezoek aan Amelia Island is niet compleet zonder een tour in de prachtige wateren rondom het eiland. Amelia River Cruises & Charters biedt mooie boottochten, waarbij je ook veel leert over de lokale geschiedenis en natuur.

Feiten

Staat Florida
County Nassau
Oppervlakte 29 km²
Hoogte 8 meter
Inwoners 21.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Door de overvloedige zonneschijn en milde temperaturen is het altijd een perfecte tijd om Amelia Island te bezoeken. Elk voorjaar ontwaakt dit eiland in blauwe luchten, frisse ochtenden en zwoele, warme zomerdagen. De zomers kennen hoge temperaturen van zo’n 30 °C, maar door de zeewind is het hier altijd heerlijk vertoeven. ’s Avonds zijn de temperaturen nog heerlijker en kun je genieten van eindeloze nachten in de openlucht. In de winter liggen de maxima rond de 16°C.

Geschiedenis

Amelia Island staat ook wel bekend als het 'Eiland van acht vlaggen', omdat de geschiedenis van het eiland zich onder acht verschillende heersers heeft ontsponnen. De eerste vlag die gevoerd werd op het eiland was die van Frankrijk. In 1562 zette namelijk de Franse ontdekkingsreiziger Jean Ribault voet aan land en noemde het eiland 'Isle de Mar'. De heerschappij van Frankrijk duurde echter niet lang: in 1565 werd Ribault samen met enkele honderd andere Franse kolonisten namelijk gedood door Pedro Menendez de Aviles, waarna het eiland onder de macht van Spanje kwam te staan.

In 1573 begonnen Spaanse Franciscanen met de zogenaamde Santa Maria-missie om indianen te bekeren tot het christendom. In 1685 werd de stad Fernandina op het eiland gesticht, die echter in 1702 door een inval van de Britten compleet verwoest werd. Het gebied bleef verlaten achter en werd in die staat aangetroffen door James Oglethorpe, de stichter van Georgia. Oglethorpe noemde het eiland 'Amelia Island', om prinses Amelia, de dochter van de Britse koning George II, te eren. In 1763 viel Florida in handen van de Engelsen, waardoor de derde vlag op Amelia Island gevoerd werd. Tijdens de Amerikaanse Revolutie trokken veel Engelse loyalisten, die gevlucht waren uit de Britse kolonies, naar het eiland.

Twintig jaar later, in 1783, kwam het gebied opnieuw in Spaanse handen. De haven van Fernandina werd het centrale punt om slaven, alcohol en luxeproducten te smokkelen. Tijdens deze Spaanse periode kwam er een vierde vlag, namelijk die van de pas uitgeroepen Republiek van Florida. Al na één dag werd deze vlag echter weer gestreken en kon de Spaanse heerschappij voortgezet worden.

De Spaanse vlag werd weer door een andere vlag vervangen in 1817, toen de Schot MacGregor en zijn mannen het eiland overnamen, als onderdeel van een plan om de Republiek van Florida uit te roepen. Op hun vlag stond het Groene Kruis van Florida. MacGregor bleef echter niet lang op het eiland en in hetzelfde jaar werd het eiland door de piraat Luis Aury geclaimd als Mexicaans grondgebied. De haven van Fernandina, die al jarenlang het verzamelpunt was geweest van piraten en smokkelaars, werd door de komst van Aury alleen nog maar beruchter als piratennest.

Aury werd van het eiland verdreven door de marine van de Verenigde Staten, die in 1821 de Amerikaanse vlag hesen op het eiland. Door de gunstige ligging van de haven werd Fernandina een welvarende stad. Toen in 1861 de Amerikaanse Burgeroorlog uitbrak, kwam het gebied in bezit van de Confederate States, oftewel de Zuidelijke Staten van Amerika, die handig gebruikmaakten van Fort Clinch.

Na de beëindiging van de Amerikaanse Burgeroorlog ontwikkelde Fernandina zich verder tot een belangrijke havenstad. Ook kwamen er steeds meer toeristen naar de stad. Tijdens de Gouden Eeuw van Amelia Island, die duurde van 1870 tot 1910, streken rijke Amerikanen neer rondom Fernandina en bouwden er elegante Victoriaanse huizen. Die wijk staat nu bekend als het 'Silk Stocking District’. Tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog van 1898, onderdeel van de Cubaanse Onafhankelijkheidsstrijd, werd Fort Clinch wederom ingenomen door soldaten.

Vandaag de dag zijn er nog veel sporen van deze roerige geschiedenis te vinden op het eiland, met name in het historische district en in de 'Old Town'.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan