Jekyll Island, Georgia

Jekyll Island Georgia Jekyll Island is een eiland vlak voor de kust van Georgia. Het is een van de zogenaamde Golden Isles of Georgia, waartoe ook St. Simons Island, Sea Island, Little St. Simons Island en Historic Brunswick behoren. Het eiland is populair onder sportliefhebbers en rustzoekers. Dit komt mede door de mooie wandel- en fietspaden die langs de kustlijn gecreëerd zijn. Ook de stranden van Jekyll Island - waaronder plekjes met prachtige namen als Driftwood Beach of Glory Beach - zijn al decennialang onverminderd populair. De huizen op het eiland zijn veelal aan het einde van de negentiende eeuw en aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd, wat het eiland een klassieke uitstraling geeft. Het noordelijke gedeelte van het eiland bestaat voor een groot gedeelte uit golfbanen. Het eiland is gewoon vanaf het vasteland bereikbaar per auto/camper.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Georgia Sea Turtle Center

Dit opvangcentrum biedt zorg aan zieke en gewonde zeeschildpadden. Ook doen wetenschappers hier onderzoek naar deze bijzondere zeewezens. Bij een bezoek aan het Sea Turtle Center leer je van alles over het leven van de zeeschildpad en het belang om het dier te beschermen.

Tidelands Nature Center

Op en rond het eiland organiseert Tidelands verschillende activiteiten om de natuur beter te leren kennen. Zo organiseren ze begeleide kajaktochten in de kwelder en ecologieprogramma’s voor jongeren. In een speciale expositieruimte zijn slangen, alligators en andere wilde dieren te bezichtigen.

Historic District

In het Jekyll Island National Historic Landmark District zijn verschillende gebouwen uit de tijd van de Jekyll Island Club in restauratie. Het clubhuis, de clubwerf en de historische kapel zijn geopend voor publiek. Een van de oudste gebouwen van Georgia, Horton House, is ook op het eiland te vinden. In het zuiden van Jekyll Island staat The Wanderer Memorial. Deze gedenkplek is opgericht om de ruim vierhonderd tot slaaf gemaakt Afrikanen die hier schipbreuk leden te herdenken.

Feiten

Staat Georgia
County Glynn
Oppervlakte 23 km²
Inwoners 1.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Geschiedenis

Voordat Amerika ontdekt werd door de Europese kolonialisten maakte Jekyll Island deel uit van het leefgebied van de Muskogianstammen. De omliggende wateren waren rijk aan vis en op het eiland oogstten de Muskogian noten en fruit. Daarnaast verbouwden ze er hun eigen gewassen zoals bonen, tabak, maïs en zonnebloemen. Kolonisten uit Spanje waren de eerste Europeanen die officieel aanspraak maakten op Jekyll Island. Dit was in het jaar 1510. Enkele decennia later werden zij verdreven door de Engelsen. Het eiland was door hen geliefd om haar schoonheid en rust. Uiteindelijk was het een fransman, John Eugene du Bignon, die het eiland ontwikkelde tot een exclusief vakantieoord voor de rijkste families van Amerika. Deze families konden zich vermaken met activiteiten als paardrijden, tennis en jachtpartijen. Hij richtte de Jekyll Island Club op en bouwde enorme vakantievilla’s. Sommige van deze villa’s, zoals die in het Jekyll Island National Historic Landmark District, zijn nog steeds te bezichtigen. Gedurende de Great Depression kwam de Jekyll Island Club in zwaar financieel weer terecht. De Tweede Wereldoorlog gaf de definitieve genadeslag voor de eliteclub. In 1947 kochten de bestuurders van Georgia het grondgebied over van de voormalige eigenaren.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan