Lafayette, Louisiana

Lafayette, Louisiana Lafayette ligt in het hart van Cajun Country, het gebied dat geclaimd werd door afstammelingen van de eerste Franse kolonisten die Amerika betraden. Het Franse erfgoed wordt vermengd met Spaanse, Afrikaanse en inheemse Amerikaanse invloeden, wat leidt tot een kleurrijke maatschappij en mooie combinaties van leefstijlen. Opzwepende Cajun- en Zydeco-muziek zijn toonaangevend tijdens je bezoek aan Lafayette. In de omgeving vind je waterrijke moersasgebieden zoals Atchafalaya National Wildlife Refuge en Lake Martin met eikenbomen, mossen en hier en daar een alligator.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vermilionville

Vermilionville is een wat groter en nieuwer cultuurpark dan Acadian Village en ligt in het hart van de stad. Ook hier staat de geschiedenis centraal: er is aandacht voor de inheemse bevolking, Creolen (afstammelingen van kolonisten in het algemeen) en Acadians (afstammelingen van de Franse kolonisten uit Canada). De focus ligt op de periode van 1765 tot 1890. Er zijn mensen die de traditionele beroepen zoals smid, slager en wever demonstreren. Je kunt deelnemen aan rondleidingen, dagelijks shows en muziekoptredens bekijken en traditioneel eten proeven.

Vermilionville Lafayette, Louisiana

Acadian Village

In dit park neem je een kijkje in het leven van de Acadians, die vanaf het einde van de achttiende eeuw naar Louisiana trokken. Op 130.000 vierkante meter staan elf gebouwen, waarvan er zeven authentiek zijn. De huisjes staan langs een bayou (rivierarm) en zijn gevuld met antieke gebruiksvoorwerpen. Daarnaast worden in dit park verschillende festivals, trouwerijen en andere speciale evenementen gehouden.

Acadian Village Lafayette, Louisiana

Lafayette Science Museum & Planetarium

Een combinatie van een wetenschapsmuseum en een planetarium, met 1.000 schilderijen, afbeeldingen en sculpturen van kunstenaars uit Louisiana. Het museum stelt in wisselende tentoonstellingen de natuurlijke omgeving van zuidelijk Louisiana tentoon. Daarnaast kun je in het planetarium door een telescoop kijken en worden er shows gehouden.

Lafayette, Louisiana

Lake Peigneur

Een half uur rijden ten zuiden van Lafayette, Louisiana ligt dit meer. Lake Peigneur heeft zonder meer een curieuze geschiedenis omdat het namelijk tot 1980 een ondiep zoetwatermeer was. Door een ramp op 20 november van dat jaar veranderde het opeens in een zoutwatermeer. Naar het schijnt boorde Texaco in het meer naar olie. Omdat de boor op bijna 400 meter diepte vastsloeg, helde het platform voorover en zonk het. Er ontstond een enorme draaikolk. Medewerkers van een zoutmijn onder het meer zagen de mijn vollopen met water. In twee dagen tijd werd het 3 meter diepe zoetwatermeer vervangen door een 400 meter diep zoutwatermeer. 

Lafayette, Louisiana

Mouton House Museum

Het negentiende-eeuwse huis van de stichter en eerste democratische gouverneur van de stad. Het muziek bezit antiekstukken, historische documenten en oude Mardi Gras kostuums (carnaval).

Lafayette, Louisiana

Acadian Cultural Center

Dit is een onderdeel van het Jean Lafitte National Park en heeft doorgaans leuke tentoonstellingen en kunstvoorwerpen waarin de Acadische geschiedenis centraal staat.

Omgeving

Buck and Johnny's

Voetjes van de vloer: op een kleine twintig minuten rijden van Lafayette vind je het geweldige Buck and Johnny's waar de cajun kitchen hand in hand gaat met cajun muziek. Schuif hier aan voor een ontbijt en het wordt een hele beleving. Inwoners van Beaux Bridge en omstreken komen hier namelijk samen om te dansen op de gezellige live-muziek.

Buck and Johnnys, Beaux Bridge

Swamp Tour

Er worden veel van deze tochten door de mysterieuze moeraslanden aangeboden. Tours zijn in de stad zelf te boeken en vertrekken vanaf onder andere Henderson, Loreauville, Houma en tussen Gibson tot Des Allemands. Wat de tour zo leuk maakt is dat je onder leiding van een expert op plaatsen in de natuur komt waar je zelf niet kunt komen. De kans is groot dat je wilde dieren ziet, misschien kom je wel een alligator tegen. Op een half uur rijden van Lafayette vind je ook een mooie tour bij Atchafalaya Basin. Het Atchafalaya-moeras is het grootste moeras van de Verenigde Staten.

Swamp Tour

Avery Island

Vanaf Lafayette rijd je in circa 45 minuten naar Avery Island. In de grond van dit eiland bevindt zich een zoutdiapier, een grote zoutpijler. Eeuwen geleden hadde nindianen de rijke natuurlijke hulpbron al ontdekt. Zij verhandelden het witte goed met andere indianenstammen. De familie Avery begon in 1830 een grote suikerplantage op het eiland. Later werd hier voor het eerst tabascosaus geproduceerd. In de Tabasco Country Store kun je allerlei tabascoproducten kopen. Bezoek ook de tabascofabriek en de Jungle Gardens, een weelderig jungle met allerlei exotische planten en dieren zoals wasbeertjes en alligators.

Avery Island

Vervoer

Lafayette Transit System biedt busdiensten aan in de stad. Voor bestemmingen buiten de stad kun je gebruikmaken van de bussen van Greyhound, dat een station heeft op Lee Avenue.

Feiten

Staat Louisiana
Parish Lafayette
Oppervlakte 124 km²
Hoogte 11 meter
Inwoners 121.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het klimaat van Lafayette wordt beschreven als vochtig en subtropisch, wat inhoud dat het in de zomer warm en vochtig is en de winters mild zijn. In de maanden mei tot en met september ligt de temperatuur rond de 30 graden. De wintermaanden zijn heel aangenaam en droog, met temperaturen die nog net niet de 20 bereiken. In de zomermaanden valt de meeste neerslag.

Geschiedenis

Voordat Europese kolonisten het huidige Louisiana betraden, domineerden de Attakapasindianen het gebied. Zij overheersten de andere stammen, totdat de Opelousas-, Alabamons- en Choctawsindianen een verbond sloten. Het is niet precies bekend wanneer de eerste kolonisten arriveerden. Wel is bekend dat er voor de Spaanse overheersing vanaf 1766 een aantal handelaren en boeren in het gebied verbleven.

In de achttiende eeuw vond een belangrijk geschiedkundige gebeurtenis plaats, die een grote culturele impact zou hebben: de migratie van Acadians (Franse kolonisten) vanuit het Franse Canada. 18.000 Franstalige katholieken hadden in 1605 in het oosten van Canada het nieuwe land Acadië (nu Nova Scotia) gesticht. Iets meer dan een eeuw later, in 1713, kwam de regio in handen van de Engelsen. De Fransen waren niet bereid zich over te geven en moesten al helemaal niets weten van de Anglicaanse kerk. Charles Lawrence, de Engelse gouverneur, kwam daarop in actie en gaf in 1755 orders die zouden leiden tot 'Le Grand Dérangement', oftewel de grote verbanning van de Fransen. Meer dan de helft van de Acadians overleefde de barre tocht richting de kust niet. Verspreid over het land bouwden ze een nieuw bestaan op. De Spaanse koning stond de vluchtelingen toe zich in South Louisiana te vestigen. Hier voegden ze zich bij een aantal landgenoten die in 1765 vanuit de Caribbean en de oostkust aangekomen waren.

Een periode van grote migratie volgde. Spaanse en Franse overheden verkochten land aan de Acadians. Lafayette werd in 1821 gesticht als Vermilionville, door Acadian Jean Mouton. Hij doneerde een stuk van zijn land voor de bouw van een kerk, de huidige kathedraal van St. Johannes de doper. Rond de kerk ontstond een kleine nederzetting. Een aantal jaar later deed Mouton een tweede landdonatie, dit maal voor een gerechtsgebouw. De nederzetting groeide, en in 1884 kreeg het de naam Lafayette, naar markies Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier, kortweg markies de La Fayette. De La Fayette was een generaal uit de Amerikaanse revolutie die van 1775 tot 1783 plaatsvond.

Tot 1940 bestond de economie voornamelijk akkerbouw en veeteelt. Met de opkomst van de olie-industrie nam ook de groei van Lafayette een vlucht, doordat vanuit hier operaties op zee werden gecoördineerd. Vanaf de jaren negentig kwam het toerisme op.

Onofficieel is Lafayette de hoofdstad van Cajun Country. Het woord Cajun ontstond in het oosten van Canada (nu Nova Scotia), toen de eerste Acadians zich er vestigden. Deze Franse kolonisten noemden zichzelf 'les Acadiens'. Anderen lieten de eerste lettergreep achterwege en zeiden 'le Cadiens'. Later kwamen de Amerikanen, die beide benamingen lastig konden uitspreken. Hierdoor werd het woord 'Cajun' gangbaar. De benaming wordt gebruikt voor de mensen die zich, nadat ze verbannen werden uit Canada, in het zuiden van de VS vestigden. De Cajuns staan bekend om hun joie de vivre. Ze zijn pleziermakers en houden van dansen, muziek en voedsel. Ze organiseren veel evenementen en festivals, en experimenteren graag met kruiden en scherpe ingrediënten om zo smaakvolle en kleurrijke gerechten op tafel te zetten.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan