Thibodaux, Louisiana

Thibodaux Thibodaux is een klein rustiek stadje in het zuidoosten van de Amerikaanse staat Louisiana. Voor de mensen die een goed beeld willen krijgen van het authentieke leven in het zuiden van de Verenigde Staten en Louisiana in het bijzonder, is Thibodaux een prima plek om te bezoeken. Het ligt centraal, op een uurtje van New Orleans en een half uur van de bekende plantagehuizen Laura Plantation en Oak Alley Plantation.

Bezienswaardigheden & activiteiten

St. Joseph Co-Cathedral

De oorspronkelijke kathedraal St. Joseph is gebouwd in 1817, maar werd verwoest door een brand. De huidige kerk stamt uit 1923 en staat in het US National Register of Historic Places. De rooms-katholieke beschermheiligen van Thibodaux zijn Saint Valérie, een christelijke martelares, en Saint Vitalis of Milan, de echtgenoot van Saint Valérie en ook een martelaar. Een levensgrote relikwieënkast van Saint Valérie, met daarin een bot van een arm, werd in 1868 naar Thibodaux gebracht en het staat sindsdien aldaar tentoongesteld in de St. Joseph Co-Cathedral. Hier vlakbij staat een kleinere kast met een relikwie van St. Vitalis. Er wordt traditioneel een beroep gedaan op St. Valérie om Thibodaux te beschermen tegen orkanen.

Thibodaux

Wetlands Acadian Cultural Center

Alles over de levens van de Acadians (Cajuns) die in de koloniale tijd naar Louisiana gekomen zijn vind je in het Wetlands Acadian Cultural Center. Door middel van tentoonstellingen, artefacten en films kom je van alles te weten over uiteenlopende thema's zoals klederdracht, geloof, recreatie en huisvesting.

Cajun Louisiana

Omgeving

Plantages

Bij de plaats Vacherie aan de Mississippi-rivier liggen de twee historische plantages Laura Plantation en Oak Alley Plantation. De plantages stammen uit de periode dat de Creoolse cultuur en suikerbouw hoogtij vierden in Louisiana. Je kunt een kijkje nemen in een rijk gedecoreerd plantagehuis, de omringende gronden en de ruimten waar de slaven sliepen. Vacherie ligt ongeveer een half uur rijden ten noorden van Thibodaux. 

Vacherie Oak Alley Plantation

Feiten

Staat Louisiana
Parish Lafourche
Oppervlakte 14,2 km²
Hoogte 4 meter
Inwoners 14.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Geschiedenis

De eerste kolonisten vestigden zich in de achttiende eeuw in de regio van Thibodaux. Er ontstond een handelspost tussen New Orleans en Bayou Teche county. Het dorp werd officieel in 1830 gesticht onder de naam Thibodauxville en is vernoemd naar de lokale plantage-eigenaar Henry Schuyler Thibodaux. Hij stelde land ter beschikking voor het dorp en was in 1824 plaatsvervangend gouverneur van de staat Louisiana geweest. In 1838 veranderde men de naam in Thibodeaux en vanaf 1918 wordt de naam officieel als Thibodaux gespeld.

In Thibodaux ontstonden grote plantages waar duizenden slaven werkzaam waren. In 1887 eisten zwarte arbeiders betere arbeidsomstandigheden, maar kregen deze niet. Een opstand was het gevolg. Het liep uit op een bloedbad, dat vandaag de dag wordt aangeduid als de Thibodaux Massacre, de op een na bloederigste arbeidersopstand in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Tienduizend arbeiders deden mee, waarvan ongeveer duizend blanken. De staking werd afgekondigd tijdens een cruciale fase voor de oogst van het suikerriet. De plantage-eigenaren dreigden hierdoor hun gehele oogst te verliezen. Op verzoek van de plantage-eigenaren riep de gouverneur de hulp in van het militieleger van de staat om de opstand neer te slaan. Dit resulteerde uiteindelijk in de dood van dertig tot vijfendertig Afro-Amerikaanse arbeiders, voornamelijk door toedoen van blanke militiesoldaten. Over dit bloedblad is in 2008 een film gemaakt met de titel 'The Man Who Came Back'.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan