Louisiana
In het diepe zuiden, aan de Golf van Mexico, ligt Louisiana, een staat met veel Franse en Afrikaanse invloeden. New Orleans, de hoofdstad, heeft een van de grootste havens ter wereld. Daarnaast is Louisiana de grootste producent van rivierkreeften ter wereld.
Feiten
Bijnaam: | The Pelican State |
Hoofdstad: | Baton Rouge |
Grootste stad: | New Orleans |
Bevolking: | 4.575.000 |
Oppervlakte: | 135.382 km² |
Toetreding tot de VS: | 30 april 1812 |
Officiële website: | www.louisiana.gov |
Vlag & Seal


Cultuur/Geschiedenis
Het huidige Louisiana is een deel van een veel groter gebied dat destijds in zijn geheel de naam Louisiana droeg. Het vroegere Louisiana was een uitgestrekt stuk land dat helemaal van noord naar zuid langs de rivier de Mississippi lag. Het was deel van het Franse koloniale rijk, vernoemd naar koning Lodewijk XIV (in het Frans: Louis XIV). New Orleans, helemaal in het zuiden, was de belangrijkste havenstad. Met de Louisiana Purchase in 1803 kwam het gebied definitief in handen van de Amerikanen.
Recentelijk associëren de meeste mensen New Orleans en daarmee ook de hele staat Louisiana met orkanen, aangezien er in 2005 een vreselijke ramp plaatsvond toen de orkaan Katrina nagenoeg de hele stad verwoestte. Hoewel de wind niet direct de stad heeft verwoest, heeft hij er wel voor gezorgd dat de dijken doorbraken, waardoor grote gebieden onder water kwamen te staan. Katrina kostte aan bijna tweeduizend mensen het leven en de wederopbouw erna verliep traag, waardoor veel overlevenden nog lang met de nasleep te kampen hadden.
Feesten
In New Orleans wordt elk jaar op de dag voor Aswoensdag Mardi Gras gevierd, een van de bekendste carnavalsfeesten ter wereld. ‘Mardi gras’ is Frans voor ‘vette woensdag’ en verwijst naar het vele eten en de daarmee gepaard gaande feesten van die dag. De dag voor Aswoensdag is in het katholieke geloof namelijk de afsluiting van carnaval. Met Aswoensdag breekt de vastentijd aan, die veertig dagen duurt en eindigt met Pasen.
Met Mardi Gras gaan veel mensen verkleed de straat op, vaak met kostuums in de traditionele kleuren paars, goud en groen. Overdag vinden er grote optochten plaats en ‘s avonds treft men elkaar in de balzaal om te dansen.
New Orleans staat bekend als een echte jazzstad. Jazz was van oorsprong een melancholische muzieksoort die ontstond toen geïmporteerde Afrikaanse slaven hun eigen muziek gingen mengen met die van hun nieuwe thuisland Amerika. Improvisatie speelt een grote rol, waardoor er steeds nieuwe jazzstijlen ontstaan. Logischerwijs worden er in de geboorteplaats van de jazz vele jazzfestivals georganiseerd, waarvan de grootste het New Orleans Jazz Festival is.
Culinair
Een culinaire specialiteit uit Louisiana is ‘gumbo’, een gerecht dat is ontstaan door het mengen van ingrediënten uit de Europeaanse, Afro-Amerikaanse en indiaanse keuken. Het is een soepachtig stoofpotje met in ieder geval vlees of vis, paprika, selderij en ui, geserveerd met rijst. Vaak zit er ook okra in, een groene eetbare plant.
Klimaat
Louisiana heeft door zijn ligging aan de Golf van Mexico een subtropisch klimaat. De zomers zijn erg heet en vochtig, met maximumtemperaturen van 32 graden en hoger. ’s Winters is het milder en wordt het 20 graden in het zuiden en 15 graden in het noorden. In de zomer en de herfst wordt de kuststrook regelmatig geteisterd door tropische stormen die grote schade aan kunnen richten. Het hele jaar door valt er ongeveer evenveel neerslag, met een iets hogere piek tijdens de zomermaanden.
Beste reistijd
De lente is het meest geschikte seizoen om Louisiana te bezoeken. In de lente zijn de temperaturen namelijk mild, vermijd je het orkaanseizoen en kun je genieten van veel leuke festivals.