New Orleans, Louisiana

New Orleans, Louisiana New Orleans, bijgenaamd ‘The Big Easy’ en ‘NOLA’ (New Orleans, LA), is een stad met vele gezichten. Zo is het de bakermat van de jazz, heeft het een multicultureel en tolerant karakter, zijn er veel plantagehuizen uit vroegere tijden, bezit het een imago van feeststad en heeft het een groot erfgoed van achttiende- en negentiende-eeuwse architectuur.

Bezienswaardigheden & activiteiten

French Quarter

French Quarter is de oudste en bekendste wijk in New Orleans. De wijk is een wirwar van gezellige straten met cafés, musea en muziekclubs. Je vindt er typisch Spaanse pleintjes en balkons - een overblijfsel uit de koloniale tijd. Jackson Square is het historische hart van French Quarter: het grote plein wordt omringd door historische gebouwen, zoals de St. Louis Cathedral, de Cabildo (waar de Louisiana Purchase getekend werd en tegenwoordig het Louisiana State Museum gevestigd is) en de Presbytére, een museum over Mardi Gras (carnaval). Veel toeristen gaan naar Bourbon Street, waar je elk moment van de dag terecht kunt voor livemuziek in de vele bars. Je vindt er ook restaurants en souvenirshops. Ook Frenchmen Street is een swingende bestemming. Hoewel Frenchmen Street op loopafstand van Bourbon Street ligt, vind je er geen neonlichten en hordes toeristen, maar locals die hun oren laten strelen in de vele muziekclubs. Of gewoon op straat. Royal Street daarentegen herbergt een verfijnde verzameling antiekwinkels, boetiekjes en kunstgalerieën.

French Quarter

Garden District

Een andere leuke bezienswaardigheid in New Orleans is het Garden District. In dit stadsdeel staan de meeste plantagehuizen en villa's, stammend uit de negentiende eeuw. Veel rijke stadsbewoners verhuisden vanuit French Quarter naar het Garden District, toen er naar hun mening te veel Creolen in hun wijk kwamen wonen. De leukste manier om de tuinen en historische panden te bekijken is door mee te gaan met een van de vele (thema)tours die onder andere vertrekken vanaf de Garden District Book Shop aan Prytania Street. Van tevoren reserveren is aanbevolen. Als Royal Street je aansprak, kun je ook eens een kijkje nemen in Magazine Street. Je vindt er fijne koffiebarretjes, een gevarieerd aanbod aan restaurants, nachtclubs met livemuziek en kunstgalerieën. Een tocht met een Street Car behoort ook tot de mogelijkheden.

Street Cars

Esplanade Ridge & Edgar Degas House

Het pareltje van de wijk Esplanade Ridge (op zichzelf al een juweel) zijn Esplanade Avenue en het Edgar Degas House uit 1852. Esplanade Avenue is een van de rustigste, maar allermooiste straten van New Orleans. De kleurrijke huizen aan de voet van de Mississippi zijn een verborgen schat voor bezoekers. Edgar Degas House was het woonhuis van de impressionistische kunstenaar Edgar Degas, die er tijdens zijn familiebezoek verbleef en maar liefst achttien schilderijen maakte. Esplanade Ridge Neighbourhood ontstond voor de Burgeroorlog, toen het Diepe Zuiden enorm groeide in rijkdom en populatie. Omdat populaire buurten als French Quarter dichtslibden, weken rijke Creoolse families uit naar andere plekken. Je kunt een tour volgen door de gangen die geschiedenis ademen en alles leren over de Franse Creolen en Edgar Degas en zijn familie. Je wordt rondgeleid door achternichten van de kunstenaar. Er is ook een aanvullende wandeltocht. Wie hongerig is, kan ook kiezen voor uitsluitend een ontbijt in het Edgar Degas House, waarbij je wordt getrakteerd op omelet, vers fruit en Bananas Foster Pain Perdu. Reserveren is verplicht.

New Orleans Edgar Degas

Saint Louis Cemetery

Het is misschien een rare bezienswaardigheid, maar de begraafplaatsen in New Orleans zijn zeker een bezoek waard. Een van de bekendste is de Saint Louis Cemetery, bestaande uit drie rooms-katholieke begraafplaatsen. Cemetery nr. 1 en Cemetery nr. 2 bevinden zich in French Quarter. Alle graven liggen boven de grond, waardoor het letterlijk een soort dodenstad is met allerlei huisjes, tombes en standbeelden. Ook hier zijn rondleidingen mogelijk.

Saint Louis Cemetery

National World War II Museum

Dit museum vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog vanuit Amerikaans perspectief, met de nadruk op D-day. Bekijk oude uniformen, wapens en gevechtsvliegtuigen en laat je verrassen door de indrukwekkende 4D-documentaire Beyond All Boundaries, voorzien van speciale effecten en becommentarieerd door Tom Hanks.    

Museum bezoeken New Orleans

Audubon Nature Institute

Dit instituut bestaat uit verschillende musea en parken, waarvan de bekendste Audubon Zoo en Aquarium of the Americas zijn. Audubon Zoo is een dierentuin die onderdak biedt aan ongeveer tweeduizend dieren, waaronder witte tijgers en witte alligators. Vooral de Louisiana Swamp Exhibit is erg populair. Aquarium of the Americas is een aquarium met tentoonstellingen over de onderwaternatuur in Noord- en Zuid-Amerika.

Audubon Park

Mardi Gras

New Orleans is over de hele wereld bekend om Mardi Gras, oftewel ‘Vastenavond’: de laatste dag van carnaval en 47 dagen voor Pasen. Met 54 parades, 588 fanfares en 135.000 feestvierders is Mardi Gras het grootste feest van The Big Easy. De feestdag valt gelijk met de Vastenavond in Nederland (tussen 3 februari en 9 maart) en staat in het teken van grote optochten met kostuums, paradewagens en veel muziek. In de week voor Mardi Gras zijn er ook al veel evenementen en parades.

Mardi Gras

Mardi Gras World

Ook buiten februari/maart kun je ontdekken wat Mardi Gras is. Mardi Gras World organiseert tours waarbij wordt ontmaskerd wat er allemaal bij dit feestelijke evenement komt kijken. Bekijk hoe de wagens worden gemaakt in een enorme studio en zie hoe architecten en kunstenaars het feest vormgeven en welke reusachtige planning er aan dit feest vooraf gaat. De tours zijn dagelijks beschikbaar en duren ongeveer een uur.

Mardi Gras

New Orleans Jazz & Heritage Festival + Jazz Museum

Een ander groot festival is het New Orleans Jazz & Heritage Festival, vaak afgekort als Jazz Fest. Het tiendaagse festival, dat een podium biedt grote namen en lokale artiesten uit allerlei muziekgenres, vindt jaarlijks plaats van eind april tot begin mei. Ben je er niet in de juiste tijd, bezoek dan in ieder geval het New Orleans Jazz Museum. Dit museum viert de geschiedenis van de jazz, in al zijn vormen.

New Orleans Jazz

Voodoo-museum

Met de Afrikaanse tot slaaf gemaakten deed 500 jaar geleden de voodoo ook z’n intrede in New Orleans. Zo’n 15 procent van de inwoners van New Orleans gelooft nog steeds in deze religie. In het minuscule Voodoo Museum worden de geheimen van de rituelen rond deze religie ontrafeld. Niet geschikt voor kleine kinderen.

Voodoo-museum

Eten en drinken

In het multiculturele New Orleans staat een verscheidenheid aan gerechten op het menu. De pittige keuken is een mengelmoes van de Franse, Spaanse, Afrikaanse en de Cajun keuken. Proef van de Gumbo (een stoofpot) bij bijvoorbeeld restaurant Borgne of Jambalay, een gerecht dat lijkt op paella. Zet je tanden in de Franse beignets bij Cafe du Monde of nip in de Sazerac Bar van de Sazerac, ‘s werelds eerste cocktail dat werd uitgevonden in New Orleans. Het Sazerac House is tevens een museum. Ben je in voor iets nieuws? Op diverse plekken in New Orleans kun je terecht voor zogenaamd Bayou Swamp Food, zoals op de overdekte French Market. En met Swamp Food bedoelen ze dan alligatorsnacks zoals worstjes en kebab. Probeer ook eens een Po-Boy dat is afgeleid van 'poor boy'. Deze traditionele sandwich wordt belegd met mayonaise, augurk en tomaat, maar je kunt het ook krijgen met vlees, gefrituurde vis of garnalen.

New Orleans Food

Omgeving

Plantages

  Tussen New Orleans en Baton Rouge kun je van I-10 afwijken om de zogenaamde Plantation Alley te rijden. Je komt dan langs prachtige huizen uit de 19-de eeuw die verspreid liggen aan de Mississippi-rivier. Ook kom je langs vele plantages. De beroemdste zijn Nottoway, Houmas House Oak Alley en Laura, maar je komt ook langs minder bekende plantages. Destrehan Plantation bijvoorbeeld, op 32 kilometer van New Orleans. Op deze plantage uit 1787 is het niet moeilijk om 200 jaar terug in de tijd te gaan, toen de Destrehan-familie luxueuze diners organiseerde, stoomboten aanvoerden met meubels en bezoekers en er hard werd gewerkt om de uitgestrekte tuinen te manicuren. Gekostumeerde gidsen nemen je mee terug in de tijd.

Op een uur rijden van New Orleans ligt Vacherie. Deze plaats aan de Mississippi-rivier is beroemd om de Oak Alley Plantation. Deze suikerplantage schitterde in Quentin Tarantino's film 'Django Unchained'. Het is een van de mooiste plantages in het Diepe Zuiden, met een grote oprijlaan en statig woonhuis.

Oak Alley Plantation in Vacherie

Vervoer

Het openbaar vervoer in New Orleans is goed geregeld. Opvallend zijn de 'streetcars' (trams) van de New Orleans Regional Transit Authority (RTA). Deze streetcars deden al in 1835 hun intrede als vervoermiddel. Tegenwoordig zijn er drie lijnen in gebruik, met haltes bij de belangrijkste bezienswaardigheden. In de overige delen van de stad rijden bussen (ook van RTA). 

In French Quarter kun je je beter te voet of op de fiets voortbewegen. Sommige delen, zoals Bourbon en Royal Street, zijn afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Feiten

Staat Louisiana
Parish Orleans
Oppervlakte 907 km²
Hoogte -2 tot 6 meter
Inwoners 369.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

New Orleans heeft een vochtig subtropisch klimaat, wat inhoudt dat de stad milde korte winters en hete, vochtige zomers kent. In januari is het gemiddeld het ‘koudst’ met dagtemperaturen rond de 16 graden Celsius. In juni, juli en augustus ligt de temperatuur boven de 30 graden. In de zomer valt de meeste neerslag, waardoor het weer wisselvallig kan zijn. Mei en juni zijn de beste maanden om New Orleans te bezoeken: de temperatuur is dan aangenaam en het is droger dan in de zomermaanden. Bovendien telt het voorjaar meer zonne-uren dan de zomermaanden.

Sport

De bekendste sportclubs uit New Orleans zijn de New Orleans Saints en de New Orleans Pelicans. De American footballers van de New Orleans Saints komen uit in de National Football League (NFL), de hoogste competitie. Ze behaalden in 2009 hun grootste overwinning ooit, namelijk de Super Bowl, de allerbelangrijkste prijs in het American football. De Saints spelen hun thuiswedstrijden in de Mercedes-Benz Superdome, een immens overdekt stadion in het zakendistrict. De New Orleans Pelicans vertegenwoordigen de stad in de hoogste competitie van het basketbal (de NBA) en zijn tijdens thuiswedstrijden te bewonderen in de New Orleans Arena, grenzend aan de Mercedes-Benz Superdome.

Geschiedenis

New Orleans werd op 7 mei 1718 door de French Mississippi Company gesticht onder de naam La Nouvelle-Orléans. De stad is vernoemd naar Phillipe II, Hertog van Orléans, die toentertijd de Regent van Frankrijk was. De Franse kolonie kwam als voorwaarde van de Vrede van Parijs (1763) onder Spaans bewind te staan, maar werd in 1801 weer Frans bezit. In 1803 werd het gebied echter door Napoleon aan de Verenigde Staten verkocht als onderdeel van de Louisiana Purchase. Hierna groeide de stad snel en ontstond een bijzondere multiculturele mix met Amerikaanse, Franse, Creoolse, Ierse, Duitse en Afrikaanse invloeden. Rond 1840 was New Orleans de rijkste en op twee na grootste stad van het land. De welvarende economie was vooral te danken aan de grote slavenhandel.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) werd de stad al snel ingenomen door de federale troepen, waardoor het, in tegenstelling tot vele andere steden in het zuiden, niet werd vernietigd. Nadat in 1865 het Noorden de oorlog had gewonnen, maakte het zuiden drie jaar lang geen deel meer uit van de Amerikaanse Unie. In 1868 werd Louisiana weer toegelaten tot de Unie, op voorwaarde dat de staat enkele belangrijke veranderingen doorvoerde (beter bekend als de Reconstructie). Zo kwam er een wet die ervoor zorgde dat iedereen, ongeacht huidskleur, stemrecht kreeg.

Onder grote druk van de zogenaamde White League kwam in 1877 een eind aan de Reconstructie en werden de beruchte Jim Crow-wetten ingevoerd, die een strenge scheiding tussen blanken en gekleurde Amerikanen tot gevolg hadden. Pas in de jaren 1960 zou de situatie weer langzamerhand verbeteren. In de jaren zestig en zeventig was New Orleans namelijk een belangrijk centrum van burgerrechtenopstanden. De grote gemeenschap van zwarte Amerikanen zorgde er uiteindelijk voor dat de rassenscheiding op scholen in New Orleans werd opgeheven en dat de zwarte Amerikanen weer mochten stemmen.

Ook al waren de mensen nu voor de wet gelijk, er bestond nog steeds een groot gat tussen de inkomens en opleidingen van blanke en gekleurde Amerikanen. De effecten van dit verschil werden nog eens versterkt toen veel blanken de stad verlieten, waardoor de bevolking grotendeels bestond uit overwegend (arme) gekleurde Amerikanen. Het zorgwekkende niveau van onderwijs en de grote mate van armoede en criminaliteit werden zelfs problematisch in de laatste jaren van de twintigste eeuw. Rond de eeuwwisseling sloegen de overheid en belangrijke zakenlieden van New Orleans de handen ineen om de economie van de stad weer uit het slop te trekken, met succesvolle gevolgen.

Helaas kreeg de stad in 2005 een zware klap te verwerken door Katrina, de mega-orkaan die in augustus aan land kwam en de stad grotendeels onder water zette. Hoewel de littekens van de grote natuurramp nog steeds zichtbaar zijn, is New Orleans beetje bij beetje weer opgekrabbeld en trekt het weer veel toeristen.

Economie

De haven van New Orleans is een van de grootste havens van de Verenigde Staten en transport is dan ook een belangrijke pijler voor de economie van de stad. In de haven bevinden zich onder andere scheepsbouwers, vervoersmaatschappijen en logistieke bedrijven.

Inmiddels staat New Orleans ook bekend om zijn ontwikkelde studiemogelijkheden. Momenteel bevinden er zich meer dan 50.000 studenten in de regio, verspreid over verschillende scholen en universiteiten. Toerisme speelt ook een grote rol. Zeker ten tijde van Mardi Gras (carnaval) bezoeken vele toeristen vanuit de hele wereld de stad.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan