Rockport, Maine

Rockport Maine Ontdek de prachtige kust van Maine en ervaar waarom het gebied rondom Rockport de juweel van de Maine-kust wordt genoemd. Breng hier een bezoek aan de Aldermere Farm, een van ’s werelds grootste fokkerijen voor Belted Galloway-koeien, of aan het standbeeld van Andre the Seal. Daarnaast kun je kennis maken met het grote aanbod aan cultuur, waar Rockport om bekend staat.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Aldermere Farm

Aldermere Farm is een van ‘s werelds grootste fokkerijen voor de Belted Galloway koeien. De boerderij is in beheer van Maine Coast erfgoed, een nationale stichting voor natuurbehoud. De stichting behoudt Aldermere Farm als een boerderij en als educatief centrum, in de hoop dat de bezoekers hun waardering voor natuurbehoud en duurzame landbouw verdiepen.

Rockport Maine

Andre the Seal Statute

Op deze plek wordt de beroemde zeehond Andre herdacht. Naast het standbeeld is nog meer te zien en te doen in het kleine park waar het standbeeld staat. Zo heeft het park een strandje en plekken die je meer vertellen over de geschiedenis van Rockport. Daarnaast kun je met de Schooner Yacht Heron Sails een dagcruise maken.

Rockport Maine

Bay Chamber Concert

Op Bay View Street bevindt zich het conservatorium Bay Chamber Concerts, dat een grote rol speelt in de muziekindustrie van Maine. In de maanden juli en augustus organiseert Bay Chamber Concert diverse muziekfestivals in het strandtheater in Rockland, en de Rockport Opera House. Voorafgaand aan de concerten in de Rockport Opera House Bay kun je tijdens de ‘Pre-Show Talk' met de muzikanten spreken.

Bay Chamber Concert, Rockport Maine

Indian Island Lighthouse

Tijdens de negentiende eeuw was de haven van Rockport het centrum voor schepenbouw en de export van kalk. Aan de oostkant van de haven ligt Indian Island, vernoemd naar de indianen die hier hun toevlucht zochten tijdens de Franse en Indiase oorlog. In 1850 werd hier de oorspronkelijke vuurtoren gebouwd.

Rockport Maine

Rockport Opera House

Dit operagebouw, dat stamt uit de negentiende eeuw, is gelegen naast Mary Lea Park, dat je een mooi uitzicht over de haven van Rockport biedt. In het operahuis worden veel voorstellingen opgevoerd van diverse genres, waaronder muziek, poëzie en toneel.

State of Maine Cheese Co.

Maine’s grootste zuivelbedrijf, waar sinds 1983 allerlei zuivelproducten met de hand gemaakt worden. Voor de productie wordt koeienmelk van de lokale boerderijen gebruikt. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven om bezoekers te laten zien hoe kaas wordt gemaakt.

Center for Maine Contemporary Art

Dit centrum heeft z'n oorsprong in 1952, toen een groepje kunstenaars besloot om in Rockport een kleine zomertentoonstelling in te richten. De groep, die zich in eerste instantie de Maine Coast Artists noemde, groeide gestaag, waardoor ze uiteindelijk het Center for Maine Contemporary Art (CMCA) oprichtten. In dit non-profitmuseum worden zowel tentoonstellingen als educatieve programma's aangeboden over moderne kunst van beginnende kunstenaars.

Conway Homestead - Cramer Museum

Een gerestaureerde en volledig gemeubileerde boerderij uit de achttiende eeuw, compleet met smidse en een winkel waar voornamelijk ahornsuiker werd gemaakt en verkocht. De boerderij is een nationaal monument en kan in de zomermaanden bezocht worden.

Omgeving

Cellardoor Winery

Een van de wijngaarden in deze regio, waar je terecht kunt voor wijnproeverijen, tours en zelfgemaakte wijnen.

Camden Hills State Park

Mooi park met uitzicht over de Camden Penobscot Bay en omringende eilanden. Op een heldere dag kun je in de verte de Cadillac Mountains van het Acadia National Park zien. Het park ligt net ten noorden van het centrum van Camden, waar je dagelijks mee kunt gaan met boottochten en walvissentours.

Rockport Maine

Acadia National Park

Dit nationale park met de vele granieten bergen ligt een kleine anderhalf uur ten noordoosten van Rockport. In de herfst kleurt Acadia National Park tot een prachtige explosie van kleuren, dat een mooi contrast vormt met het aangrenzende water.

Acadia National Park

Feiten

Staat Maine
County Knox
Oppervlakte 88 km²
Hoogte 68 meter
Inwoners 3.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Rockfort heeft een mild zeeklimaat, waardoor zomers vrij warm kunnen zijn, met maximumtemperaturen rond de 30 graden. De temperatuur in Rockport daalt ’s winters tot rond het vriespunt.

Geschiedenis

Rockport, dat eerst de naam Goose River Village droeg, werd in 1769 gesticht door Robert Thorndike. Goose River Village maakte oorspronkelijk deel uit van de Megunticookplantage en ging later op in de stad Camden. De scheepsbouw en de productie van kalk waren de belangrijkste industrieën in het gebied. In 1852 werd Goose River Village, na een fiat van de burgers, omgedoopt in Rockport, vanwege het rotsige landschap. Op 25 februari 1891 splitste Rockport officieel van Camden vanwege een geschil over de kosten van de bouw van een brug en kon het zelfstandige stadje zich pas echt gaan ontwikkelen.

Rockport stond en staat nog steeds bekend als een florerende artiestengemeenschap, met opmerkelijke kunstenaars en kunstinstellingen die een belangrijke rol spelen in het economische en sociale leven van de stad. Er woonden verschillende bekende musici en in 1961 werd Bay Chamber Concerts opgericht, een bekend conservatorium waar tegenwoordig nog steeds veel muzikanten hun opleiding volgen.

Rockport was daarnaast de voormalige woonplaats van André de zeehond, een zeehond die geadopteerd was door de familie Goodridge en de bezoekers van Rockport Harbor entertainde tot zijn dood in 1986. Er staat nog steeds een standbeeld bij de haven van Rockport om André te herdenken. Rockport staat verder bekend om de beroemde Belted Galloway runderen, die gefokt worden in de Aldermere Farm. Deze koeien, die oorspronkelijk afstammen van de Schotse Gallowaykoeien, werden voor het eerst in de jaren 1940 naar de Verenigde Staten geïmporteerd. De koeien komen voornamelijk voor in gebieden langs de oostkust, waar ze voor veel toeristen een ware attractie vormen.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan