Martha’s Vineyard, Massachusetts

Ongeveer acht kilometer voor de zuidkust van Massachusetts ligt het prachtige eiland Martha’s Vineyard. Op Vineyard, zoals het in de volksmond ook wel genoemd wordt, heerst een intieme, gemoedelijke sfeer en is het leeftempo traag. Ooit was Martha’s Vineyard bekend vanwege de walvisvaart, nu is het een toevluchtsoord voor welgestelde Amerikanen waaronder Bill Clinton en David Letterman. Toeristen brengen hun tijd door aan de mooie stranden of in een van de zes dorpjes. De charme van het eiland is dat het niet overspoeld wordt door massatoerisme en het feit dat je nog overal authentieke huisjes en gebouwen vindt, zoals de oude vuurtoren.Bezienswaardigheden & activiteiten

Gingerbread Houses

De schattige Gingerbread Houses in Oak Bluffs lijken rechtstreeks uit een sprookje te komen. Lokale methodisten zetten hier vanaf 1835 in de zomer tenten neer voor hun kamp. Langzamerhand werd dit tentenkamp vervangen door kleurrijke Victoriaanse huisjes en winkeltjes. De Gingerbread Houses of cottages zijn nu in gebruik als vakantiehuisjes.

Martha's Vineyard, Massachusetts

Edgartown

Het plaatsje Edgartown was de eerste Europese nederzetting. De voormalige oude walvishaven trekt nu vooral toeristen met als trekpleister de kapiteinsvilla’s van de walvisvaarders. De Griekse oudheid was de inspiratiebron voor de architectuur ervan. Je vindt de huizen vooral langs N. Water Street en in Main Street waar het oudste huis van het eiland staat. In Edgartown filmde Steven Spielberg zijn klassieker Jaws in 1974, waarin het plaatsje doorging voor de fictieve badplaats Amity. Ook voor Jaws 2 en Jaws: The Revenge zijn een aantal scenes op het eiland gedraaid. In Martha’s Vineyard Museum kom je alles te weten over de geschiedenis van het eiland.

Haven van Edgartown, Martha's Vineyard

Aquinnah Cliffs

De Aquinnah Cliffs zijn elk moment van het jaar een bezoek waard. Vanaf de vuurtoren, Gay Head Lighthouse, heb je een prachtig uitzicht. In de zomer is er een gezellige bedrijvigheid rond de toeristische winkeltjes en snackbars en ‘s winters heerst er vooral rust.

Gay Head Lighthouse, Martha's Vineyard

Felix Neck Wildlife Sanctuary

De wandelpaden in het Felix Neck Wildlife Reservaat zijn ook geschikt voor kinderen. Je loopt hier dwars door de bossen, over weiden en langs vijvers. Het reservaat beschermt het wildlife en hun natuurlijke omgeving. Voor wie liever wil peddelen worden er begeleide kajaktours georganiseerd, waaronder speciale zonsondergangtrips.

Edgartown, Marthas Vineyard

Long Point Wildlife Refuge

Het strand bij Long Point Wildlife Refuge is de perfecte plek voor families. Kleine kinderen kunnen naar hartelust rondlopen op het brede zandstrand rond de ondiepe zoetwaterplas. De trail die door het park loopt is prachtig, maar wel wat kort.

Long Point Wildlife Refuge, Martha's Vineyard

Bibliotheek Oak Bluffs

De bibliotheek wordt het best bewaarde geheim van Oak Bluffs genoemd. Hier kun je even ongestoord internetten terwijl de kinderen terecht kunnen in de speciale kinderhoek. Ideaal voor een regenachtige dag.

Oak Bluffs, Martha's Vineyard

Stranden

Op Martha’s Vineyard kun je zeilen, golfen, tennissen, vissen en zwemmen. Er zijn aangename zandstranden. Bij Menemsha, Edgar Town, Vineyard Haven en Oak Bluffs vind je openbare zwemstranden.

Stranden Martha's Vineyard

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van het eiland zijn de Wampanoag-indianen die het eiland ‘Noepe’ noemden wat ‘land in de stroming’ betekent. Nog steeds wonen er indianen op het eiland. Toen de Britse ontdekkingsreiziger Bartholomew Gosnold het in 1602 ontdekte, groeiden er veel wilde druiven op het eiland. Hij noemde het eiland naar z’n dochter Martha en de druiven: Martha’s Vineyard.

Tragiek van de Kennedy’s

Martha’s Vineyard heeft de familie Kennedy geen geluk gebracht. Zo raakte senator Edward Kennedy in juli 1969 van de weg waarbij zijn voormalig campagne-medewerkster om het leven kwam, wat hem nog lang heeft achtervolgd in zijn politieke carrière. John F. Kennedy Jr., de zoon van de vermoorde president John F. Kenney verongelukte in juli 1999 met z’n vliegtuig toen hij in slecht weer belandde en een noodlanding wilde maken op Martha’s Vineyard.

Vervoer

Martha’s Vineyard is bereikbaar met een veerboot. Deze varen vanaf Woods Hole, Hyannis en New Bedford, Nantucket (op Nantucket Island) naar Oak Bluffs en vanaf Woods Hole naar Vineyard Haven.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan