Massachusetts

Massachusetts hoort bij de oudste koloniën van New England en heeft een grote historische waarde. De staat ligt aan de Atlantische Oceaan en telt veel mooie baaien en stranden. Hoe westelijker je komt, hoe heuvelachtiger het landschap wordt. In de noordwestelijk gelegen Berkshire Hills vind je talrijke dorpjes in New England-stijl.

Feiten

Bijnaam: The Bay State
Hoofdstad: Boston
Grootste stad: Boston
Bevolking: 6.550.000
Oppervlakte: 27.336 km²
Toetreding tot de VS: 6 februari 1788
Officiële website: www.mass.gov

Vlag & Seal

Vlag Massachusetts Seal Massachusetts

Cultuur/Geschiedenis

In 1620 kwamen de Pilgrim Fathers, een groep puriteinen uit Engeland, op hun schip The Mayflower aan in de baai van Massachusetts. Zij hadden Engeland verlaten omdat ze hun religie niet zonder problemen konden uitoefenen. Ze stichtten aan de andere kant van de oceaan Plymouth, dat de tweede succesvolle permanente Engelse vestiging zou worden na Jamestown, Virginia.

Het verhaal gaat dat er een jaar later, in 1621, de eerste Thanksgiving Day ooit gevierd werd. De Pilgrim Fathers organiseerden in de herfst samen met de Wampanoag, de indianen die al eeuwenlang in het gebied woonden, een groot eetfestijn om de oogst te vieren. Tegenwoordig is Thanksgiving Day een belangrijke feestdag in heel Amerika, waarbij men niet alleen dankbaar is voor de oogst, maar in het algemeen voor de goede dingen in het leven. Het is een dag waarop families bij elkaar komen en vooral veel gegeten wordt. Thanksgiving valt elk jaar op de derde donderdag in november. De meeste Amerikanen hoeven de vrijdag daarna niet te werken, waardoor ze een lang weekend vrij hebben. De vrijdag na Thanksgiving wordt ook wel ‘Black Friday’ genoemd, omdat mensen massaal gebruikmaken van hun vrije dag om kerstinkopen te doen. In de winkels is het dan vreselijk druk. Veel mensen wachten zelfs al voor zonsopgang voor de deur van de winkels om zo meteen na openingstijd hun slag te slaan.

Feesten

Hoewel dit concept ook in andere staten bestaat, is er in Massachusetts een bijzondere festiviteit rond kerstmis: het Edaville USA Christmas Festival of Lights. Bezoekers vinden er een kerstlandschap vol met lichtjes, waarin ze met een trein rond kunnen rijden, de kerstman kunnen ontmoeten en naar een vuurwerkshow kunnen kijken. Dit beeld zul je misschien kennen uit de bekende Coca Cola-reclame die rond kerst steeds uitgezonden wordt op tv.

Culinair

Massachusetts kent vooral veel specialiteiten op het gebied van koek en gebak, waar vaak cranberry’s in verwerkt worden. De ‘Boston Cream Pie’ is een populaire taart uit de hoofdstad van de staat en is geadopteerd als officieel toetje. Het is een met chocolade geglazuurde ronde cake met een laagje custard of room erin. Er bestaat ook een ‘Boston Cream Donut’. Dit is in wezen hetzelfde, alleen heeft de taart plaatsgemaakt voor een donut.

Een andere specialiteit uit Boston is ‘Boston Baked Beans’. Dit gerecht is al geliefd sinds de koloniale tijd, toen Boston een echte rumstad was. De rum werd gemaakt uit melasse, een bijproduct van suikerriet. Maar melasse werd niet alleen voor rum gebruikt; de bonen werden er ook in gebakken. Boston wordt vanwege deze bonen ook wel eens ‘Beantown’ genoemd.

Ook vis wordt veel gegeten, bijvoorbeeld in ‘Clam Chowders’; mosselsoepen die soms in uitgeholde broden worden geserveerd.

Klimaat

Het weer in Massachusetts is onvoorspelbaar en wisselvallig, met vrij veel regen verspreid over het hele jaar. In de zomers is het niet extreem warm (tussen de 25 en 30 graden), maar toch kunnen tijdens hittegolven de temperaturen flink oplopen. De maanden juli en augustus zijn berucht vanwege hun oncomfortabele vochtigheid en van december tot maart valt de meeste sneeuw. In het westen van de staat liggen de temperaturen in de wintermaanden overdag rond het vriespunt, in het oosten is het winterweer milder.

Beste reistijd

In de zomers trekken de stranden veel toeristen en is het vaak vochtig, wat een verblijf misschien minder aantrekkelijk maakt. In de winter is het vaak koud en valt er veel neerslag. De lente en de herfst zijn daarom het meest geschikt als reistijd.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan