Billings, Montana

bezienswaaardigheden billings Op het eerste gezicht zul je het niet zeggen, maar Billings is de grootste stad van de Amerikaanse staat Montana. Billings is van oudsher een stad van ranches en olieraffinaderijen en wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis voor Yellowstone National Park. Het historische stadscentrum van Billings is een leuke bezienswaardigheid voor je overnachting in deze plaats.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Downtown Billings

In het historische stadscentrum van Billings tref je geen oude kerken, maar 'gewoon' leuke huisjes en verder geen gedoe. Een van de opvallendste bouwwerken is het Moss Mansion Historical House, dat het verhaal vertelt van de familie Moss - een van de oudste families uit Billings. Het rode zandstenen Moss Mansion werd ontworpen door gerenommeerd architect Henry Janeway Hardenburgh en dateert uit 1903. Je bezoekt Moss Mansion Historical House aan 914 Division Street in downtown Billings. Tot de bezienswaardigheden behoren originele gordijnen, rijk gedecoreerde meubels en Perzische tapijten. Er vertrekt ieder uur een rondleiding, op maan- en feestdagen is het gebouw gesloten. Je kunt vanaf Downtown Billings de self-guided Brewery Tour doen door het onofficiële brouwerijdistrict van Billings. Je wandelt langs zes bierbrouwerijen en twee destilleerderijen, de route is slechts 3 kilometer lang.

bezienswaardigheden billings

Billings Depot

Een van de bezienswaardigheden in Billings is dit historische treindepot. Je zou wensen dat in Nederland alle stations er zo knus uitzagen, Vroeger diende het Billings Depot als passagiershal voor de Northern Pacific Railroad. Tot 1903 kwamen en gingen er treinen van drie verschillende treinmaatschappijen - tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt voor concerten en kunsttentoonstellingen. Leuk om te weten: tot het historische treindepot behoort ook een destilleerderij! Bij Trailhead Spirits kun je proeven van huisgemaakte gins en vodka's. Billings Depot ligt aan 2310 Montana Ave.

bezienswaardigheden billings

ZooMontana

Als je tijdens je trip door Noordwest-Amerika geen wildlife bent tegengekomen, kun je altijd nog ZooMontana bezoeken. Je ziet er dieren in een natuurlijke leefomgeving. Er zijn bijvoorbeeld grizzlyberen, wolven en kleine panda's, maar ook dieren die in Amerika niet in het wild leven. Je kunt ook een kijkje nemen in de botanische tuin. ZooMontana ligt aan 2100 Shiloh Road, volg hiervoor Highway 90 naar het zuiden.

bezienswaardigheden billings

Western Heritage Center

Dit museum bevindt zich aan 2822 Montana Avenue en herbergt een verzameling kleine voorwerpen en tentoonstellingen over de (menselijke) geschiedenis van de Yellowstone-vallei en de Northern High Plains. Het Western Heritage Center is lid van het gerenommeerde Smithsonian Instituion. Het museum is gevestigd in de Parmly Billings Memorial Library; een van de oudste gebouwen van de stad.

bezienswaardigheden billings

Yellowstone Art Museum

Montana's belangrijkste kunstcentrum staat in Billings. Het Yellowstone Art Museum werd opgericht in 1964 en herbergt collecties van historische en moderne, westerse kunst. Het was het eerste museum in Montana dat iets anders bood dan nostalgie uit het Wilde Westen. Het kleine museum wordt gerund met een klein budget, maar heeft in vijftig jaar tijd toch ruim 600 wisselende tentoonstellingen gerealiseerd. Yellowstone Art is geopend van dinsdag tot en met zondag.

Billings Montana

Boothill Cemetery

Vanaf Kelly Mountain heb je een mooi uitzicht over Billings en de weidse omgeving. Je kunt een wandeling of fietstocht maken over de historische Black Otter Trail, die je ook naar Boothill Cemetery brengt. Het kerkhof ligt aan Airport Road.

bezienswaardigheden Billings

Omgeving

Pictograph Cave State Park

Op een kwartier rijden van Billings ligt het Pictograph Cave State Park. Dit staatspark bestaat uit drie grotten: de Pictograph, de Middle en de Ghost Cave. Pictograph Cave is de diepste van de drie. Naar schatting is de grot 49 meter breed en 14 meter diep. Inheemse volken maakten drieduizend jaar geleden al gebruik van deze grotten. Er zijn gebruiksvoorwerpen en muurschilderingen te bezichtigen; dit is slechts een fractie van de 30.000 artefacten die gevonden zijn. Via informatieve borden langs een kort wandelpad leer je meer over de archeologische studies. Met een verrekijker krijg je het beste zicht op de kunst die in de stenen is gekerfd. Je hebt ongeveer een uur nodig voor een bezoek aan het bezoekerscentrum en de korte wandelroute.

bezienswaardigheden Billings

Pompeys Pillar National Monument

Pompeys Pillar is een van de kleinste nationale monumenten in de VS. Het bestaat uit een 45 meter hoog rotsblok met een oppervlakte van zo'n 4.000 vierkante meter. Naast petrogliefen van indianen bevat het blok een handtekening en inscriptie van William Clark, een van de leiders van de beroemde Lewis & Clark Expedition - een naam die je hier in Noordwest-Amerika wellicht al vaker hebt gehoord. In het Interpretive Center zie je tentoonstellingen over de ontdekker William Clark. Pompeys Pillar ligt op circa een half uur rijden van Billings.

Pompeys Pillar National Monument

Crow Fair Powwow & Rodeo

Een paar dagen per jaar, rond het derde weekend van augustus, verandert het rustige en stoffige plaatsje Crow Agency langs Interstate 90 in een groot indianenbolwerk. Dan verzamelen stammen van Native Americans uit Amerika en Canada zich in Crow Agency, het hart van het Crow-indianenreservaat, om hun Indiaanse roots en cultuur te vieren. De Crow Fair Powwow & Rodeo is een van de grootste festivals van Native Americans dat in het teken staat van parades, dansen, rodeo’s en paardenraces in de cirkelvormige arena. Rondom de arena vind je kraampjes met eten, drinken en handgemaakte indiaanse producten.

bezienswaardigheden Crow Agency, Montana

Little Big Horn Battlefield National Monument

Langs Interstate 90 bevindt zich ook het Little Big Horn Battlefield National Monument waar in 1876 de Slag bij de Little Big Horn plaatsvond. Het monument is ter nagedachtenis aan het gevecht tussen de Lakota-, Cheyenne en Arapaho-indianen tegen de 7e cavalerie onder leiding van generaal George Armstrong Custer. Het doel was om alle indianenstammen uit de Black Hills te verdrijven en te dwingen terug te keren naar hun reservaten. Generaal Custer en zijn krijgsmacht delfden het onderspit tegen de indianen die met drie maal zoveel krijgers vochten.

bezienswaardigheden Billings, Montana

Bighorn Canyon National Recreation Area

Ruim anderhalf uur rijden ten zuiden van Billings, aan de weg naar Cody, ligt een van de mooiste en gevarieerde gebieden van Montana. Toch wordt Bighorn Canyon helemaal niet druk bezocht. Zonde, want je kunt er schitterend wandelen, varen, kamperen en vissen. In het noordelijke deel van Bighorn Canyon zijn drie wandelroutes: de Beaver Pond Nature Trail (4,2 km), de korte Bighorn Head Gate (200 m) en Three Mile Access (3,2 km). Ook kun je een (gegidste) boottocht maken over Bighorn Lake. Er zijn twee bezoekerscentra, in Forth Smith (Montana) en bij Lovell (Wyoming).

bezienswaardigheden Billings, Montana

Feiten

Staat Montana
County Yellowstone County
Oppervlakte 87,6 km²
Hoogte 952 meter
Inwoners 109.059 (2013)
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De zomers in Billings zijn warm, met temperaturen tot net boven de 30 graden. In september liggen de maxima rond de 25 graden en in oktober wordt het maximaal 18 à 19 graden. De winter daarentegen is koud met maximumtemperaturen tussen de 2 en 7 graden en nachttemperaturen van rond de 10 graden onder het vriespunt. Het voorjaar is aangenaam, met 18 graden in april en 22 in mei. April, mei en juni zijn de natste maanden.

Geschiedenis

Billings ligt in de Yellowstone-vallei, die is ontstaan door de loop van de Yellowstone-rivier. In de Pictograph Cave, ten kilometer ten zuiden van Billings, zijn voorwerpen van meer dan tweeduizend jaar oud gevonden. Vanaf 1700 werd het gebied bewoond door de Crow-indianen, maar het werd pas echt ontdekt in 1806 door William Clark tijdens zijn beroemde Lewis en Clark Expedition. In 1877 werd de stad Billings officieel gesticht. De naam van de stad komt van de directeur van de Northern Pacific Railroad (Frederick H. Billings), die destijds land opkocht in de Yellowstone-vallei en dit later terugverkocht aan zijn eigen spoorwegbedrijf. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Billings uit tot een groot financieel, medisch en cultureel centrum voor de regio en tot op de dag van vandaag wordt het de ‘Star of the Big Sky Country’ genoemd.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan