Beatty, Nevada
Beatty, the Gateway to Death Valley. Hoewel het een klein stadje is, heeft het meer te bieden dan alleen de toegangsweg naar het heetste nationale park van Amerika. Je kunt hier een duik in de 'recente' geschiedenis nemen, naar de goudkoorts waarin Beatty ontstond. Of je gaat iets verder terug, naar de miljoenen jaren oude fossiele overblijfselen die hier gevonden zijn. Beatty ligt midden in de natuur. Je kunt er 's nachts wilde ezels horen balken en coyotes horen huilen.
Bezienswaardigheden & activiteiten
Death Valley National Park
De bekendste attractie in de omgeving van Beatty is Death Valley National Park, dat vlak bij de stad ligt en Beatty de bijnaam 'Gateway to Death Valley' bezorgd heeft. Death Valley is een gevarieerd maar ook desolaat woestijngebied, met zandduinen, canyons, zoutvlakten en bergen. Ook het laagste punt van het westelijk halfrond is hier gelegen: Badwater ligt op 86 meter onder het zeeniveau. In de zomer kan het park wegens de enorme hitte (soms wordt het er 50 graden) gesloten zijn.

Rhyolite
Deze spookstad ligt op een paar kilometer van Beatty en was tijdens de goudkoorts van 1905 een van de grootste steden van de omgeving, met kerken, hotels, een operagebouw en riolering, elektriciteit en telefoon. Toch liep de stad helemaal leeg, omdat het maar één mijn had, die niet eens winstgevend bleek te zijn en in 1911 gesloten werd.

Goldwell Open Air Museum
Op een kwartiertje rijden van Beatty ligt het Goldwell Open Air Museum, met moderne beelden die een link hebben met de omgeving.

Beatty Mudmound
Beatty Mudmound is een kalkstenen rots, die op zo’n drie kilometer ten zuiden van de stad ligt. In deze rots zijn bijzonder veel fossielen te zien van zeedieren die honderden miljoenen jaren geleden geleefd hebben.

Vervoer
In Beatty is geen openbaar vervoer. Het stadje is klein maar ligt aan belangrijke doorgaande wegen (Highway 95 tussen Tonopah en Las Vegas en State Route 374 aar Death Valley National Park). Er is een klein vliegveld, Beatty Airport, dat zo’n vijf kilometer ten zuiden van de plaats ligt.
Feiten
Locatie | Nevada |
---|---|
County | Nye |
Oppervlakte | 455 km² |
Hoogte | 1.008 meter |
Inwoners | 1100 |
Tijdzone | Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger) |
Klimaat
Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.
Beatty kent een woestijnklimaat van de hogere regionen. De zon schijnt er fel en er is weinig neerslag, hoewel er hoger in de bergen zware sneeuwval kan voorkomen. De lucht is schoon en droog, en de temperatuur schommelt dagelijks enorm. Overdag kan het heel heet worden, maar ’s nachts koelt het snel af, en zelfs de heetste dagen hebben nog koele nachten. Juli is de warmste maand, dan wordt het overdag gemiddeld 36 graden Celsius. ’s Nachts koelt het af tot onder de 20 graden Celsius. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur overdag op zo’n 12 graden Celsius, terwijl het ’s nachts kan vriezen.
Geschiedenis
Voor de Europeanen in de negentiende eeuw het gebied bereikten, behoorde Beatty tot het territorium van de Shoshonestam. Dit nomadische indianenvolk trok al jagend en verzamelend rond, maar werd zoals alle indianenvolken door de komst van Europese ziektes en onrechtvaardige behandeling al snel gedecimeerd. In 1905 stichtten de Europeanen Beatty. De naam is afkomstig van Montillus Murray 'Old Man' Beatty, de eerste postmeester van het toenmalige dorp. Even daarvoor was er goud gevonden in de Bullfrog Hills, wat leidde tot een lokale goudkoorts die de bewoning van het gebied op gang bracht. Beatty behoorde tot het Bullfrog Mining District, samen met Rhyolite (nu een bekende ghosttown), Bullfrog, Goldcenter, Transvaal en Springdale. In korte tijd werd de mijnbouw belangrijk; er werden in twee jaar tijd drie spoorlijnen aangelegd door drie verschillende spoorwegbedrijven. Gaandeweg stopten deze echter met hun service van en naar Beatty, en in 1940 vertrok de laatste trein. Tot die tijd was Beatty de toegangspoort tot het mijngebied.
Toen er in 1988 een nieuwe mijn geopend werd, verdubbelde de bevolking. Tien jaar later werd deze mijn echter alweer gesloten, en tegenwoordig is het aantal bewoners weer gelijk aan wat het daarvoor was, namelijk zo’n 1.100 mensen. Een groot deel van deze mensen komt rond van het toerisme. Jaarlijks overnachten veel bezoekers van het steeds populairder wordende nationale park Death Valley in Beatty.