Top 10 spookstadjes

bijgewerkt op do 30 aug 2018 19:45

In de tijd dat de goud- en zilverkoorts toesloeg in Amerika schoten de plaatsjes rond de mijnen als paddenstoelen uit de grond. Zodra bleek dat er niets meer te halen viel, verdwenen de gelukzoekers even snel als ze waren gekomen. Wat achterbleef waren spookstadjes met lege huizen, gevangenissen, postkantoren en saloons. Stap terug in de tijd van het Wilde Westen, de tijd van Jesse James, Butch Cassidy en Billy the Kid en neem een kijkje in deze voormalige mijnstadjes. Dit is (in willekeurige volgorde) onze top 10 spookstadjes!

Rhyolite ghost town, Nevada

#1 Calico, Californië

In de Mojavewoestijn, zo’n 20 kilometer van Barstow ligt het ‘verlaten’ dorpje Calico. Eind negentiende eeuw barstte het rond Calico van de mijnen. De inwoners kwamen van heinde en ver: uit China, Frankrijk en Nederland. Net als zoveel mijnwerkersstadjes was Calico geen lang leven beschoren. Toen de prijs van zilver kelderde, stroomden de mijnen leeg. De laatste inwoners vertrokken in 1907. In 1951 kocht Walter Knott het dorp met z’n vrouw en knapte het op. Tegenwoordig trekt Calico tal van toeristen en kun je genieten van een westernshow, een ritje maken in een oude mijntrein of een kijkje nemen bij attracties als de Mystery Shack en het Lucy Lane Museum. Enne… ssssttt… er wordt gefluisterd dat het er spookt. Calico is goed bereikbaar via de I-15.

Calico ghost town, California

#2 Rhyolite, Nevada

Tijdens het hoogtepunt van de goudkoorts in 1905 was Rhyolite een van de grootste steden in de omgeving van Beatty met een operagebouw, hotels, kerken, telefoon en electriciteit. Dat kun je je nu moeilijk voorstellen als je door de verlaten straten dwaalt. De opkomst van Rhyolite was van korte duur. Toen de goudader in 1911 uitgeput was, werd de mijn gesloten en verlieten de inwoners het stadje. Tegenwoordig is Rhyolite een geliefd achtergronddecor voor films en series (zoals The Island). Neem buiten Death Valley de afslag aan Highway 374 en parkeer je auto aan het eind van de verharde weg. Van hieruit loop je zo spookstadje Rhyolite in.

Rhyolite ghost town, Nevada

#3 Jerome, Arizona

Mijnbouwstadje Jerome ten zuidwesten van Flagstaff werd gesticht in 1883 toen er goud, zilver en koper werd gevonden. Al snel stond het bekend als het meest zedeloze stadje van het Wilde Westen. Toen de mijnen werden gesloten, liep Jerome leeg. Een spookstadje is het niet echt meer, want de afgelopen jaren groeide het uit tot een artistiek plaatsje vol artiesten en kunstenaars. Er staan honderd jaar oude gebouwen die gerenoveerd zijn, andere zijn ten prooi gevallen aan de zwaartekracht, zoals de gevangenis 'Sliding Jail'. In het Cribs District herinnert de prostitution row nog aan haar beruchte imago. Bezoek ook de Douglas Mansion: een museum over de mijnbouwgeschiedenis van Jerome. Jerome is beroemd vanwege de spoken die hier nog steeds zouden rondwaren.

Jerome ghost town, Arizona Jerome ghost town, Arizona

#4 Virginia City, Montana

Anderhalf uur ten noordwesten van West Yellowstone ligt Virginia City (niet te verwarren met spookstadje Virginia City in Nevada!). Het zilvermijnstadje stootte in 1863 spookstadje Bannack van de troon als hoofdstad van het gebied. Totdat aan het eind van de 19e eeuw ook Virginia City leegliep en een spookstadje werd. Dat veranderde in 1940 toen twee ondernemers het plaatsje kochten en van Virginia City een toeristische attractie maakten. Tegenwoordig is het goed bereikbare Virginia City geliefd bij toeristen. In Virginia City worden diverse tours georganiseerd zoals de ‘Ghost Walk Tour’. Tussen Virginia City en Nevada City rijdt een historisch treintje over de Alder Gulch Railroad die je in een half uurtje van de ene naar de andere plaats brengt.

Virginia City ghost town, Montana

#5 Goldfield, Arizona

Het Wilde Westen herleeft in Goldfield Ghost Town dat langs de Apache Trail iets buiten Phoenix ligt. Bezoek er het Goldfield Museum, drink wat in de Saloon terwijl je geniet van live muziek of maak een tour door de Mammoth Gold Mine. Buiten worden regelmatig shows opgevoerd. Het toerisme is ook niet aan dit plaatsje voorbij gegaan dus houd in het hoogseizoen rekening met de drukte. Je kunt Goldfield Ghost Town bereiken via de historische Apache Trail (SR-88).

Goldfield ghost town, Arizona

#6 Chloride, Arizona

Chloride ligt op een half uur rijden ten noorden van Kingman. Al in 1840 werd er zilver, goud en turquoise gevonden, maar mijnstadje Chloride zelf werd pas in 1863 gesticht. In haar topdagen waren er 72 mijnen in gebruik, waarvan je nog veel overblijfselen kunt bekijken. Op de meeste zaterdagen herleeft het Wilde Westen en kun je genieten van een ‘gunfight’. De Murals Road iets buiten Chloride zijn ook de moeite waard: hier vind je kleurrijke rotsschilderingen van Roy Purcell. Om bij Chloride te komen volg je vanuit Kingman Highway 93 naar het noorden, na de afslag is het nog zo’n 5 kilometer.

Chloride ghost town, Arizona

#7 Bodie, Californië

Tussen Lake Tahoe in noorden en op drie kwartier rijden van Mono Lake ligt Bodie State Historic Park. Hier, op ruim 2500 meter hoogte, vind je een van de best bewaarde spookstadjes van Amerika. Nadat het in 1859 werd overspoeld door goudzoekers telde het in 1879 al 7000 inwoners. In Bodie barstte het van de saloons, danshallen en brouwerijen. Er was zelfs een Chinatown met Chinese tempels en opiumholen. Zo snel als de avonturiers kwamen, waren ze ook verdwenen: Bodie werd een spookstad. De gebouwen, waaronder een Wells Fargo Bank, zijn bijzonder goed bewaard gebleven en geven je een indruk hoe het leven was in deze ooit zo florerende stad. Let op: Bodie ligt gedeeltelijk aan een onverharde weg, dus informeer vooraf of je er kunt komen met de auto of camper.

Bodie ghost town, California

#8 Wallace, Montana

De voormalige zilverstad Wallace ligt een uurtje rijden ten oosten van Coeur d'Alene. Wallace is niet zozeer een spookstadje, wel herinnert alles hier nog aan haar mijnverleden. Zo kun je een rondleiding krijgen door de Sierra Silver Mine. Verder vind je in Wallace het Northern Pacific Depot Railroad Museum, het Wallace District Mining Museum en het Oasis Bordello Museum, een soort tijdscapsule van de jaren tachtig. Opvallend is ook het Stardust Museum gebouwd in jaren vijftig stijl. Wallace figureerde in Dante’s Peak, een film uit 1997 met Pierce Brosnan, waarin het stadje onder het as bedolven wordt tijdens een vulkaanuitbarsting. Dankzij de ligging vlak bij I-90 is Wallace goed bereikbaar.

Wallace ghost town, Nevada

#9 Tombstone, Arizona

Tombstone ging tot twee maal toe bijna geheel in vlammen op, maar hield stand. Vandaar haar bijnaam: ‘the town too tough to die’. Dit is ook de plek waar het vuurgevecht plaatsvond tussen sheriff Wyatt Earp en z’n mannen en ‘The Cowboys’ (gewapende bendes). Over dit legendarische gevecht zijn diverse boeken geschreven en films gemaakt zoals ‘Tombstone’ met Val Kilmer. Met haar 1500 inwoners is Tombstone niet echt een spookstadje te noemen, maar dat valt in het niet bij het aantal bezoekers van 450.000 dat het plaatsje ieder jaar verwelkomt. Tombstone ligt langs Highway 80.

Tombstone ghost town, Arizona

#10 Terlingua, Texas

Rond 1800 werd er in het onherbergzame puntje van Texas, vlak bij de Mexicaanse grens en Big Bend National Park, het mineraal kwiksulfide en kwik gevonden. Het duurde echter nog tot 1888 voordat het stadje mijnwerkers trok. Toen de vraag naar kwiksulfide drastisch daalde in de Tweede Wereldoorlog, ging de mijn failliet. De mijnwerkers vertrokken en lieten Terlingua als spookstadje achter. Maak een wandeling langs de ruïnes of neem een kijkje in de gevangenis. Ieder jaar tijdens het eerste weekend van november vindt in Terlingua de chili cookout plaats. Deze wedstrijd draait inmiddels niet meer alleen om wie de beste chili maakt, maar is uitgegroeid tot een feestelijke gebeurtenis. Parkeren kun je langs de verharde weg.

Terlingua ghost town, Texas

Meer spookstadjes

Er zijn tig geweldige spookstadjes te vinden in Amerika. Helaas zijn veel daarvan slecht of via een onverharde weg bereikbaar. Aangezien rijden over onverharde wegen wordt afgeraden door de verhuurbedrijven en geheel op eigen risico is, hebben we deze zoveel mogelijk uit dit overzicht gelaten. Heb je zelf een goede tip over spookstadjes die én goed bereikbaar zijn per camper én waar je volop de ruimte hebt om te parkeren, dan horen we dat natuurlijk graag via facebook, instagram of twitter met gebruik van #tiogatours

Ook leuk om te lezen

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan