Tonopah, Nevada

Tonopah Nevada De slogan die Tonopah voert is 'In the middle of Everywhere'. Nu is dit een beetje overdreven, aangezien het in een woestijnachtig gebied ligt, ver weg van de bewoonde wereld. Het is echter de mythe die deze stad zo eigenaardig maakt. Vroeger waren het de legenden van de vroegere goudzoekers die de stad kleurden en tegenwoordig zijn dat de mysterieuze bezigheden op Amerika’s geheime luchtmachtbasis, net ten zuiden van Tonopah.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mijnverleden

Het mijnverleden staat vanzelfsprekend centraal in de toeristische functie die Tonopah vervult. Het Tonopah Historic Mining Park ligt aan McCullogh Ave en verzorgt complete tours, ondergronds en bovengronds, om de vergane glorie van Tonopah te doen herleven. Buiten de mijn zelf stammen er nog vele gebouwen in de stad uit dat tijdperk (Mizpah Hotel bijvoorbeeld) die bijdragen aan de sfeer. Ten slotte is het Central Nevada Museum nog een spil in het verhaal van Tonopah.

Tonopah Nevada

Stargazing

Iets heel anders is de hemel in Tonopah. Aangezien het nogal ver van de bewoonde wereld ligt, is de sterrenhemel 's nachts erg mooi. Het gebied behoort tot de beste locaties van de staat voor stargazing (sterrenkijken).

Tonopah Nevada

Natuur

De omgeving van Tonopah bestaat voornamelijk uit bergen en woestijn. Opvallende natuurelementen zijn de Lunar Crater, een oude vulkaankrater van 1,6 vierkante kilometer. De krater ligt op dik anderhalf uur rijden ten oosten van Tonopah. Ook mooi is de Monte Cristo Range, een gebergte een half uur ten westen van Tonopah.

Tonopah Nevada

Nellis Air Force Range

De meest mysterieuze bezienswaardigheid in de buurt van Tonopah is niet te zien. De Nellis Air Force Range ligt vlakbij (net als Area 51), maar is een strikt geheim gebied, omdat de Amerikaanse luchtmacht hier zijn laatste en nieuwste wapens en vliegtuigen test. Ten tijde van de ontwikkeling van de beroemde stealthbommenwerper hoorden de inwoners van Tonopah de vliegtuigen die niet bestonden al overvliegen. De gokhoofdstad van Amerika, Las Vegas, ligt op vier uur van Tonopah. De weg naar het zuiden die naar Las Vegas leidt, loopt bijna al die tijd langs Area 51 en Area 52.

Tonopah Nevada

Vervoer

Tonopah ligt aan Highway 95, die van noord (Reno) naar zuid (Las Vegas) loopt op de plek waar deze Highway 6 kruist. Dit zijn niet alleen de belangrijkste wegen naar Tonopah, maar ook de enige. De plaats zelf is erg klein en om het te verkennen is eigen vervoer niet nodig, hoewel deze wel sterk aan te raden is bij het reizen van en naar Tonopah en het verkennen van de omgeving.

Feiten

Staat Nevada
County Nye
Oppervlakte 42 km²
Hoogte 1.843 meter
Inwoners 2.700
TIjdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het klimaat wordt vooral getekend door droge, warme zomers (vaak dik boven de dertig graden) en koele winters (maxima van een paar graden boven nul in januari). Het gebied is behoorlijk droog; er valt zes keer zo weinig neerslag als dat er gemiddeld in de VS valt. Van oktober tot en met maart kan er af en toe sneeuw vallen.

Geschiedenis

De vroege geschiedenis van Tonopah is iconisch voor het Wilde Westen. Oorspronkelijk bedoeld als een tussenstop voor de pioniers op weg naar het westen, groeide de plaats gestaag. De vondst van zilver in de nabije omgeving leverde daarna een ware silver rush op. De legende die hierbij hoort is een opmerkelijke. Goudzoeker Jim Butler raakte in 1900 een van zijn muilezels kwijt, zag hem na uren zoeken in de verte staan en wilde een steen oppakken en werpen om zijn aandacht te krijgen. Terwijl hij deze steen oppakte, viel hem echter op dat deze nogal zwaar was, wat op metaal wees. Na de steen het aan enkele investeerders voorgelegd te hebben, was het uiteindelijk een keurmeester uit Texas, William Gayheart, die heil zag in een zilvermijninvestering. Al snel bleek dat er grote hoeveelheden zilver in de grond zaten en de goudzoekers en mijnwerkers stroomden toe. Binnen een jaar tijd groeide de bevolking van 40 tot 650.

Vergeleken met vele andere mijnstadjes, duurde de bloei van Tonopah redelijk lang. Vaak werd de vondst van zilver of goud al snel gevolgd door het opraken van de metalen, wat talrijke spooksteden opleverde. Zo niet in Tonopah, waar behoorlijke hoeveelheden zilver in de grond bleken te zitten. Zelfs na de Tweede Wereldoorlog waren er nog mijnen in gebruik, hoewel de productie toen niet meer in de buurt kwam van de glorietijden begin 20e eeuw.

Het feit dat Tonopah zo lang actief was in de mijnbouw heeft ervoor gezorgd dat veel gebouwen uit die tijd nog steeds overeind staan en dat het stadje eigenlijk vloeiend in een toeristencentrum over kon gaan. Tegenwoordig denken de meeste Amerikanen bij het horen van de naam Tonopah aan de Tonopah Test Range, ofwel Area 52. Volgens de complottheorieën die stellen dat Area 51, 110 kilometer ten zuidoosten van Area 52, de doofpot is voor bewijzen van buitenaards leven, is Area 52 de testlocatie voor de meest geheime en geavanceerde vliegtuigen en raketten die het land ontwikkelt. Als je van Las Vegas in noordwestelijke richting naar Las Vegas rijdt, kom je langs deze Area's.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan