Mono Lake, Californië

Mono Lake Vlak bij de oostingang van Yosemite National Park, tussen de bergpieken van de Sierra Nevada, ligt Mono Lake. Dit grote zoutmeer (180 km²) staat bekend om de vele grillige kalksteentorens, tufa’s genaamd. In en om het meer leven miljarden garnalen, algen en vliegen, die samen zorgen voor een zeer productief ecosysteem. Mono Lake is een populaire bestemming voor trekvogels en behoort tot de oudste meren van Noord-Amerika. In de South Tufa Area is de grootste verzameling tufa's te zien. ### LET OP De Tioga Road, die vanaf Lee Vining (bij Mono Lake) Yosemite National Park doorkruist, is alleen in de zomermaanden geopend. Als de weg dicht is moet je rekening houden met extra reistijd. Kijk op: www.nps.gov/yose/planyourvisit/tiogaopen.htm

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mono Basin Scenic Area Visitor Center

Direct ten noorden van de plaats Lee Vining ligt het bezoekerscentrum, een logisch startpunt voor je bezoek aan Mono Lake. In het Visitor Center draait de 20-minuten durende film Of Ice and Fire: A Portrait of the Mono Basin. Aan de hand van interactieve displays krijg je meer informatie over de geschiedenis van het meer, het ontstaan van de tufatorens en het ecosysteem. Bovendien zijn er twee galerijen met kunst- en fotocollecties over Mono Lake.

Visitor Center Mono Lake

Old Marina

Vanaf het bezoekerscentrum loopt een 2,4 kilometer lange trail naar Old Marina, waar zich verschillende grote tufa’s bevinden en je een goed uitzicht hebt op de eilanden in Mono Lake, waaronder het grote Paoho Island. Er loopt een kort wandelpad naar de rand van het meer.

Old Marina

County Park

Als je vanaf Old Marina met de klok mee de rand van het meer volgt, kom je uit bij County Park. Een gemakkelijk te bewandelen route leidt je door de wilgen, wilde bloemen en moerassen van een deel van het Mono Lake Tufa State Natural Reserve naar het meer. Hier heb je een goed zicht op tufa’s en vogels die zich voeden met de garnalen en vliegen in het meer. County Park is een geliefde locatie om te picknicken. In de zomerperiode worden twee keer per week vogeltours aangeboden. Meer informatie over deze tours vind je bij het bezoekerscentrum.

County Lake

South Tufa Area

Aan de andere kant van het bezoekerscentrum ligt de South Tufa Area. Dit gebied is erg populair onder bezoekers, omdat zich hier de grootste verzameling tufa's bevindt. Er is een self-guided tour, waarmee je op eigen gelegenheid de tufa’s kunt bekijken. Tijdens de zomer worden er tours onder leiding van een natuurgids verzorgd. Er is ook een tour waarbij je de zonsopgang boven Mono Lake kunt bewonderen. Breng overigens voor je bezoek aan South Tufa voldoende drinkwater en hoofdbedekking mee; er is namelijk geen schaduw aanwezig.

South Tufa Area

Navy Beach

Een korte wandelroute verbindt South Tufa met Navy Beach. Dit is een populaire locatie om te zwemmen of je kano- of kajaktocht over Mono Lake te beginnen. Let tijdens je kanotocht goed op borden die aangeven waar beschermde nestelgebieden beginnen. Tijdens de zomermaanden kun je meegaan met een begeleide kanotour. Aangezien er slechts beperkte parkeergelegenheid is bij Navy Beach, is het aan te raden om je voertuig bij South Tufa te parkeren.

Navy Beach

Panum Crater & Mono Craters

Even ten zuiden van South Tufa vind je de Panum Crater en Mono Craters, ‘jonge’ vulkanen die in leeftijd variëren van 600 tot 40.000 jaar. De meest toegankelijke krater is Panum Crater, de meest noordelijk gelegen en jongste vulkaan. Je kunt de krater goed bekijken door de zanderige Rim Trail te volgen. Via een korte route naar de top heb je een prachtig uitzicht op de Sierra Nevada en het gehele Mono Basin. Ook hier is weinig schaduw, dus breng voldoende drinkwater mee. Tijdens de zomermaanden zijn tours onder leiding van gidsen mogelijk.

Panum Crater

Vervoer

Het meer zelf is goed bereikbaar met de auto, ook voor campers en caravans, en er is volop parkeerruimte. Als je op doorreis bent naar Yosemite National Park, houd er dan rekening mee dat de oostingang van Yosemite National Park (bij Tioga Pass Road) alleen in de zomermaanden geopend is. In de andere maanden moet je omrijden, bijvoorbeeld via Lake Tahoe.

Feiten

Staat Californië
Oppervlakte 183 km²
Maximale lengte 15 kilometer
Maximale breedte 21 kilometer
Maximale diepte 48 meter
Gemiddelde diepte 17 meter
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger) 

Natuur, flora & fauna

Fauna

Doordat het water van Mono Lake zo zout en alkalisch is, komen er geen vissen voor. Het meer is beroemd vanwege de Mono Lake Brine Shrimp, een kleine garnaal die nergens anders ter wereld voorkomt. In de zomer leven er vier tot zes miljoen garnaaltjes in het water. Ze eten planktonische algen, die zich vooral in de winter voortplanten en ervoor zorgen dat in maart het water haast op erwtensoep lijkt, zo groen is het. Waarschijnlijk zullen de grote aantallen zwarte vliegen je opvallen. Dit zijn alkali-flies; een van de weinige diersoorten die van het zoute water van Mono Lake kunnen leven. De garnalen en vliegen dienen als voedsel voor de tachtig vogelsoorten die langs het meer trekken en leven en broeden op de eilanden, waar roofdieren hun nesten niet kunnen leegroven.

Geschiedenis

Mono Lake is omringd door bergen. Vanaf deze bergen wordt al miljoenen jaren zout en mineralen in het meer afgezet. Het meer ligt in het Mono Basin dat een afgesloten bekken is: er is geen waterroute naar zee. De enige manier waarop het water kan verdwijnen is door het proces van verdamping. Doordat het water verdampt en de mineralen en het zout niet, is het water twee tot drie keer zouter dan zeewater.

Onder het meer bevinden zich zoetwaterbronnen die veel calcium bevatten. Wanneer het calcium met het alkalische, zoute water van het meer in aanraking komt, ontstaan er verbindingen die zich op de bodem afzetten in de vorm van kalksteen. Deze afzettingen groeien in tientallen jaren uit tot torens. Overal waar een zoetwaterbron het meer instroomt ontstaat op die manier een tufa.

Vanaf de jaren 1940 zakte het waterpeil drastisch. Dit kwam door menselijk handelen: steeds meer water werd gebruikt als watervoorziening voor stedelijke gebieden. Het waterpeil zakte meer dan tien meter. Door ingrijpen van de overheid is Mono Lake een beschermd gebied geworden. Hierdoor stijgt het water weer langzaam, maar het heeft het oude niveau nog lang niet bereikt. Dit kun je zien aan de tufa's: deze staan voor een groot deel boven water en je vindt ze zelfs op de oevers.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan