Valley of Fire State Park, Nevada

Valley of Fire Valley of Fire State Park, dat vrij onbekend is bij het grote publiek, doet qua schoonheid zeker niet onder voor de grote, drukbezochte nationale parken. De naam is afgeleid van de vuurrode rotsformaties, die in het ochtend- of avondlicht in brand lijken te staan. Erosie heeft voor mooie vormen in het zandsteen gezorgd: het park telt verschillende bogen en rotsformaties met namen als Beehive (bijenkorf) en Elephant Rock (olifantensteen). Valley of Fire ligt op ongeveer een uur rijden ten noordoosten van Las Vegas. Let op! Voor de veiligheid van bezoekers en rangers zijn bepaalde trails, waaronder Fire Wave, gesloten van juni t/m september. Lees meer op parks.nv.gov/parks/valley-of-fire.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Arch Rock

Vlak bij de westelijke parkingang ligt Arch Rock. Deze natuurlijke boog is te bereiken via een drie kilometer lange onverharde zijweg van de State Route 169 die het park van oost naar west doorkruist. Je ziet mooie rotsformaties met tot de verbeelding sprekende namen, zoals Piano Rock.

Valley of Fire, natuurlijke boog Arch Rock

Atlatl Rock

In het park zijn rotsschilderingen te zien van de Voorouderlijke Pueblo-indianen die hier eeuwen geleden leefden. Een voorbeeld is Atlatl Rock, met afbeeldingen van onder andere een atlatl, de voorloper van de pijl en boog. De afbeeldingen bevinden zich ver boven de grond. Via enkele trappen kun je ze van dichterbij bekijken.

Valley of Fire, via een trap bereik je de rotsschilderingen van Atlatl Rock

Beehives

Terug op de doorgaande parkweg (State Route 169) zie je de Beehives. Dit zijn bijzondere zandstenen formaties die doen denken aan bijenkorven.

Valley of Fire Beehive, bijenkorf langs de weg

Visitor Center

Even nadat je de Beehives gepasseerd bent, op ongeveer de helft van de State Route vind je een afslag in noordelijke richting naar het Visitor Center. De acht kilometer lange doodlopende White Domes Road (ook wel Mouse's Tank Road genoemd) brengt je via een prachtig landschap naar onder meer Mouse's Tank, Rainbow Vista, Fire Canyon, de Fire Wave en White Domes (zie hieronder). Het bezoekerscentrum verschaft informatie over de geologie, ecologie en geschiedenis van het park en de omliggende regio.

Valley of Fire parkweg

Mouse's Tank / Petroglyph Canyon

Mouse, een verbannen Paiute-indiaan, gebruikte de Valley of Fire om zich te verschuilen voor zijn achtervolgers. In een spelonk vond hij drinkwater en beschutting. Je bereikt deze plek via de Mouse's Tank Trail van nog geen kilometer lang. Op de wanden van de nauwe canyon zie je hier en daar petrogliefen.

Valley of Fire, petrogliefen in Mouses Tank

Rainbow Vista / Fire Canyon

Rainbow Vista is voor veel bezoekers de favoriete locatie in het park. Je hebt er een mooi uitzicht op lager gelegen versteende zandduinen in uiteenlopende kleuren. Bij de parkeerplaats begint een anderhalve kilometer lang wandelpad. Dit pad leidt je langs zandduinen en door een brede kloof naar het uitzichtpunt over Fire Canyon met zijn rode rotsen. Je ziet bovendien Lake Mead liggen. Vanaf hier neem je dezelfde weg weer terug, de totale loopafstand bedraagt dus drie kilometer.

Uitzicht in Valley of Fire bij Rainbow Vista

Fire Wave Trail

De wandeling naar de Fire Wave begint ook aan de White Domes Road (bij P3). De Fire Wave Trail werd jarenlang niet genoemd in de parkinformatie. Toeristen ontdekten deze wonderschone locatie, die door aanprijzingen op reisfora steeds populairder werd. Tegenwoordig prijkt de Fire Wave prominent op informatieboekjes van het park. Trek ongeveer een uur uit voor deze wandeling en neem voldoende water mee. Onderweg is namelijk geen beschutting.

Valley of Fire State Park, Fire Wave

White Domes

Aan het einde van de White Domes Road liggen de White Domes; een zandsteenformatie met contrasterende kleuren. Er is een picknickplaats en een wandelroute van ongeveer anderhalve kilometer. Een deel van de wandeling voert je door een schitterende, smalle slot canyon.

Valley of Fire, White Domes zijn witte koepels in het gesteente

Elephant Rock

Als je eenmaal terug op de doorgaande weg richting de oostelijke ingang rijdt, zie je de Seven Sisters (zeven kleine rotsen) en Arrowhead Arch (een dubbele boog). Helemaal in het oosten ligt de fotogenieke Elephant Rock. De naam zegt het al: de rotsformatie lijkt op een olifant. Je kunt een stukje naar boven lopen en onder de bijna vijf meter hoge slurf door wandelen.

Valley of Fire Elephant Rock, een olifantenrots

Vervoer

Tussen de oostelijke en westelijke parkingangen loopt de State Route 169, die aan beide zijden verbonden is met een grote snelweg. Vanaf Las Vegas is de I-15 de snelste route naar het park. Als je wat meer tijd hebt, is de 167 (ook bekend als Northshore Road) een mooie alternatieve route. Deze weg loopt vlak langs de oevers van Lake Mead en biedt mooie uitzichten op het stuwmeer.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Valley of Fire kent hete zomers en gematigde winters. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot achter in de 30 graden. Zelfs in april en mei worden al regelmatig temperaturen van 30 graden gemeten. Zorg dus altijd voor voldoende water en bezoek het park niet op het heetst van de dag. In de winter daalt het kwik zelden onder het vriespunt en kan het overdag nog 20 graden zijn.

Geschiedenis

Miljoenen jaren geleden was het gebied van de Valley of Fire een zee. Door verschuivingen van de platen in de aardkorst kwam het land omhoog en verdween de zee. Er ontstond er een woestijnachtig landschap met zandduinen. Tijdens overstromingen en hevige regenbuien werd telkens nieuw sediment op de droge ondergrond afgezet. Door de druk van bovenaf versteenden de onderliggende lagen. Toen deze lagen jaren later weer aan de oppervlakte kwamen te liggen, kreeg water- en winderosie vrij spel en ontstonden rotsformaties in uiteenlopende vormen. In 1935 werd het gebied het eerste staatspark van Nevada.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan