Connecticut

Connecticut is een kleine staat aan de noordelijke oostkust van de Verenigde Staten, die de overgang vormt van New York naar New England. Het is een landelijke staat met glooiende heuvels en veel meren. In het westen bevindt zich een bergachtig gebied en de kustlijn bestaat uit verschillende inhammen en baaien met zandstranden.

Feiten

Bijnaam: The Constitution State
Hoofdstad: Hartford
Grootste stad: Bridgeport
Bevolking: 3.575.000
Oppervlakte: 14.356 km²
Toetreding tot de VS: 9 januari 1788
Officiële website: www.ct.gov

Vlag & Seal

Vlag Connecticut Seal Connecticut

Cultuur/Geschiedenis

De eerste Europese ontdekkingsreiziger die in Connecticut aanmeerde was de Nederlander Adriaen Block, in 1614. Hij voer met zijn schippers de Connecticutrivier op en stichtte een fort met de naam Huis van Hoop nabij de huidige hoofdstad Hartford. Er kwam een huidenhandel op gang.
 
Al snel doken er in het gebied ook Engelse vestigingen op, die uiteindelijk zo groot werden dat de Nederlanders vertrokken. De Engelse koloniën waren onafhankelijk van elkaar begonnen maar verenigden zich al snel. In 1639 werd er een grondwet opgesteld. Connecticut beweert dat het hiermee de eerste staat was met een eigen grondwet, vandaar ook de bijnaam ‘The Constitution State’.
 
Het zuidwesten van de staat vormt eigenlijk een soort buitenwijk van de metropool New York. Veel rijke zakenlui die in New York hun geld verdienen zijn hier gaan wonen. Connecticut is dan ook een welvarende staat.
 
Uit toeristisch oogpunt is vooral de kuststrook interessant, waar mooie zandstranden liggen. In New Haven, een stad aan zee, ligt de beroemde Yale-universiteit, waar onder andere George W. Bush en Bill Clinton studeerden. Langs de Connecticutrivier liggen enkele mooie plaatsjes in New Englandstijl. De hoofdstad Hartford is niet heel interessant, maar heeft wel een mooie State Capitol. Ook bevindt zich hier het Mark Twain House: het huis waarin de beroemde Amerikaanse schrijver Mark Twain een deel van zijn leven woonde. Hij schreef er zijn grote werken, waaronder The Adventures of Tom Sawyer en Huckleberry Finn. Het huis is nu een museum.

Feesten

Connecticut heeft allerlei festiviteiten te bieden, van het Strawberry Festival in Monroe tot Nights With Shakespeare in Shelton. Sinds 1992 wordt er in juni het Hot Steamed Jazz Festival georganiseerd bij het station van de stoomtrein in Essex. Hier verschijnen elk jaar erkende namen uit de jazzwereld.

Culinair

Naast ‘The Constitution State’ draagt Connecticut ook de bijnaam ‘The Nutmeg State’. Nutmeg, nootmuskaat, heeft echter weinig met Connecticut te maken, behalve dat het een product was dat in de koloniale tijd vanuit Azië naar de havens van Connecticut werd vervoerd, om van daaruit verder in het land verspreid te worden.

Klimaat

In Connecticut heerst een vochtig klimaat. In de kustregio is het weer redelijk mild en vochtig, met in de zomer maxima tussen de 25 en 30 graden. De zomer is dan ook het seizoen waarin de meeste onweersbuien voorkomen. De temperatuur in de binnenlanden ligt meestal een paar graden lager. De herfst is mild en brengt mooi gekleurde bossen met zich mee. In de winter kan het redelijk koud worden, de temperaturen liggen dan in de binnenlanden geregeld onder het vriespunt. De lente is wisselvallig.

Beste reistijd

De weersomstandigheden zijn het meest aangenaam in de late lente of vroege herfst. De herfst heeft als leuke bijkomstigheid dat de boombladeren prachtig verkleuren. Dit trekt veel geïnteresseerden aan, dus houd rekening met mogelijke extra drukte.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan