Long Island, New York

Long Island Montauk Lighthouse Witte stranden, zandduinen, wijngaarden in een fraai landschap en restaurants waar je verrukkelijk kunt eten. Dat is slechts een greep uit de bezienswaardigheden van Long Island dat op een steenworp afstand van het hectische New York ligt. Hoewel de stadsdelen Queens en Brooklyn ten oosten van de East River officieel tot het grondgebied van Long Island behoren, begint Long Island voor de New Yorkers daar waar de stad eindigt en het relaxtere leven begint. Eén van de grootste bezienswaardigheden van Long Island is The Hamptons, de verzamelnaam voor een reeks mondaine kustplaatsen aan de oostkust van Long Island met als hoofdstad East Hampton. De plek waar hippe New Yorkers in de weekenden en de zomermaanden hun toevlucht zoeken en the rich and famous een tweede huis hebben.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Montauk

Het laid back stadje Montauk op de oostelijke punt van Long Island trekt vooral surfers en vissers. In het Montauk Point State Park kun je naar hartelust strandjutten of zeehonden spotten. Bezienswaardigheden zijn het baken van Montauk, de 200 jaar oude vuurtoren van waaruit je een prachtige uitzicht hebt over de omgeving, en het Second House: een achttiende-eeuws arbeidershuisje dat werd gebouwd voor schaapherders uit East Hampton.

Long Island Montauk Lighthouse

Jones Beach State Park

Eén van de populairste zandstranden op Long Island vind je bij Jones Beach State Park. De stranden van de maar liefst tien kilometer lange schone kust en duinen zijn genummerd. Zo is strand 2 voor surfers en is strand 6 familieproof. Huur een fiets of wandel over het zes kilometer lange pad dat je langs het park en de stranden voert. Neem je eigen eten mee en gebruik één van de bbq’s op het zandstrand. Vergeet niet om een kijkje te nemen bij het openluchttheater Jones Beach Theater waar in de zomermaanden popconcerten worden gegeven.

Long Island Jones Beach State Park

The Hamptons

Wie Long Island zegt, zegt The Hamptons. De mondaine kustplaatsen Southampton, Westhampton, East Hamtpon en Bridgehampton zijn bezienswaardigheden op zich. Hier bevinden zich chique winkels, enorme landhuizen, Victoriaanse herenhuizen en luxe restaurants. Ook sportievelingen kunnen in The Hamptons aan de oostkust van Long Island hun hart ophalen. Zo worden er vanuit de trendy hoofdstad East Hampton onder andere kajaktochten en duikcursussen georganiseerd.

Long Island The Hamptons

Wijnproeven

Long Island heeft het ideale klimaat om druiven te verbouwen. Er worden diverse tours en wijnproeverijen georganiseerd langs de grootste wijngaarden die de staat New York telt. Proef van een aantal van de 23(!) verschillende wijnen die in Pindar Vineyards worden geproduceerd en geniet van het uitzicht over de wijngaarden. In Duck Walk Vineyards worden voornamelijk Sauvignon-Blanc druiven verbouwd waarvan onder andere zoete dessertwijn wordt gemaakt.

Long Island Vineyards

Sunken Forest

Sunken Forest ligt op Fire Island, een eilandje voor de kust van Long Island. Dwars door het 300 jaar oude bos voert een wandelpad je mee langs de levende bezienswaardigheden van het eiland: slangen, schildpadden, vossen en herten. Sunken Forest is toegankelijk van mei tot oktober met een veerboot die vanuit Sayville naar Sailors Haven vaart.

Sunken Forest Long Island

Vervoer

Eén van de belangrijkste wegen die New York City met het oosten van Long Island verbindt is Route 27 oftewel de Sunrise Highway of Montauk Highway. Dwars over het eiland loopt ook de I-495 of de Long Island Expressway. Deze eindigt in Riverhead en kun je het beste mijden tijdens de spits. Let ook op de Parkways: dit zijn meestal mooie routes. Omdat er veel viaducten en tunnels op deze wegen voorkomen, mag je hier niet met een camper komen. Met je huurauto kun je er gewoon rijden. Er gaan ook bussen op Long Island: The Hampton Jitney stopt onder andere in Fresh Meadows (voor de luchthavens JFK en La Guardia) en rijdt vanaf daar richting The Hamptons. Een iets luxere en duurdere buslijn is The Hampton Ambassador. Reserveren is voor beide noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor The Long Island Rail Road, een trein die rechtstreeks naar The Hamtons rijdt. Nieuw is de Hampton Hopper, een kleurige bus die je in de zomermaanden van East Hampton naar Montauk brengt en vice versa.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Long Island heeft een zeeklimaat, vergelijkbaar met het klimaat in Nederland. In de zomermaanden is het op Long Island warm en vochtig met temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius. Tussen december en februari ligt de dagtemperatuur op Long Island rond het vriespunt. Het hele jaar door is er kans op regen, maar de neerslag is evenredig over de maanden verdeeld. In de winter komt de neerslag vaak in de vorm van sneeuw naar beneden (gemiddeld 50 tot 90 centimeter per jaar).

Geschiedenis

Long Island is tijdens de ijstijd ontstaan door gletsjers. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied waren de Lenni Lenape-indianen. In 1621 kwamen de eerste Nederlandse pelshandelaren naar het eiland en in 1625 stichtten de Nederlanders hier de kolonie Nieuw-Nederland. Zij noemden de plaats zelf Nieuw-Amsterdam en het eilandgedeelte 't lange eylant. Als Nieuw-Amsterdam in 1664 in handen van de Engelsen valt noemen zij de stad New York en 't lange eylant verbastert in de loop van de tijd tot Long Island. In de jaren 1930 tot ongeveer 1990 is Long Island een belangrijk centrum voor de luchtvaartindustrie met bedrijven als Fairchild, Republic en Grumman Aircraft.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan