New York, New York

New York, New York New York is de grootste stad van de Verenigde Staten en behoort tot de beroemdste steden ter wereld. New York City staat ook wel bekend als de 'Big Apple' en 'The City That Never Sleeps'. Het door neonreclames verlichte Times Square, de gele taxi’s en het Vrijheidsbeeld symboliseren de stad, maar zijn natuurlijk bij lange na niet de enige bezienswaardigheden. New York bestaat uit de stadsdelen Manhattan, Brooklyn, Queens, Staten Island en Bronx. In Manhattan vind je de meeste bezienswaardigheden. Populaire buurten zijn Upper East Side, Upper West Side, SoHo en Greenwich Village.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vrijheidsbeeld (Statue of Liberty)

Een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in New York is het Vrijheidsbeeld. Deze toeristische attractie heet officieel 'Liberty Enlightening the World' en staat symbool voor de vrijheid en de stad New York. Je kunt met een boottour naar Liberty Island om het Vrijheidsbeeld te bewonderen. Je kunt om het standbeeld heen wandelen, maar je kunt ook een kijkje nemen in de voet van het monument en zelfs in de kroon. Let op: deze 'pedestrial tickets' en 'crown tickets' moet je (ruim) voor je bezoek reserveren. Met deze ticket(s) heb je tevens toegang tot het Liberty Island Museum, in de voet van het Vrijheidsbeeld. Bij alle tickets is een audiotour inbegrepen. Je kunt ook langs het beeld varen met de gratis Staten Island Ferry.

Vrijheidsbeeld in New York City

Ellis Island

Tussen 1892 en 1954 arriveerden ruim twaalf miljoen immigranten op Ellis Island, in afwachting van toestemming om Amerikaans burger te worden. Het Ellis Island Immigration Museum toont de omstandigheden waarin deze (arme) immigranten zich staande hielden. Ook dit eiland is alleen per boot te bereiken: er zijn combitickets verkrijgbaar voor Liberty Island en Ellis Island.

Ellis Island in New York City

Fifth Avenue

Fifth Avenue is de boulevard van New York. In mooie historische gebouwen zijn grote commerciële bedrijven en winkels gevestigd. Verder vind je aan Fifth Avenue onder andere de New York Public Library, St. Patrick’s Cathedral, de enorme speelgoedwinkel F.A.O. Schwarz, het Empire State Building en het Metropolitan Museum of Art (MET).

Fifth Avenue in New York

Empire State Building

Een van de bekendste bezienswaardigheden in New York is het Empire State Building. De 381 meter hoge wolkenkrabber heeft 102 verdiepingen en twee uitkijkplatforms: het Main Deck (86e etage) en het Top Deck (bovenste etage). De top van het Empire State Building is elke avond verlicht, met speciale kleuren op feestdagen. Inclusief antenne is het gebouw ruim 448 meter hoog. Tot de opening van het One World Trade Center in 2012 was het Empire State Building de hoogste wolkenkrabber van Amerika.

Empire State Building in New York City

Rockefeller Center

Leuk om tijdens je bezoek aan New York naartoe te gaan, is het Rockefeller Center. Het Rockefeller Center bestaat uit negentien gebouwen waar dag en nacht mensen te vinden zijn, in de kantoren, tuinen, restaurants en winkels. Bekijk de skyline van New York vanaf het Top of the Rock Observation Deck (70e verdieping) of neem deel aan een Rockefeller Center Tour waarbij je alles ontdekt over de historie en architectuur van dit gebouw. Ook vind je hier de NBC-studio's. Neem een kijkje achter de schermen of woon een opname bij van een tv-show tijdens een NBC Studio Tour.

Rockefeller Center in New York City

Central Park

Zere voeten tijdens je bezoek aan New York? Rust uit in Central Park! Central Park is 341 hectare groot en herbergt bijzondere tuinen, mooie uitzichten en verborgen watervallen. Vlij je neer op een van de bankjes of ga languit liggen in Sheep Meadows of Great Lawn, waar je voor het echte Amerika-gevoel een honkbal- of basketbalwedstrijdje kunt kijken. Populaire bezienswaardigheden in Central Park zijn de historische carrousel, het grote meer waar je 's zomers kunt varen en de Central Park Zoo. Breng ook een bezoekje aan Strawberry Fields, een eerbetoon aan John Lennon. Vooral 's zomers vinden in Central Park regelmatig concerten en theatervoorstellingen plaats. Als je bent uitgerust, kun je een bezoek brengen aan het verrassende Belvedere Castle.

Central Park in New York City

Metropolitan Museum of Art (MET)

Het Metropolitan Museum of Art is een van de grootste en beste musea ter wereld. Het MET opende haar deuren in 1870 en stelt ruim twee miljoen kunststukken tentoon. In de collectie vind je meesterwerken van bijvoorbeeld Rembrandt en Vermeer, maar ook de grootste verzameling Egyptische kunst buiten Caïro. Het is aan te raden je vooraf goed te verdiepen in de collectie, je kunt makkelijk een dag zoet zijn in het MET. Een interessante nevenvestiging van het MET is The Cloisters, net binnen de grenzen van Upper Manhattan, hoog op een groene heuvel. The Cloisters is opgebouwd is uit oude Europese kloosters en herbergt meer dan vijf miljoen Europese kunstwerken uit de middeleeuwen, met als topstuk zeven Vlaamse wandkleden die een jacht op een eenhoorn uitbeelden.

De Cloisters, onderdeel van het MET in New York

Museum of Modern Art (MoMA)

Dit populaire museum telt meer dan 100.000 kunstwerken van grote namen zoals Van Gogh, Matisse, Rothko, Picasso en Warhol. Naast schilderijen is er onder meer ruimte voor design en fotografie. MoMA representeert kunst vanaf de 19e eeuw tot het heden. Is je bezoek aan New York iets duurder uitgevallen dan gepland? Bezoek het MoMA dan op vrijdagavond tussen 16:00 en 20:00. Om lange wachtrijen te omzeilen, kun je het beste eerst een hapje eten en pas na 18:00 het museum bezoeken.

New York Sculpture Garden MoMA

9/11 Memorial

Tot de aanslagen van 11 september 2001 symboliseerden de Twin Towers het beroemde World Trade Center. Tien jaar na de aanslagen werd 9/11 Memorial geopend om de vele slachtoffers te herdenken. Het 9/11 Memorial bestaat uit twee grote vierkante vijvers, met een omtrek even groot als die van de voormalige Twin Towers. Op de randen van de bassins staan alle namen van de slachtoffers gegraveerd. Daarnaast is er een museum met een uitgebreide collectie voorwerpen die in verband staan met de aanslagen, zoals stukken van het oude WTC, persoonlijke voorwerpen van slachtoffers en verhalen van nabestaanden.

9 11 Memorial in New York City

One World Trade Center

Waar vroeger het World Trade Center stond, restte na 9/11 slechts een kale vlakte die men 'Ground Zero' noemde. In 2002 werd een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van een nieuw WTC. Het winnende ontwerp van Daniel Libeskind bestond uit één toren met een hoogte van 541 meter, oftewel 1776 voet. Dit getal staat symbool voor de onafhankelijkheid. De glanzende toren heette aanvankelijk 'Freedom Tower', maar werd later hernoemd tot 'One World Trade Center'. Vanaf het One World Observatory heb je een magnifiek uitzicht over de stad. Een lift brengt je in minder dan een minuut naar de top. Je kunt kaartjes het beste vooraf kopen om lange wachtrijen te omzeilen.

One World Trade Center in New York City

WTC-station Oculus

Blikvanger naast het WTC-complex is de Oculus: het nieuwe WTC-station dat werd ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. De vorm verwijst naar een vogel die uit een kinderhand opstijgt en is een monument voor de slachtoffers van de aanslagen op 9/11. Het spectaculaire gebouw van staal en glas is zo gebouwd dat ieder jaar op 11 september exact om 10.28 uur het zonlicht door een gat naar beneden schijnt. Dit is het tijdstip waarop de laatste toren viel op 9/11. De Oculus werd op 3 maart 2016 geopend, bijna 15 jaar na de aanslagen op 11 september 2001. Het project kostte bijna 4 miljard dollar, meer dan het WTC zelf.

WTC station Oculus in New York City

China Town en Little Italy

De wijken China Town en Little Italy geven je het gevoel dat je even niet in Amerika bent. In Little Italy vind je allerlei gezellige restaurants met heerlijke Italiaanse maaltijden. Voor de Chinese cultuur moet je naar China Town. Hier kun je genieten van de Chinese keuken en Chinese handelswaren.

China Town in New York City

Times Square en Broadway

Het bekendste kruispunt ter wereld ligt waarschijnlijk in New York. Times Square is bombastisch, felverlicht en energiek. De kruising is een echte attractie en werd vernoemd naar de krant The New York Times, waarvan het hoofdkantoor (The New York Times Tower) zich aan Times Square bevindt. Aan Times Square ligt ook Broadway. Aan Broadway bevinden zich grote theaters en concertzalen. 's Avonds is er altijd wel een voorstelling te bezoeken. De naam heeft een Nederlands tintje, Broadway is afgeleid van het oud-Nederlandse ‘Breede weg’.

Times Square in New York City

Brooklyn Bridge

Een visuele blikvanger en populaire bezienswaardigheid in New York is Brooklyn Bridge. De brug werd in 1883 geopend en was op dat moment de langste hangbrug ter wereld. Brooklyn Bridge verbindt de wijk Manhattan met Brooklyn en is populair om overheen te lopen en fietsen. Vooral 's avonds, als de stalen kabels verlicht zijn, trekt de Brooklyn Bridge veel bekijks. Een wandeling naar de overkant duurt ongeveer twintig minuten.

Brooklyn Bridge in New York City

High Line

De High Line is een ontspannen manier om New York te verkennen tijdens je stedentrip. Dit oude treinspoor ligt hoog boven de straten van Manhattan en is omgetoverd tot een prachtig wandelpad. Rondom de High Line was ooit een groot industriegebied. Om de vrachten snel te vervoeren werd er boven de straat een spoor aangelegd. Tegenwoordig is de High Line een groene plek waar je al wandelend van het uitzicht over New York en haar bezienswaardigheden kunt genieten.

High Line in New York City

Solomon R. Guggenheim Museum

Het aparte, spiraalvormige museumgebouw stelde na de opening in 1959 alleen werk van de Amerikaanse kunstverzamelaar Solomon R. Guggenheim tentoon. Vandaag de dag bezit het Salomon R. Guggenheim Museum tal van werken van meesters als Mondriaan, Picasso en Rauschenberg.

New York Guggenheim Museum

American Museum of Natural History

In het American Museum of Natural History bewonder je ruim 30 miljoen opgezette dieren en voorwerpen. De collectie is opgesteld in 45 zalen, die verdeeld zijn over vier straatblokken. Je kunt er niet alleen kijken naar enorme reconstructies en overblijfselen van dinosauriërs, maar ook naar de ontwikkeling van de mens. Verder beschikt het museum met meer dan één miljoen opgezette vogels over de grootste vogelcollectie ter wereld.

American Museum of Natural History in New York City

Governors Island

Voor ongeveer $2 per persoon kun je met de ferry vanuit Lower Manhattan naar Governors Island. Hier geniet je in alle rust van het uitzicht op de New Yorkse skyline. Het eiland is geopend van Memorial Day-weekend in mei tot en met eind september. De overtocht vanaf het Battery Maritime Building (iets voorbij de Staten Island Ferry) duurt een minuut of vijf.

Governors Island is een eiland in de haven van New York

International Center of Photography

Aan de levendige Bowery, een straat tussen Chinatown, Little Italy en de Lower East Side is in 2016 een hypermodern museum verrezen: het International Center of Photography. Op de straat is een publieke ruimte met glazen wanddelen waar je als voorbijganger doorheen kunt wandelen. Je kunt een kijkje nemen bij de gratis tentoonstellingen. Daarnaast zijn er galerijen waar kaartjes voor te koop zijn, met werk van onder meer Cindy Sherman, Nan Goldin en Andy Warhol. Het museum richt zich op de politieke en sociale kracht van fotografie.

Fotomuseum

Summit One Vanderbilt

In deze wolkenkrabber vind je tussen verdieping 91 en 93 diverse attracties met als hoogtepunt het observatiedek met glazen vloeren. Vanaf dit hoogste uitkijkpunt in Midtown heb je een indrukwekkend uitzicht over onder andere het Empire State Building en het noorden van Central Park. Heb jij geen hoogtevrees? Ga dan een volledig glazen skybox binnen en bekijk het straatbeeld van New York honderden meters onder je.

Summit One Vanderbilt

Vervoer

Openbaar vervoer en taxi

Een goedkope en efficiënte manier van reizen in New York is de metro. Je kunt hiermee van de ene wijk naar de andere reizen, maar ook naar diverse bezienswaardigheden binnen een wijk als Manhattan. Door New York City lopen ook tal van buslijnen. De bus is een handige manier van reizen, maar houd er rekening mee dat het verkeer tijdens de spits vaak muurvast staat. Voor zowel de metro als de bus kun je in New York City de MetroCard gebruiken. Een karakteristieke en comfortabele manier van reizen binnen New York is de taxi. De gele taxi’s (Yellow Cabs) rijden in grote aantallen door de stad. Houd er rekening mee dat ook taxi's tijdens de spits geen handig vervoermiddel zijn!

New York City, Yellow Cab

Hop-on, hop-off

Een handige manier om New York te verkennen als je bijvoorbeeld weinig tijd hebt, is door gebruik te maken van hop-on, hop-off bussen. Deze rijden langs de populairste bezienswaardigheden, daar kun je naar wens in- en uitstappen. Onderweg vertelt een gids je meer over de stad en de bezienswaardigheden. Je koopt een ticket voor 24 uur (of langer), vaak is een ticket te koop in combinatie met toegangskaarten voor attracties. Bij sommige tours kun je gebruik maken van fietsen. 

Hop on hop off bussen in New York City

Omgeving van New York

Ga je met je huurvoertuig op pad in de omgeving van New York? Let dan op de Parkways. Op Parkways komen veel tunnels en viaducten voor. Sommige zijn erg laag. Campers mogen hier niet komen. De Parkways worden meestal aangegeven met naambordjes en een bord met 'Passenger Cars Only'. Met je huurauto mag je hier wel gewoon rijden.

Rijden door de Hudson Valley bij New York

Feiten

Staat New York
County Bronx, Kings, New York, Queens, Richmond
Oppervlakte 1.213 km²
Hoogte 10 meter
Inwoners 8.337.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

New York heeft een zeeklimaat, vergelijkbaar met het klimaat in Nederland. In de zomermaanden is het in New York warm en vochtig met temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius. In het voor- en najaar zijn de temperaturen voor een citytrip het aangenaamst: 15-20 graden. Tussen december en februari ligt de dagtemepratuur in New York rond het vriespunt, de kans op sneeuw is dan groot. Het regent regelmatig in the Big Apple, maar de neerslag is evenredig over de maanden verdeeld.

Sport

In New York is honkbal de meest populaire sport. Dit is mede te danken aan de grote successen van de New York Yankees. De Yankees spelen hun wedstrijden in het Yankee Stadium, gelegen in het zuiden van The Bronx. Naast de Yankees heeft de Big Apple nog een honkbalteam uit de Major League: The Mets. Hun stadion Citi Field is gelegen in de wijk Queens.

Ook voor basketbal op het hoogste niveau moet je in New York zijn. De New York Knicks behoren tot de meest succesvolle teams van de NBA en spelen in Madison Square Garden (Manhattan). De vrouwelijke tegenhanger van de Knicks is New York Liberty, een succesvol team dat uitkomt in de WNBA. Ook zij spelen in Madison Square Garden. Een ander NBA-team is de Brooklyn Nets, die - zoals de naam al zegt - spelen in de wijk Brooklyn.

Heb je meer zin in een ijshockeywedstrijd, bezoek dan de New York Rangers, eveneens gestationneerd in Madison Square Garden. Voetbal is ook een optie: de New York Red Bulls zetten hun beste beentje voor in de Red Bull Arena in Harrison, New Jersey.

Een van de grootste sportevenementen van New York is de New York City Marathon, die jaarlijks plaatsvindt op de eerste zondag van november. De marathon trekt professionele atleten en amateurs van over de hele wereld.

Op het gebied van American football wordt New York vertegenwoordigd door The New York Giants en The New York Jets. Beide teams spelen hun thuiswedstrijden echter in het MetLife Stadium in het nabijgelegen East Rutherford, New Jersey. The Giants is het meest succesvolle team. In totaal wonnen ze vier keer de Super Bowl, de grootste wedstrijd van Amerika.

Geschiedenis

New York kent een eeuwenlange geschiedenis. Voordat Giovanni da Verrazzano in 1524 de regio ontdekte, leefden in de omgeving van New York Lenape-indianen. Zij beheersten het gebied al generaties lang en hadden het uitgekozen vanwege zijn gunstige ligging, de aanwezigheid van enorme waterbronnen en de vruchtbare grond. Henry Hudson, kapitein in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, bracht het gebied in kaart. De Engelse kapitein voer op 11 september 1609 via de Hudson-rivier (naar de kapitein vernoemd) het hedendaagse Manhattan binnen. Rond 1614 doopten de inmiddels aangekomen Nederlanders het gebied 'Nieuw-Amsterdam' en in 1626 kochten zij Manhattan over van de indianen.

Veertig jaar lang zwaaiden de Nederlanders de scepter over Nieuw-Amsterdam, totdat de Britten er in september 1664 de macht grepen en de stad omdoopten tot New York. In 1673 was New York weer even in Hollandse handen, maar in 1674 ruilden ze 'hun' Manhattan voor het Suriname van de Britten. De New Yorkse haven groeide vanaf dat moment snel uit tot een van de grootste en belangrijkste havengebieden ter wereld.

Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) gebruikten de Engelsen Manhattan als de belangrijkste legerbasis. Ondanks een felle strijd moesten de Engelsen tijdens het hoofd buigen en werd New York in 1788 uitgeroepen tot hoofdstad van de nieuw opgerichte Verenigde Staten. In 1789 werd de eenwording van The United States of America definitief gemaakt met de benoeming van de eerste president: George Washington.

De groei van New York leek niet te stoppen en in 1792 legde men het fundament voor wat vandaag bekend staat als de grootste aandelenbeurs van Amerika: Wall Street. Begin jaren 20 rezen de eerste wolkenkrabbers, ze moesten onder andere plaats bieden aan de meer dan tien miljoen inwoners die New York op dat moment al telde. Ondanks deze successen was ook New York niet bestand tegen de Grote Depressie, eind jaren 20. Gebouwen kwamen leeg staan, waaronder het Empire State Building dat net was opgeleverd, en de werkeloosheid nam toe. In de jaren 60 en 70 kende New York opnieuw een grote dip. De criminaliteit nam toe, rassenrellen bereikten een hoogtepunt en de ideeën van de vrijgevochten hippies suisden rond. Toch werd New York in de jaren 80 weer de grote leider van de Amerikaanse economie en zelfs van de wereldeconomie.

Op 11 september 2001 werd de wereldpositie van New York aan het wankelen gebracht. Er was in 1993 al eens een terroristische aanslag gepleegd op het World Trade Center, maar de ramp die plaatsvond op 11 september 2001 was van ongekende grootte. De aanslag kostte bijna 3.000 mensen het leven en de Twin Towers werden volledig verwoest. Amerika was in het hart geraakt. Toch is New York weer opgekrabbeld. Op de plek van de voormalige Twin Towers verrees een herdenkingsmonument en in 2013 werd de laatste hand gelegd aan het nieuwe One World Trade Center.

Economie

Het toerisme, de media en de (hoofd)kantoren van grote multinationals brengen veel geld binnen in New York City. De beurs in New York behoort tot de top van de wereld en is internationaal erg invloedrijk. New York beschikt over de nieuwste en meest geavanceerde communicatiemogelijkheden en heeft een enorme haven. Dit maakt de stad tot de ideale plaats voor bedrijven. Naast de hoofdkantoren van veel bekende kranten, waaronder de New York Times, heeft New York (na Hollywood) de grootste filmindustrie van Amerika.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan