Cleveland, Ohio

Cleveland Ohio Cleveland: allang niet meer de 'mistake on the Lake' zoals het zo vaak gekscherend is genoemd. Integendeel: de op één na grootste stad van Ohio rockt. Gelegen aan de zuidelijke oever van het grote Eriemeer biedt deze stad unieke plekken als de Rock ’n Roll Hall of Fame, de USS Cod (een onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog) en de University Circle met veel mooie gebouwen en musea.

Bezienswaardigheden & activiteiten

University Circle

Op zo'n acht kilometer ten oosten van downtown Cleveland ligt de University Circle, dat bestaat uit een concentratie van culturele, educatieve en medische instituten op een oppervlakte van twee vierkante kilometer. Ook liggen hier de Cleveland Botanical Garden, het Museum of Natural History en het Cleveland Museum of Art. Dit laatste museum is erg populair en staat bekend om de vele Aziatische, middeleeuwse en Precolumbiaanse werken. Het heeft een zeer uitgebreide kunstcollectie, waaronder meesterwerken van Monet, Dalí, Van Gogh en Picasso. De toegang is gratis. Vlak bij de Circle ligt de Lake View Cemetery, dit is de rustplaats van oud-president Garfield en John Rockefeller.

Rock and Roll Hall of Fame

Aan Lake Erie, in North Coast Harbor, vind je zes verdiepingen Rock & Roll, met een unieke muziekcollectie, originele concertkostuums, jukeboxen, handgeschreven songteksten op luiers en intieme briefcorrespondentie van rocksterren als Janis Joplin.  

Cleveland

Cleveland Browns Stadium

In dezelfde buurt ligt het Cleveland Browns Stadium. Al heb je nog nooit van een touch down gehoord, dan nog staat een bezoek aan wedstrijd in dit stadion garant voor een onvergetelijke American Football-ervaring. Tijdens het Footballseizoen (september – december) biedt dit immense stadion wekelijks plaats aan 73.000 Cleveland Browns-fans. 

Great Lakes Sciences Center

Ook vind je hier het Great Lakes Sciences Center. Terwijl de kinderen zich hier prima vermaken met educatieve experimentjes hebben de ouders een mooi uitzicht over Lake Erie.

Cleveland

USS Cod Submarine Memorial

Tot slot kun je in het 'waterfront'-deel van de stad een interactieve tour volgen door de onderzeeër die tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Japanse schepen tot zinken bracht.

St. Theodosius Russian Orthodox Cathedral

Deze kathedraal, gelegen in de Temontbuurt, heeft groene koepels en is gebouwd in 1912. Misschien herken je het bouwwerk uit de film The Deer Hunter (1978), waarin sterren als Robert de Niro en Meryl Streep speelden.

Uitgaan

Voor een goed restaurant, gezellige kroegjes en trendy clubs moet je in het centrum rondom University Circle of in nabijgelegen wijken als Coventry, Little Italy en Ohio City zijn. Je kunt hier overal prima eten en uitgaan.

Omgeving

Canton

Geboorteplaats van de American Football League bond, de NFL. Een walhalla voor American Football-liefhebbers, met als hoogtepunt de Pro Football Hall of Fame.

Oberlin

Een stadje met aantrekkelijke architectuur ten westen van Cleveland. Op het toonaangevende Oberlin College (1833) hadden vrouwen en African-Americans voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis toegang tot hoger onderwijs. Je kunt er het hele jaar door genieten van optredens door studenten van het prestigieuze conservatorium.  

Vermilion

Deze historische havenstad aan de kust van Lake Erie doet denken aan een folkloristisch vissersdorp. De charmante sfeer, Tsjechische en Franse restaurantjes, stranden en de haven trekken ´s zomers veel toeristen en strandliefhebbers.

Vervoer

De RTA Rapid Transit (The Rapid) is een light-railverbinding, bestaande uit een gele, blauwe en rode lijn. Light-rail is een vervoersysteem per spoor, dat sneller is dan een tram en goedkoper (minder zwaar) dan een trein. De HealthLine is een snelbusdienst. Dit is overigens niet per se een 'gezonde' manier van transport, de ziekenhuizen en klinieken in Cleveland hebben alleen de rechten voor de naam gekocht. Deze bussen rijden van Euclid Avenue (downtown) door de University Circle naar Louis Stokes Station in East Cleveland.

Feiten

Staat Ohio
County Cuyahoga
Oppervlakte 213 km²
Hoogte 0 tot 200 meter
Inwoners 400.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Lake Erie heeft een gematigde werking op het klimaat van Cleveland. De zomers zijn warm en vochtig, de winters sneeuwrijk en koud. Sneeuwval tot 2,5 meter is niet ongebruikelijk in dit gebied, dat ook wel bekendstaat als de Snow Belt. In december, januari en februari liggen de maxima tussen de 0 en 4 graden. 's Nachts kan het tot zes graden vriezen. In april vallen de laatste paar sneeuwvlokjes en stijgen de maxima tot 15 graden. De zomers zijn aangenaam warm, met temperaturen tussen de 25 en 28 graden. In oktober liggen de maxima weer rond de 15 graden en vanaf november kan er weer sneeuw vallen.

Geschiedenis

Op 22 juli 1796 verkreeg Cleveland zijn naam toen inspecteurs van Land Company Connecticut de stad naar hun leider, generaal Moses Cleaveland, vernoemden. De nederzetting groeide heel langzaam uit tot een dorp van ongeveer 1.000 inwoners in 1830. Tien jaar later was dit aantal verzesvoudigd, en in 1850 werd de grens van 15.000 inwoners gepasseerd. Ondanks de nabijgelegen moerassige laaglanden en strenge winters, bleek Clevelands locatie aan het water een groot voordeel. De voltooiing in 1832 van het Ohio en Erie Kanaal zorgde voor een verbinding van de Great Lakes met de Atlantische Oceaan en - via de Mississippirivier - met de Golf van Mexico mogelijk. De handel steeg explosief en het kleine dorp transformeerde in een bloeiende stad. Ook de aanleg van verschillende treinverbindingen met het achterland droeg hier een steentje aan bij.

Cleveland ontwikkelde zich in de negentiende eeuw tot een van Amerika’s grootste industriesteden, met een mix van grote staalbedrijven, autofabrieken en stoombedrijven. Begin twintigste eeuw had Standard Oil-oprichter John D. Rockefeller zijn fortuin er opgebouwd en vormde Cleveland de vijfde grootste stad in de VS. Het werd tevens de thuishaven van de nationale progressieve beweging onder leiding van burgemeester Tom L. Johnson.   Na een hevige economische terugval tijdens de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog, onderging de stad een korte opleving. Zo waren er belangrijke sportieve overwinningen met het kampioenschap van de Indians bij de World Series van 1948 en de Browns die het American Football domineerden. In diezelfde periode werd Cleveland uitgeroepen tot dé businessstad van Amerika. In de jaren 1960 kampten de belangrijkste industrieën echter met zware tegenslagen, waarna vele stadsbewoners naar de voorsteden vertrokken. Ondertussen bleef het merendeel van de zwarte bevolking in de stad achter. Net als veel andere grote Amerikaanse ontstond er rassenonrust, dat escaleerde verschillende rellen. Nationale media begonnen Cleveland langzamerhand te bestempelen als 'the mistake on the lake', hiermee verwijzend naar de grote financiële en sociale moeilijkheden waarin de stad verkeerde. Sindsdien heeft de stad hard gewerkt om het tegendeel te bewijzen. De pogingen om het imago op te vijzelen hebben hun vruchten afgeworpen. Men verwijst tegenwoordig naar de stad als 'Comeback City'.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan