Newport, Oregon

Newport Oregon De kleine plaats Newport ligt in het noorden van de staat Oregon. Hier aan de 'Central Coast' kom je zeekliffen, natuurlijke terrassen en baaien tegen en kijk je uit over de Yaquina Bay: de monding van de gelijknamige rivier. De bekendste bezienswaardigheid van Newport is het Oregon Coast Aquarium. Neem ook zeker een kijkje bij de twee vuurtorens en de veelbelovende stranden in de Yaquina Head Outstanding Natural Area.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oregon Coast Aquarium

Op de zuidoever van de Yaquina-rivier ligt het grote Oregon Coast Aquarium, waar tot 1998 de orka uit Free Willy rondzwom. Dit indrukwekkende aquarium behoort tot de beste aquaria van de Verenigde Staten. Je kunt er onder andere haaien, exotische vissen, zeeschildpadden en diverse vogels bekijken. Er zijn verschillende watertanks en interactieve displays. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Hatfield Marine Science Center, waar onderzoek wordt gedaan naar het onderwaterleven en klimaatverandering. Wil je zeedieren in het wild zien? Er zijn in Newport diverse aanbieders van boottochten en Whale Watching Tours, waaronder Marine Discovery Tours. Alle aanbieders zijn gevestigd aan Bay Boulevard in Newport.

Newport Oregon Coast, zeeleeuwen

Musea

Op de dichter bebouwde noordoever van Newport ligt een Ripley’s Believe It or Not-museum, dat in het teken staat van absurde dingen en gebeurtenissen op aarde. Direct naast Ripley's ligt het wassenbeeldenmuseum Wax Works, waar je levensechte beelden van onder andere Marilyn Monroe, de Hobbit en Frankenstein kunt bekijken. Als je Ripley's en Wax Works allebei wilt bezoeken, krijg je korting met een combiticket.

Newport Oregon

Yaquina Bay Lighthouse

Van de twee vuurtorens in Newport is Yaquina Bay Lighthouse uit 1871 het oudst. Het is tevens de enige houten vuurtoren in Oregon die nog overeind staat. Je bereikt de vuurtoren - die volgens de geruchten spookt - via verharde paden in de Yaquina Bay State Recreation Site, aan het noordelijke eind van de gelijknamige brug. Je rijdt er vanuit het centrum in 10 minuten (6 km) naartoe. Er zijn wandelpaden, een monument voor vissers en een uitkijkpunt waar je de baai en de brug kunt zien liggen.

Devils Punch Bowl bij Newport

Yaquina Head Lighthouse

Deze vuurtoren is beroemder dan zijn net-niet-naamgenoot: hij trekt maar liefst 350.000 bezoekers per jaar. De Yaquina Head Lighthouse ligt een kwartier rijden ten noorden van de Yaquina Bay Lighthouse, in de prachtige Yaquina Head Outstanding Natural Area. De zwart-witte vuurtoren is met 28 meter de hoogste van Oregon en staat op een puntige landtong. Begin je bezoek bij het bezoekerscentrum en wandel over een van de paden die je een mooi uitzicht geven op de rotsen, grotten en (met wat geluk) zeedieren. Bij eb zijn er getijdenpoelen zichtbaar. Ook zijn er toegankelijke stranden, Cobble Beach bijvoorbeeld. Tien minuten rijden vanaf Yaquina Head Lighthouse (bij de plaats Otter Rock) ligt een andere leuke bezienswaardigheid: Devil's Punch Bowl State Park - een geliefde plek voor het spotten van walvissen. De Punch Bowl zelf is een groot gat in de rotsen waarin de golven woest tekeer kunnen gaan.

Newport vuurtoren

Waterkant en Nye Beach

Newport heeft een ruim aanbod aan goed toegankelijke stranden. Historic Nye Beach ligt aan de historische en levendige waterkant van Newport, waar ook wat kleine winkels zijn. Je kunt prima door de wijk naar het strand wandelen. South Beach State Park ligt drie kilometer ten zuiden van Newport en is bekend om de brede zandstranden waar kitesurfers graag op afkomen. Het strand is minder druk bezocht dan andere stranden in de regio en wordt omringd door duinen.

Stranden bij Newport Oregon

Omgeving

Yachats en Cape Perpetua

Vanwege de smalle landstroken tussen de kust en de bergen, zul je hier geen grote steden aantreffen. Het pittoreske en kunstzinnige Yachats (spreek uit: 'ja-hots') is een sprekend voorbeeld van een klein Oregons kustplaatsje. Je rijdt er vanuit Newport in 35 minuten naartoe. Bezoek in Yachats zeker de aangrenzende Cape Perpetua Scenic Area. Cape Perpetua is een bosrijk gebied dat afloopt in zee. Bezienswaardigheden zijn Thor's Well (een kolkend zeegat) en Devil's Churn (een nauwe inham), waar de golven ruig tekeergaan. Mooie uitzichtpunten zijn Whispering Spruce en West Shelter. Cape Perpetua heeft ook een bezoekerscentrum waar je terecht kunt voor een prachtig uitzicht en - je verwacht het niet - info over de regio.

Cape Perpetua bij Newport

Heceta Head

25 minuten rijden ten zuiden van Yachats kun je nog een stop maken bij Heceta Head, een uitzichtpunt met steile kliffen en rotspartijen in het water. Vanaf het Heceta Head Lighthouse State Scenic Viewpoint kijk je uit over de monding van Cape Creek. en de oceaan. Er zijn verschillende (korte) wandelpaden. Als je goed om je heen kijkt, kun je zeevogels, zeeleeuwen en walvissen zien. Je kunt de top van de Heceta Head Lighthouse beklimmen voor een nog weidser uitzicht. Twee minuutjes rijden ten zuiden van de vuurtoren kom je bij de Sea Lion Caves. De naam zegt het al: grotten vol met zeeleeuwen. In dit 'attractiepark' (je betaalt entree) kun je de dieren via trappen en trails goed bekijken. Een lift brengt je naar de grot. In de grot is vervolgens weer een trap die je naar een uitzichtpunt brengt.

Heceta Head bij Newport

Naar het noorden en Cannon Beach

Van Newport naar Cannon Beach is het - zonder te stoppen - 2,5 uur rijden. Onderweg zou je de Three Capes Scenic Route kunnen rijden. Je bezoekt dan de uitzichtpunten Cape Kiwanda, Cape Lookout en Cape Meares. In en om Cannon Beach moet je zeker een kijkje nemen bij de Haystack Rock (72 meter hoge monoliet in de zee) en Ecola State Park, waar je uitkijkt op Cannon Beach met zijn zandstranden en kustrotsen. In Hug Point State Park is in de lente en na regenval een waterval te zien die uitkomt op het strand. Als je gaat wandelen, neem dan een tijdschema van de getijden mee (verkrijgbaar in de lokale winkels).

Cannon Beach Oregon

Vervoer

De beroemde US Route 101 (beter bekend als de one-o-one of de Ventura Highway) loopt door Newport. Deze highway loopt langs de gehele Pacifische kust van Seattle naar Los Angeles. De 101 wordt vaak geroemd om zijn schoonheid, maar wie een meer praktische weg naar Newport zoekt, kan het beste via de Interstate-5 rijden, die parallel aan de 101 van noord naar zuid loopt.

De Amtrakspoorlijn loopt naast deze Interstate van noord naar zuid, waarbij het dichtstbijzijnde station in Albany ligt. Newport zelf heeft een busstation waar je op de langeafstandsbussen van Greyhound kunt stappen.

Het openbaar vervoer in (de omgeving van) Newport wordt verzorgd door Lincoln County Transit. Er zijn diverse buslijnen die Newport verbinden met omliggende stadjes.

Feiten

Staat Oregon
County Lincoln
Oppervlakte 27 km²
Hoogte 41 meter
Inwoners 10.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Newport heeft het hele jaar door mild, nat weer. De meeste neerslag valt in de winter, wanneer de temperatuur meestal boven het vriespunt ligt. In de zomer wordt het vrijwel nooit warmer dan twintig graden, hoewel het kwik soms stijgt richting de dertig.

Geschiedenis

Het landschap rond Newport is nooit geschikt geweest voor landbouw, waardoor de streek eeuwenlang onbewoond bleef, zelfs na de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Het gebied werd toegewezen als indianenreservaat en werd door de Europese Amerikanen lange tijd genegeerd. Pas toen de Amerikaanse Burgeroorlog begon in 1861 en waardevolle oesters in de Yaquina-baai werden gevonden werd het gebied opengesteld voor niet-indianen. Verschillende avonturiers claimden stukken land in Noord-Oregon, onder wie Sam Case. In 1866 noemde hij zijn stuk land bij de monding van de Yaquina-rivier Newport. Het duurde daarna lange tijd voordat de stad enig aanzien kreeg. Pas in 1927 werd er een weg aangelegd van de bewoonde wereld naar het dorpje aan de kust. Daarna evolueerde het langzaam tot een van de populairste toeristische plaatsje aan de kust van Oregon.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan