Rhode Island

Rhode Island is met een lengte van ongeveer tachtig en een breedte van zestig kilometer de kleinste staat van de VS. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het niet alleen een eiland. Officieel heet de staat ‘The State of Rhode Island and Providence Plantations’. Het eiland Rhode Island, ook wel Aquidneck Island genoemd, is daar slechts een deel van. Omdat de staat een lange kustlijn heeft, draagt het de bijnaam ‘Ocean State’.

Feiten

Bijnaam: The Ocean State
Hoofdstad: Providence
Grootste stad: Providence
Bevolking: 1.050.000
Oppervlakte: 3.140 km²
Toetreding tot de VS: 29 mei 1790
Officiële website: www.ri.gov

Vlag & Seal

Vlag Rhode Island Seal Rhode Island

Cultuur/Geschiedenis

De staat Rhode Island is ontstaan door het samenvoegen van twee koloniën: Rhode Island (het eiland in de Narragansettbaai) en Providence Plantations (een kolonie op het vasteland daar vlakbij). Deze koloniën waren al erg oud: ze stamden uit de beginperiode van de kolonisatie van Noord-Amerika.
 
Rhode Island heeft een leidende rol gespeeld in de Amerikaanse Revolutie. Al in 1772 vond er een gewelddadig incident plaats in de aanloop naar de Revolutie: de zogenoemde Gaspée Affaire. Het was ook de eerste van de dertien oorspronkelijke koloniën die zich officieel onafhankelijk verklaarde van de Britse Kroon.

Feesten

Sinds 1954 is Newport, een kustplaats in het zuiden van Aquidneck Island, de thuisbasis van het Newport Jazz Festival. De oprichter verplaatste het in 1972 naar New York, maar vond dat de sfeer verloren ging in deze grote metropool. Hij haalde het terug naar Newport, maar in New York verdween het niet. Daar ging het vanaf 1984 verder als het JVC Jazz Festival. Op het festival in Newport hebben artiesten gestaan die beschouwd worden als de grote jazzsterren, zoals Miles Davis, Duke Ellington en Ella Fitzgerald. Ook zonder dit festival, dat overigens elk jaar in augustus plaatsvindt, is Newport best een bezoekje waard. Het is een chique badplaats met enorme villa’s.

Culinair

Omdat de grond van Rhode Island niet erg geschikt is voor agrarische doeleinden, concentreerde de economie zich al vanaf het begin op visvangst. Om die reden komen er veel recepten vandaan waarin vis wordt gebruikt. Een veelgemaakte maaltijd is ‘clam chowder’, mosselensoep die gebonden wordt met aardappelen en room.
 
Rhode Islands officiële staatsdrank is coffee milk. Het gaat hier niet om hetzelfde product waarvan wij in Nederland soms een druppeltje in onze koffie doen. Rhode Islands coffee milk is melk met koffiesiroop. Er is ook een zomerse variant; de coffee cabinet. Hier zit ook nog roomijs bij. De siroop die gebruikt wordt is bij voorkeur van het merk Autocrat, uiteraard gevestigd op Rhode Island.

Klimaat

Rhode Island heeft een vochtig klimaat. De neerslag is redelijk over het jaar verspreid, maar de lente is het droogste seizoen. ’s Zomers lopen de temperaturen op tot achter in de twintig graden. ’s Winters ligt de temperatuur overdag enkele graden boven het vriespunt en valt er geregeld sneeuw. Toch is het dan eerder kil dan echt koud.

Beste reistijd

Omdat Rhode Island zo klein is, ben je nooit ver weg van de zee. De vele stranden vormen de grootste toeristische trekpleister van de staat. Voor een strandvakantie is het meest aantrekkelijke seizoen uiteraard de zomer.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan