Vermont

Vermont ligt in het uiterste noordoosten van New England en de Verenigde Staten. Het is een dunbevolkte, landelijke staat met veel groen en bergen. De hoofdstad van Vermont, Montpelier, is een klein stadje met ongeveer 8.000 inwoners.

Feiten

Bijnaam: The Green Mountain State
Hoofdstad: Montpelier
Grootste stad: Burlington
Bevolking: 626.000
Oppervlakte: 24.923 km²
Toetreding tot de VS: 4 maart 1791
Officiële website: www.vermont.gov

Vlag & Seal

Vlag Vermont Seal Vermont

Cultuur/Geschiedenis

Duizenden jaren geleden bestond Vermont voor een deel uit zee: de Champlain Sea. Deze tijdelijke zee was ontstaan toen water uit de Atlantische Oceaan delen van het land overspoelde en door smeltende gletsjers na de laatste ijstijd. Op den duur verdween de zee en bleef er een meer over: het huidige Lake Champlain, dat de grens vormt tussen de staten New York en Vermont en nog een stukje doorloopt voorbij de Canadese grens.
 
De zee en het meer zijn vernoemd naar Samuel de Champlain, een Franse ontdekkingsreiziger die het gebied van Vermont opnam in de overzeese Franse kolonie Nieuw-Frankrijk. Ook de Britten hadden interesse in het gebied, en na de Frans-Indiaanse Oorlog van 1754 tot 1763 kregen ze met het sluiten van het Verdrag van Parijs het land in handen. De naam Vermont is afgeleid van de Franse woorden ‘vert’ (groen) en ‘mont’ (berg). Een groot deel van de staat bestaat namelijk uit groene bergen, de ‘Green Mountains’. De staat grenst direct aan Québec, een Canadese provincie met Frans als officiële taal.

Feesten

Elk jaar in juni lopen de straten van Brattleboro, gelegen in het zuidoosten van de staat, vol met koeien en mensen in koeienpakken, op het Strolling of the Heifers-festival. Dit is een grote optocht ter ere van de veeteelt. Het evenement gaat gepaard met muziek, hapjes en kraampjes. De koeien die meelopen zijn bij voorkeur heifers (vaarzen), jonge koeien die nog geen kalveren hebben voortgebracht.

Culinair

Vermont is een erg landelijke staat. Vooral de veeteelt is belangrijk. Met de melk van koeien wordt behoorlijk wat cheddarkaas geproduceerd. Het begrip ‘Vermont cheddar’ betekent echter niet dat de cheddar per se uit Vermont komt. Het is een algemene aanduiding voor cheddar met een witte kleur.
 
Een ander zuivelproduct uit Vermont is ijs van Ben & Jerry’s. De schoolvrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield richtten in 1978 in Burlington een ijsbedrijfje op, nadat ze allebei voor een paar dollar geslaagd waren voor een cursus ijs maken aan de Pennsylvania State University. Hun bekers met halve liters ijs, in bijzondere smaken als koekjesdeeg en brownie, werden een groot succes.
 
Uit Vermont komt ook veel ‘maple syrup’ (esdoornsiroop). Dit is een zoete stroop van het sap van esdoornbomen die goed smaakt bij pannenkoeken en wafels.

Klimaat

Het klimaat van Vermont is te vergelijken met dat van Scandinavië. Het is een vochtig continentaal klimaat. In de zomer is het er aangenaam warm, maar niet te heet: de maxima liggen tussen de 23 en 27 graden. In de winter kan het wel erg koud zijn en valt er sneeuw. De maximumtemperatuur ligt in het noorden drie maanden lang onder het vriespunt, in het zuidelijke deel van de staat vriest het overdag alleen in januari. Aan het einde van de winter ontdooit alles weer. Het smeltwater mengt zich met aarde, wat bruine modderstromen oplevert. Deze tijd van het jaar wordt wel eens ‘mud season’ genoemd.

Beste reistijd

De beste tijd van het jaar om Vermont te bezoeken is afhankelijk van wat je van plan bent. Veel toeristen kiezen voor het winterseizoen, in verband met de wintersportmogelijkheden die er zijn. Ga je echter niet speciaal voor de wintersport, dan is dit seizoen af te raden vanwege de kou. Aan het eind van de lente, in de zomer en aan het begin van de herfst is het weer aangenamer.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan