Shenandoah NP, Virginia

Shenandoah National Park Shenandoah National Park is een schitterend natuurpark, gelegen in de Blue Ridge Mountains. Al rijdende over de Skyline Drive, die het park over de gehele lengte van noord naar zuid doorkruist, maak je kennis met lokale plant- en diersoorten en heb je weidse uitzichten over het heuvelachtige en bosrijke gebed. Het park is in de herfst erg geliefd vanwege de mooie kleurenpaletten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Skyline Drive

Het smalle maar langgerekte Shenandoah National Park is te bekijken via de Skyline Drive, een 170 kilometer lange toeristische route die van noord naar zuid door het park loopt. Aan deze route bevinden zich uitzichtpunten en wandelpaden die dieper het park in gaan. Langs (en op!) de weg zie je soms herten en beren, die aan de aanwezigheid van het verkeer gewend zijn. De maximumsnelheid is daarom 35 mijl per uur. Het aantal mijlen tot het noordelijke beginpunt staat op 'mijlpalen' aangegeven. Hieronder volgen enkele mooie stoppunten.

Skyline Drive in Shenandoah National Park in Virginia

Shenandoah Valley Overlook (mijl 2,8)

Het eerste stoppunt als je vanuit het noorden komt, is de Shenandoah Valley Overlook. De naam zegt het al, je hebt een uitzicht over de Shenandoah Valley, die circa 250 meter lager ligt. Je krijgt hier een goed beeld van de uitgestrektheid van het gebied.

Shenandoah Valley Overlook in Virginia

Dickey Ridge Visitor Center (mijl 4,6)

In dit bezoekerscentrum vind je informatie, een informatieve film en tentoonstellingen. Rangers helpen je graag met tips over mooie wandelingen. Bij het bezoekerscentrum starten een paar wandelingen, waaronder de twee kilometer lange Fox Hollow Trail langs oude woonplaatsen en een begraafplaats.

Shenandoah Dickey Ridge Visitor Center

Range View Overlook (mijl 17,1) en Hogback Overlook (mijl 20,8)

Bij Range View Overlook heb je zicht op een groot deel van de Blue Ridge Mountains. Hogback Overlook is een groot uitkijkpunt met een weids uitzicht. Op heldere dagen is de bochtige Shenandoah River te zien. Er starten verschillende korte wandelingen. Houd onderweg altijd je ogen open voor wildlife, vooral 's morgens vroeg en 's avonds laat. Herten en zwarte beren laten zich dan vaak zien langs op en langs de skyline drive.

Shenandoah, zwarte beren in Virginia

Overall Run Falls

Bij de Mathews Arm Campground begint een redelijk inspannende wandeling naar de 28 meter hoge Overall Run Falls. De route is in totaal 7,5 kilometer lang en brengt je naar een uitzichtpunt waar je de hoogste waterval van het park goed kunt zien. Neem vanaf Mathews Arm Campground de Traces Trail naar de Tuscarora-Overall Run Trail (je loopt dezelfde route weer terug). Als de camping dicht is, kun je beginnen bij mijlpaal 21.1. Je loopt dan via de Appalachian Trail naar de Overall Run Trail. De route is dan ongeveer tien kilometer lang.

Overall Run Falls in Shenandoah NP in Virginia

Stony Man Overlook (mijl 38,6)

Bekijk bij dit uitzichtpunt Stony Man, een rotspunt die zijn naam dankt aan zijn vorm. Met een beetje fantasie zie je er een gezicht in. Iets verderop, bij de Little Stony Man Parking, kun je naar de Little Stony Man lopen, net onder de top van Stony Man. Deze wandeling is in totaal 1,4 kilometer lang.

Little Stony Man Cliffs in Shenandoah NP in Virginia

Skyland (mijl 41,7)

Je bevindt je hier op 1.122 meter, het hoogste punt van de Skyline Drive. Er zijn onder andere een gift shop en een restaurant. Vanaf de Stony Man Trail-parkeerplaats begint de Stony Man Trail (4,2 km round trip) naar een 180 graden-uitkijkpunt bij de kliffen van Stony Man. Vanaf het uitzichtpunt kijk je op Page Valley met daarachter de Massanutten Mountain.

Stony Man in Shenandoah NP in Virginia

Whiteoak Canyon Trail (mijl 42,6)

Whiteoak Canyon draagt geheel terecht de bijnaam ‘scenic gem of Shenandoah’ en is een van de populairste plaatsen in het park. Het is een schaduwrijke plek met grote keien, steile rotswanden en een diepe kloof met zes watervallen. Het eerste deel van de 7,4 kilometer lange wandeling, tot aan de eerste waterval, is vrij makkelijk. Daarna wordt het pad steiler en rotsachtiger. In totaal klim je 320 meter. Wil je tot aan de zesde waterval lopen, dan wordt de route 4,3 kilometer langer en moet je een hoogteverschil van nog eens 335 meter overbruggen.

Whiteoak Canyon Shenandoah NP in Virginia

Limberlost Lake Trail (mijl 43,0)

Deze vrij korte wandeling (2,1 kilometer round trip) is eveneens erg populair. De vlakke en goed toegankelijke trail loopt door een bos en brengt je naar een houten brug over de Whiteoak Canyon Run.

Limberlost Lake Trail in Shenandoah NP in Virginia

Big Meadows (mij 51)

Big Meadows vormt met overnachtingsmogelijkheden en een bezoekerscentrum het hart van het park. In het Byrd Visitor Center kun je terecht voor informatie en rangeractiviteiten. Ook starten hier wandelingen naar de Lewis Falls (5,3 km round trip) en Dark Hollow Falls (2,2 km round trip). Rijd je verder op de Skyline Drive dan kom je bij mijl 58,6-58,8 door de Green Tunnel. In de zomer vormen de boombladeren hier een groene tunnel. Tijdens de herfst leveren de verkleurde bladeren een mooi plaatje op en in de winter verandert de tunnel dikwijls in een ‘ijstunnel’.

Dark Hollow Falls in Shenandoah NP in Virginia

South River Falls Trail (mijl 62,8)

Het water van de South River Falls, de derde hoogste waterval van het park, valt in twee etappes 25 meter naar beneden, in een diepe rotsachtige kloof. De waterval is het best te bekijken vanaf het observatiepunt aan de linkerkant van de kloof. Je bereikt de waterval via de South River Falls Trail. Je kunt dezelfde weg terug nemen (4,2 kilometer totaal) of via de Fire Road teruglopen (5,3 kilometer round trip). Naar de voet van de waterval loopt ook een pad, dit is in totaal 2,2 kilometer extra lopen.

South River Falls in Shenandoah NP in Virginia

Big Run Overlook (mijl 81,2)

Het uitzicht bij Big Run Overlook is een van de mooiste in het zuidelijke deel van het park. Je hebt een weids en diep uitzicht.

Big Run Overlook in Shenandoah NP in Virginia

Vervoer

De enige autoweg in Shenandoah National Park is de Skyline Drive. Deze bochtige tweebaansweg kan van oktober/november tot maart wegens sneeuwval tijdelijk gesloten zijn. In het zuiden sluit de weg aan op de schilderachtige Blue Ridge Parkway. Deze lange toeristische route eindigt nabij de zuidingang van Great Smoky Mountains National Park. De Blue Ridge Parkway telt enkele tunnels. De tunnels op het laatste deel zijn voor de meeste campers te laag. Bekijk de tunnelhoogtes op www.nps.gov/blri/planyourvisit/tunnel-heights.htm.

Feiten

Staat Virginia
Oppervlakte 805 km²
Hoogte van 171 tot 1.234 meter
Opgericht 26 december 1935
Bezoekers per jaar 1.253.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

In de hogere gebieden van het park zijn relatief strenge winters en koele zomers. In de Big Meadows is het bijvoorbeeld zo'n zes graden koeler dan in de lager geleden delen. De temperaturen in januari variëren van -7 ('s nachts) tot 4 graden en in juli van 14 ('s nachts) tot 24 graden overdag. Vanaf november is er kans op sneeuw.

Geschiedenis

In de jaren 1930 begon de National Park Service met de aanleg van parkfaciliteiten. Opvallend was dat er aparte voorzieningen waren voor gekleurde gasten, zoals de Afro-Amerikanen toen in de overheidsdocumenten werden genoemd. In die tijd behoorde rassensegregatie nog tot de orde van de dag, zeker in een zuidelijke staat als Virginia. De overheid van Virginia trachtte zelfs bij de overdracht van de grond aan de federale overheid de Afro-Amerikanen helemaal te weren uit het park, maar uiteindelijk is het gebleven bij de handhaving van de rassenscheidingswetten die toen golden.

In 1937 werden de voorzieningen overgenomen door de Virginia Sky-Line Company. Onder hun beheer was er slechts één voorziening toegankelijk voor zwarte mensen. Deze voorziening, gelegen op Lewis Mountain, was aanzienlijk minderwaardig aan de voorzieningen voor blanke mensen. Hoewel in deze tijd door Binnenlandse Zaken de segregatiemaatregelen in parken in zijn geheel werden afgeschaft, hield de Virginia Sky-Line Company de boot af en bleef het bedrijf kaarten verspreiden waarop stond dat Lewis Mountain de enige plek was waar de Afro-Amerikanen mochten komen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het bezoekersaantal van Shenandoah National Park drastisch terug. Toen de oorlog ten einde was, bepaalde de National Park Service dat de rassenscheiding in parken direct afgeschaft moest worden. In oktober 1947 werden het hele park voor iedereen toegankelijk verklaard.

Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!