Williamsburg, Virginia

Williamsburg Virginia Een van de leukste historische steden in de Verenigde Staten is Williamsburg. Virginia’s vroegere koloniale hoofdstad is vandaag de dag een klein studentenstadje waar de schatten van het verleden goed bewaard zijn gebleven. De bezienswaardigheden van Williamsburg zijn de authentieke straten, historische gebouwen en statige monumenten, die je mee terug in de tijd voeren. In dit typische stadje waan je je in het turbulente verleden van de Amerikaanse kolonisten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Colonial Williamsburg

Het achttiende-eeuwse historische centrum van Williamsburg (gecentreerd rond de Duke of Gloucester Street) is een van de grootste openluchtmusea van het land. Je waant je er in het dagelijks leven van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Zo loop je van de oude kruidenier naar de smid en de wever en kom je mensen in klederdracht tegen. Als een echte kolonist kun je je natuurlijk ook door paard en wagen laten vervoeren en gaan eten in een van de tavernes waar traditionele gerechten geserveerd worden. Wandelen door het centrum is gratis, maar voor de musea, rondleidingen door de gebouwen, theateroptredens en activiteiten heb je een ‘Revolutionairy City’-ticket nodig (online of bij het bezoekerscentrum te koop). Het ticket geeft bovendien toegang tot onder andere militaire oefeningen, politieke speeches en demonstraties van oude ambachten.

Williamsburg

Govenor's Palace

Een van de hoogtepunten van Colonial Williamsburg is het Govenor's Palace. Maak een rondleiding door het historische paleis, waar negen koninklijke gouverneurs van Virginia gewoond hebben. In 1781 deed het tevens dienst als ziekenhuis voor Amerikaanse soldaten die gewond raakten bij de 'Slag bij Yorktown'.

Williamsburg

DeWitt Wallace Decorative Arts Museum

Dit museum, dat zijn deuren opende in 1985, bezit een uitgebreide collectie van Amerikaans en Brits antiek, bestaande uit onder andere meubels, glaswerk, schilderijen en stoffen uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Je betreedt het museum via de ingang van het Public Hospital uit 1773.

Williamsburg

Abby Aldrich Rockefeller Folk Art Museum

Het Public Hospital biedt toegang tot nog een ander museum, namelijk het Folk Art Museum, waar de aspecten van het alledaagse leven centraal staan. Er wordt werk tentoongesteld van koloniale en huidige Amerikaanse kunstenaars en ambachtslieden.

Williamsburg

Bassett Hall

John D. Rockefeller Jr. en zijn vrouw Abby Aldrich Rockefeller lieten dit grote achttiende-eeuwse familiehuis opknappen tijdens de eerste grote restauratie van het historische stadsdeel. Het huis ziet eruit zoals het er in de jaren 1930 en 1940 uitzag, toen de Rockefellers het inrichtten. Het prachtige landgoed omvat 585 hectare aan tuinen en bos. De bezienswaardigheid Bassett Hall ligt vlak bij het Capitool, aan de zuidelijke kant van Francis Street. Bij het huis zelf zijn geen tickets te koop, doe dit van tevoren online of in het bezoekerscentrum.

Universiteit College of William & Mary

Het College of William & Mary uit 1693 is na Harvard de oudste universiteit van Amerika. De universiteit heeft een mooie campus en veel studenten verdienen een centje bij als achttiende-eeuwse figuranten die je overal in het historische centrum tegenkomt.

Williamsburg

Busch Gardens

In de Busch Gardens tref je geen tuinen en ook geen historische gebouwen, maar het populairste attractiepark van de regio. Met zijn Europese thema en aankleding en achtbanen is het een pretpark voor jong en oud.

Busch Gardens, Williamsburg Virginia

Omgeving

Historic Triangle

Williamsburg vormt samen met Jamestown en Yorktown de historische driehoek van Virginia. Hier vonden in de tijd van koloniaal Amerika belangrijke gebeurtenissen plaats, van de eerste succesvolle nederzetting tot de laatste slag in de strijd voor onafhankelijkheid. De 37 kilometer lange Colonial Parkway verbindt de belangrijkste bezienswaardigheden in de drie plaatsen met elkaar. In de Historic Triangle treed je in het voetspoor van gewone mannen en vrouwen die er eeuwen geleden een heel nieuw leven begonnen. Bezoek naast het koloniale Williamsburg ook Historic Jamestowne, Jamestown Settlement, Yorktown Battlefield en het Yorktown Visitor Center.

Vervoer

Het lokale vervoer in Williamsburg is in handen van Williamsburg Area Transport (WAT). WAT verzorgt eveneens busreizen naar de meeste steden in James City County en een gedeelte van York County, en beschikt over een aparte buslijn van en naar de universiteit.

Feiten

Staat Virginia
County Williamsburg maakt als onafhankelijke stad geen deel uit van een county
Oppervlakte 23 km²
Hoogte 15 meter
Inwoners 15.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Door het milde zeeklimaat is het weer in Williamsburg te vergelijken met ons weer in Nederland, alhoewel de zomers in Virginia erg warm kunnen zijn. De temperatuur in Williamsburg ligt gemiddeld rond de 16 graden Celsius.

Geschiedenis

In 1607 arriveerden in opdracht van koning James I drie Engelse schepen in Virginia. Ze voeren de rivier af en stichtten de eerste Engelse nederzetting in Amerika: Jamestown. In 1699 werd Williamsburg de hoofdstad van Virginia, om uit te groeien tot de hoofdstad van het gehele overzeese Britse rijk. Het rijk strekte zich in westelijke richting uit tot de Mississippi en in het noorden tot de Great Lakes. Tot 1780 was Williamsburg de hoofdstad en het politieke en culturele centrum van de kolonie. Hier kwamen de ideeën van de onafhankelijkheid tot stand, het was een broeiplaats van patriotten. In de Onafhankelijkheidsoorlog, die officieel in 1775 uitbrak, behoorden George Washington en Thomas Jefferson tot de belangrijkste figuren. Jefferson besloot tegen het einde van de oorlog in 1870 de overheidszetel van Virginia te verplaatsen naar het centraler en veiliger gelegen Richmond. In 1781 versloeg het continentale leger van de VS de Britse generaal Cornwallis in de laatste grote slag van de Onafhankelijkheidsoorlog, de Battle of Yorktown. Williamsburg was de anderhalve eeuw daarna een eenvoudig, stil dorp.

In de jaren 1920 veranderde alles. Dr. Goodwin, erg begaan met de geschiedenis van Williamsburg, besprak zijn droom om de historische gebouwen te restaureren met de rijke John D. Rockefeller, Jr. Samen startten ze een project om de belangrijkste gebouwen een toekomst te geven. Het werk verliep volgens plan en onder leiding van Rockefeller werd een steeds groter deel van de stad onder handen genomen. Tegenwoordig is ongeveer 85% van de achttiende-eeuwse staatshoofdstad behouden gebleven en opgeknapt. Rockefeller financierde de restauratiewerkzaamheden en het herbouwen van meer dan tachtig originele gebouwen zorgde voor de aanleg van bezoekersfaciliteiten. ‘Colonial Williamsburg’ is nu een grote toeristische trekpleister.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan