Friday Harbor, Washington

Friday Harbor, Washington Brede stranden, grote groepen orka’s en de beroemde Amerikaanse zeearenden: Friday Harbor heeft de nieuwsgierige toerist veel te bieden. Friday Harbor ligt op San Juan Island, ten westen van het Amerikaanse vasteland en voor het Canadese Vancouver Island. San Juan Island behoort tot de gelijknamige eilandengroep, waar ook Lopez Island, Shaw Island en Orcas Island deel van uitmaken. Vanuit Anacortes in Washington en Sidney in British Columbia vertrekken ferry's naar de vier eilanden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wildlife Cruise

De lokroep van de zee trekt veel bezoekers naar Friday Harbor. Er zijn op San Juan Island verschillende aanbieders van boottours. Ga aan boord voor een zoektocht naar zeehonden, walvissen en orka's. Wil je op sportieve wijze op zoek naar bijzondere zeedieren? Ga dan mee met een wildlife kajaktocht.

San Juan Island wildlife

Lime Kiln Point State Park

Ben je geen liefhebber van boottochten, bezoek dan het Lime Kiln Point State Park. Ook bekend als 'Whale Watch Park'. Het staatspark is gelegen op een rotsachtige punt aan de westzijde van San Juan Island. In de wateren rond Lime Kiln komen regelmatig orka's voor. Ook kun je er bruinvissen, dwergvinvissen, zeeleeuwen, zeehonden en otters spotten. De beste periode om walvis-achtigen te zien is in juni en juli, maar ook in mei, augustus en september maak je hierop kans. Een veelgefotografeerde bestemming in Lime Kiln Point State Park is de vuurtoren uit 1919; hij loodst nog steeds boten over de Haro Strait.

San Juan Island Lime Kilm Lighthouse

Whale Museum

Op een eiland dat zo om walvissen draait, mag een walvismuseum natuurlijk niet ontbreken. In het Whale Museum in Friday Harbor lees je alles over deze grote zeezoogdieren. Met name de orka ("killer whale") staat centraal. Als je na je bezoek helemaal weg bent van de zwart-witte dieren, kun je er zelfs eentje adopteren....

Outdoor activiteiten

Naast wildlife tours zijn er op Friday Harbor nog veel meer buitensportmogelijkheden. Populair zijn de kabelbanen van Zip San Juan. Je zoeft op hoge hoogtes door het mooie boslandschap. Ook leuk is het om een fiets te huren en het eiland te verkennen. Of maak een hike naar de top van Mount Young. Doe je liever wat rustiger aan? Bezoek dan een van de stranden: South Beach, 4th of July Beach of Jackson's Beach.

Friday Harbor, Washington

Vervoer

De belangrijkste schakel tussen Friday Harbor en het vasteland zijn de Washington State Ferries, veerponten die meerdere keren per dag tussen de stad en Anacortes heen en weer varen. Ook kan de stad bereikt worden met een veerpont vanuit Sidney, Canada. Op het eiland zelf rijden er taxi’s en shuttlebussen, en zijn er (brom-)fietsen te huur. Hoewel je hier geen winkelketens zult vinden, zijn er allerlei winkels voor de spullen die je nodig hebt, en ook eetgelegenheden zijn er genoeg.

Feiten

Locatie San Juan County, Washington
Aantal inwoners 2.162
Oppervlakte 3,7 km2
Hoogte 18 meter

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Friday Harbor kent een zeeklimaat. De invloed van de oceaan zorgt ervoor dat de temperatuur gematigd blijft, en het klimaat is vrij vochtig. De gemiddelde temperatuur ligt in de winter tussen de 0 en 8 graden Celsius, hoewel er ook strenge vorst kan voorkomen. ’s Zomers ligt de gemiddelde temperatuur rond de 21 graden Celsius, maar het kan ook pieken tot 30 graden.

Natuur, flora & fauna

De ecologie van de San Juan Islands is interessant. De wouden bestaan uit loof- en naaldbomen zoals de douglasden en de esdoorn. De eilanden kennen de grootste concentratie Amerikaanse zeearenden van de continentale V.S., maar er komen natuurlijk veel meer (kust)vogels voor, zoals blauwe reigers, Canadese ganzen en verschillende soorten alken. Ook leven er veel orka’s voor de kusten. Wat zeezoogdieren betreft zijn hier naast andere walvissoorten ook zeeleeuwen en rivierotters te vinden. Er komen verscheidene hertensoorten voor in de bossen. Wolven zijn er tegenwoordig niet meer, hoewel die er van oudsher wel voorkwamen. Dit geldt ook voor bevers en zeeotters. Diersoorten die hier exotisch zijn maar tegenwoordig wel leven, zijn het Europese konijn en de Euraziatische rode vos.

Geschiedenis

De stad Friday Harbor ligt op het San Juan Island, een eiland van een groep eilanden in de Salish Sea die de San Juan Islands heten. Van oudsher woonden op deze eilanden een aantal volkeren die onderdeel uitmaakten van een etnolinguïstische groep die nu de Coast Salish groep wordt genoemd. De Europese verkenners die in de achttiende eeuw het gebied voor het eerst ontdekten, brachten de pokken met zich mee.

In 1845 eiste de Hudson’s Bay Company het San Juan Island op, en in 1850 bouwden zij hier een bedrijf om vis te zouten. Een aantal jaar daarna begonnen ze een schapenboerderij, Cowlitz geheten. De naam van de stad komt van Joseph Poalie Friday, een Hawaiiaanse man die op de boerderij van de Hudson’s Bay Company werkte tussen 1841 en 1860. Na de zogenaamde Pig War werden de San Juan Islands in 1873 een aparte county, en werd Friday Harbor benoemd tot de county seat. Op 10 februari 1909 werd de plaats officieel als een Amerikaanse stad erkend (“incorporated”).

In de twintigste eeuw nam de traditionele eilandindustrie (voornamelijk landbouw en veeteelt) behoorlijk af, onder andere door de invloed van de Tweede Wereldoorlog, maar sinds de jaren zestig kwamen er nieuwe industrieën op, zoals toerisme, onroerend goed en de bouw. Tegenwoordig is Friday Harbor weer een drukke en bloeiende stad.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan