Victoria, British Columbia

Victoria British Columbia Victoria, de hoofdstad van de provincie British Columbia, heeft een Engelse uitstraling en claimt Engelser te zijn dan Engeland. Zo rijden er rode dubbeldekkers rond, zijn veel huizen in tudorstijl gebouwd en vind je er verzorgde tuinen die de stad de bijnaam 'City of Gardens' hebben bezorgd. De Butchart Gardens en Hatley Castle zijn er voorbeelden van. Victoria is met meer dan 2.200 jaarlijkse zonuren een van de meest zonnige plaatsen in British Columbia. Het is een ideaal klimaat voor veel planten en bloemen, die goed gedijen in de vele tuinen. Er groeien veel exotische plantensoorten die in het overige deel van Canada niet tot nauwelijks voorkomen. Zo kom je in Victoria onder andere eikenbomen, eucalyptus en bananenpalmbomen tegen. Een hoogtepunt op cultureel gebied is het Royal British Columbia Museum, waar de nadruk ligt op de geschiedenis van Victoria en British Columbia.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Old Town

Het oude stadsdeel van Victoria was het westelijke hoofdkwartier van de Hudson's Bay Company. Veel gebouwen en pleinen uit de negentiende eeuw zijn in stijl gerestaureerd, zoals het Bastion Square. Aan Market Square staan eveneens mooie historische gebouwen. In dit deel van de stad vind je ook het maritiem museum, dat gehuisvest is in de oude provinciale rechtbank. De rechtszaal uit 1889, waar rechter Matthew Begbie verschillende doodvonnissen (middels ophanging) uitsprak, verkeert nog in de oorspronkelijke staat.

Old Town van Victoria British Columbia

Inner Harbour

Het parlementsgebouw en Empress Hotel domineren het architectonische landschap van Victoria’s Inner Harbour. Het is aan te raden om deze gebouwen van zowel de binnen- als buitenkant te bekijken. Grote schilderijen en pleisterwerk sieren de muren. De tuinen zijn ook een bezoek waard: bloemenvelden, fonteinen en standbeelden steken af tegen de haven en bergen op de achtergrond. Verder vind je bij de haven veel winkels, restaurants en populaire attracties. Het is ook mogelijk om mee te gaan met een ferry voor een tour door de haven.

Inner Harbour van Victoria, BC

Fisherman's Wharf

Vanaf Inner Harbour loop je in een kwartiertje langs het water naar Fisherman's Wharf. Dit havengedeelte bestaat uit een bontgekleurde verzameling woonboten, huizen, eettentjes en vissersboten. Je kunt er lekker rondstruinen, mensen kijken en genieten van verse vis en zeevruchten! Er zijn verschillende drijvende restaurants en een aantal vispieren waar je her en der een zeehond spot. Ook vertrekken hier veel watervliegtuigen voor excursies en kun je de watertaxi pakken terug naar het centrum.

Inner Harbour van Victoria, BC

Royal British Columbia Museum

Dit geschiedkundig museum ligt ook in de Inner Harbour en werd in 1886 geopend. Het kreeg de titel ‘Royal’ bij een bezoek van Queen Elizabeth II in 1986. In 2003 fuseerde het museum met de British Columbia Provincial Archives. Het museum bevat drie permanente tentoonstellingen: een natuurhistorische, een over moderne geschiedenis en een met de First Nations als onderwerp. In de natuurhistorische tentoonstelling vind je weergaven van de verschillende natuurgebieden in de provincie, met prehistorische bewoners zoals mammoeten. De First People’s galerie laat je zien hoe het leven voor en na de komst van de Europeanen eruitzag. Op het terrein van het museum staat het in 1852 gebouwde Helmcken House: een van de oudste gebouwen van de provincie. Het huis is ingericht met origineel meubilair.

Inner Harbour van Victoria, BC

Thunderbird Park

Naast het Royal British Columbia Museum ligt Thunderbird Park, met daarin totempalen die door inheemse volken gemaakt zijn. In het park bevindt zich tevens het Mungo Martin House (Wawadit’la); een traditioneel huis uit 1953, gebouwd door Mungo Martin, het hoofd van de Kwakwaka’wakw-stam. Mungo Martin is een van de belangrijkste bijdragers aan de Kwakwaka’wakw-kunst, die zich kenmerkt door houtsculpturen en de kleurrijke schilderkunst.

Thunderbird Park in Victoria, Canada

Beacon Hill Park

Het park is 75 hectare groot en bevat speelvelden, bloementuinen, exotische plantensoorten en een kinderboerderij. Bovendien staat er ook een boom die in 1929 door Winston Churchill werd geplant. Vanuit het park heb je een goed uitzicht op de Strait of Juan de Fuca, die de grens tussen Canada en Amerika vormt. In het park wordt sinds de negentiende eeuw cricket gespeeld en 's zomers vinden er veel openluchtconcerten plaats.

Beacon Hill Park in Victoria, BC

Craigdarroch Castle

In het historische Rockland District, achter de binnenhaven, liggen oude villa's met prachtige tuinen. Craigdarroch Castle is er een van. Het is een kasteelachtig herenhuis uit het Queen Victoria-tijdperk. Het 'huis' werd in 1890 gebouwd en bevat 39 kamers, over een totale oppervlakte van 1.900 vierkante meter. De eerste eigenaar, de rijke steenkolenbaron Robert Dunsmuir (voorheen simpele Schotse immigrant), overleed voordat de bouw klaar was. Het hetzelfde geldt voor de architect. Toch heeft dit geen invloed gehad op de voltooiing: het werk is in een en dezelfde stijl voltooid. Bijzonder zijn de luxueuze, stijlvolle meubilering en aankleding, het gebrandschilderde glaswerk en het zeer gedetailleerde houtwerk.

Craigdarroch Castle bij Victoria, West-Canada

Christ Church Cathedral

De kathedraal is gebouwd in gotische stijl tussen 1926 en 1929. De kerk is afgewerkt met zandsteen en graniet en is een van de laatste kerken in Canada met echte klokken. De twee torens zijn 26 meter hoog.

Art Gallery of Greater Victoria

De galerie werd in 1951 geopend en bevat werk van verschillende kunstenaars, waaronder Emily Carr. Hier vind je één van Canada’s beste Aziatische kunstcollecties. Samen met de Aziatische tuin zorgt dit voor een goed gevoel van authenticiteit. Het geboortehuis van Emily Carr kun je vinden naast het parlementsgebouw aan de Inner Harbour.

Omgeving

Butchart Gardens

Deze tuinen, gelegen in Brentwood Bay vlak bij Victoria, trekken jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. In 1906 liet het echtpaar Butchart een Chinese tuin aanleggen, de eerste van een hele rij. Terwijl Mrs. Butchart steeds meer planten verzamelde, bracht Mr. Butchart vogels van over de hele wereld bijeen. De tuinen breidden steeds verder uit en zijn momenteel voorzien van verlichting, twee grote totempalen en een aantal bronzen beelden. In de maanden juli en augustus en tijdens het vakantieseizoen in de winter worden er talrijke activiteiten in het park georganiseerd. Er zijn vuurwerkshows en concerten, van klassiek tot jazz.

Butchart Gardens

Hatley Park National Historic Site

Hatley Park ligt aan de rand van de stad en is de grootste en meest diverse historische plaats in Canada. In het midden van het park staat Hatley Castle, gebouwd in 1908. Eromheen zijn prachtige sprookjesachtige kasteeltuinen aangelegd, waaronder een Japanse en Italiaanse tuin. Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen in het kasteel.

Hatley Park Castle nabij Victoria British Columbia

Vervoer

De lokale openbaar vervoersorganisatie is het Victoria Regional Transit System, dat onderdeel is van BC Transit. De busmaatschappij Pacific Coast Lines heeft een directe busverbinding tussen Victoria en Vancouver. Het treinverkeer wordt geregeld door VIA Rail. De treinen rijden dagelijks in noordelijke richting, langs de oostkust van Vancouver Island, naar onder andere Nanaimo en Courtenay.  

De wegen in en om Victoria volgen geen rechte en strakke patronen zoals in Vancouver of Edmonton, maar ze cirkelen om heuvels, parken, kustlijnen en historische buurten, waarbij ze vaak van naam wisselen. Er is tevens geen onderscheid tussen streets en avenues in Victoria.

Feiten

Provincie British Columbia
Oppervlakte 20 km²
Hoogte 23 meter
Inwoners 80.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Victoria heeft een gematigd klimaat, met milde winters en relatief droge zomers. De maximumtemperatuur in de winter ligt tussen de 6 en 10 graden. In mei stijgen de maxima naar een aangename 16 graden. Ook het najaar is een geschikt seizoen voor toeristen: in september is het nog 19 graden en in oktober circa 15.

De zomers zijn aangenaam warm en droog. Het kwik loopt op naar 20 graden Celsius, met af en toe uitschieters naar boven. In de zomermaanden is Victoria de droogste grote stad van Canada. Ongeveer tweederde van de jaarlijkse neerslag valt tussen november en februari, in de vorm van regen. Aangezien de temperatuur vrijwel nooit (ook 's nachts niet) tot onder het nulpunt daalt, valt er vrijwel geen sneeuw.

Sport

Victoria staat bekend als de Cycling Capital of Canada, met honderden kilometers aan fietspaden en fietsroutes en mogelijkheden tot mountainbiken in het Mount Work Regional Park. Het fietstoerisme is een sterk groeiende tak.

Geschiedenis

Voordat kapitein James Cook in 1778 de kust van British Columbia ontdekte, was het gebied bevolkt door inheemse volken, waaronder de Salish en Songhees. Hun levensstijl veranderde drastisch toen de Spanjaarden en Britten aan het eind van de achttiende eeuw voet aan wal zetten. Zij handelden in bont en zetten vanaf de kust routes uit naar het binnenland, met Fort Vancouver als belangrijkste handelspost. In 1843 koos James Douglas in naam van de Hudson's Bay Company de plaats van het huidige Victoria uit voor een nieuwe handelspost.

De Britten kregen in 1849 heel Vancouver Island in handen na grensonderhandelingen met de Verenigde Staten en de daaruit voortvloeiende ondertekening van de Oregon Treaty. De Crown Colony of Vancouver Island was geboren, met Richard Blanshard als gouverneur. Met de ontdekking van goud op het vasteland van British Columbia in 1858, werd Victoria een belangrijke pleisterplaats voor mijnwerkers die de goudvelden van de landinwaarts gelegen Cariboo-regio introkken. In enkele weken tijd kwamen er 20.000 goudzoekers aan land; zij zorgden ervoor dat Victoria uit kon groeien tot een commercieel centrum. Op 21 juli 1871 werd British Columbia de zesde provincie van de Dominion of Canada, met Victoria als provinciehoofdstad.

Met de opening van de Canadian Pacific Railway in 1886 verloor Victoria haar positie als belangrijke handelsstad. Vancouver nam deze positie over en Victoria ontwikkelde zich tot een deftige, geciviliseerde stad. Dit beeld werd kracht bijgezet door het openen van de Butchart Gardens in 1904 en de bouw van het Empress Hotel en Craigdarroch Castle.

Het aantal landgoederen groeide gestaag en leverde een grote bijdrage aan het uiteindelijke karakter van de stad. Hoewel net vóór de Eerste Wereldoorlog geen nieuwe landgoederen meer werden aangelegd, ging de groei van de stad door. In de periode van de twee Wereldoorlogen werden steeds meer kleine dorpjes en landgoederen onder het gezag van de stad Victoria geplaatst.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan