Penticton, British Columbia

Penticton British Columbia Penticton staat bekend om haar rijke wijncultuur. Druiven gedijen goed in de vruchtbare valleien van de Okanagan-rivier. De stad, ingesloten tussen het Okanagan- en Skaha-meer en omringd met hoge bergtoppen, is een goede plek voor natuurliefhebbers. Bovendien heeft de stad het beste klimaat van Canada, met wel 2.000 uren zon per jaar. Dat is meer zonneschijn dan in Rio de Janeiro.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Penticton Wine & Country Visitor Centre

In het bezoekerscentrum vind je lokale producten en informatie over activiteiten, tours en de wijngaarden in de Okanagan Valley. Ook kun je er wijn proeven en kopen. Aan Main Street, een kwartier lopen verderop, ligt het Penticton Museum. De tentoonstelling met opgezette dieren is leuk voor kinderen.

Wijngaarden

Okanagan-meer

Het Okanagan-meer is tussen de 4 en 5 kilometer breed en 135 kilometer lang. Aan de westelijke oever ligt Sun-Oka (voluit Sunny Okanagan) Beach. Je vindt hier een van de mooiste stranden van de regio, met een prachtig uitzicht op het meer. Ook is er een volgroeid populierenbos, te bereiken via de Trout Creek. Als je gaat zwemmen of vissen moet je oppassen voor Ogopogo, het monster dat volgens de lokale legende in het meer woont.

Okanagan meer

S.S. Sicamous

Aan de zuidelijke oever, vlak bij het centrum van Penticton, ligt de S.S. Sicamous, een luxe raderboot die van 1914 tot 1935 tussen Penticton en Vernon voer. Het schip is nu een museum en ligt voor anker in het Okanagan Inland Marine Heritage Park. Een van de tentoonstellingen gaat over de Kettle Valley Railway, met een schaalmodel van de spoorlijn. Na je bezoek aan de Sicamous zin gekregen om een stuk te gaan varen? De Casabella Princess neemt je graag mee voor een rondvaart over het meer (buiten juli en augustus alleen in het weekend!).

Sicamous

Skaha-meer

Het Skaha-meer is met een lengte van 12 kilometer veel kleiner dan zijn noordelijker gelegen broertje. Onderaan het meer ligt Okanagan Provincial Park, dat bij de inheemse bevolking al eeuwenlang bekend is vanwege de kleine stroomversnellingen op de plaats waar het water van het meer de rivier in stroomt. De bomen vormen een mooi contrast met de heuvels die er bovenuit torenen. Het is een geliefde locatie voor het spotten van vogels, vleermuizen en wilde dieren. Aan de noordzijde van het meer ligt Skaha Park. Hier staat recreatie centraal; er zijn sportvelden, een zandstrand, waterpark en speeltuin. Ook wordt er veel aan (kite)surfen gedaan. Aan de oostelijke oevers vind je Skaha Bluffs Provincial Park, waar de actieve bezoeker op zijn wenken wordt bediend met activiteiten als rotsklimmen en hiken.

Skaha Lake, British Columbia

En'owkin Centre

Penticton is omgeven door land van de Penticton Indian Band (PIB). In het Penticton Indian Reserve ligt een cultureel, educatief en ecologisch centrum, waar geïnteresseerden van harte welkom zijn om de tentoonstellingen te bekijken en evenementen bij te wonen.

Native heritage

Kettle Valley (Steam) Railway

In de twintigste eeuw bood de Kettle Valley Railway vervoer tussen Kootenay en de westkust van Canada. Niet alleen vakantiegangers kwamen en gingen per trein; ook voor de fruitindustrie was de spoorlijn van groot belang. Bij Summerland, op een kwartier rijden van Penticton, is een deel van de route bewaard gebleven. Ga aan boord van een gerestaureerde trein en laat je meevoeren door boomgaarden, wijngaarden en over de Trout Creek Bridge, een 73 meter hoge brug boven de Trout Creek Canyon. De trein vertrekt vanaf het Prairie Valley-station in Summerland. Een groot deel van de Kettle Valley Railway is niet meer in gebruik, je kunt hier overheen wandelen of fietsen. Stap bijvoorbeeld op bij Kelowna en maak een tocht van 12 kilometer langs bruggen en tunnels.

Kettle Valley Railway

Vervoer

Het busvervoer in de stad en in de Okanagan-vallei wordt geregeld door Penticton Transit. Het systeem bestaat uit acht routes, inclusief een nachtbus. De verbinding naar Naramata wordt geoperationaliseerd  door Okanagan-Similkameen Transit. In de zomer is er shuttlevervoer tussen beide meren. Deze afstand is ook op de fiets (15 minuten) of te voet (een uur) af te leggen. 

Feiten

Provincie British Columbia
Regio South Okanagan
Oppervlakte 42,2 km²
Hoogte 385 meter
Inwoners 33.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Het klimaat van Penticton en omgeving is het beste te omschrijven als een noordelijke versie van een mediterraan klimaat. De maximumtemperatuur in juni, juli en augustus ligt tussen de 24 is 28 graden, in de winter wordt het 0 tot 5 graden. In het voorjaar is het aangenaam warm, met 15 graden in mei en 20 in april. Ook de herfst is aangenaam (en droog): in september wordt het 22 graden, in oktober 14. De natste maanden zijn mei en juni. In december en januari valt er een bescheiden hoeveelheid sneeuw.

Geschiedenis

De naam Penticton komt oorspronkelijk van het inheemse woord ‘snpintktn' dat zoveel betekent als ‘een plek om voor altijd te blijven’. De omgeving van Penticton wordt al duizenden jaren bewoond door leden van de Okanagan-stam, wier territorium het zuiden van British Columbia en delen van Amerikaanse staat Washington beslaat.

De eerste Europese kolonist in Penticton was de Engelsman Tom Ellis. Hij startte in 1865 een grote ranch die erg succesvol bleek. De daaropvolgende jaren voelden steeds meer Europeanen zich aangetrokken tot het gebied en beproefden er hun geluk. Penticton was in zijn prille jaren vooral bereikbaar over water, via het Okanagan-meer. Stoomboten, zoals de 'Queen of the Lake' S.S. Sicamous voeren af en aan om zowel passagiers als het overvloedige fruit uit de boomgaarden te vervoeren. In tijden van nood hadden de boten ook een andere functie. Veel bewoners uit Penticton die in de Eerste Wereldoorlog vochten, begonnen hun reis naar het front aan boord van de S.S. Sicamous.

Sinds jaar en dag worden de oevers van de twee grote meren beplant met fruitbomen. Penticton stond lange tijd bekend als grote exporteur van fruit. Uiteindelijk heeft dit de stad de bijnaam ‘Peach City’ opgeleverd. Tegenwoordig heeft de wijnbouw de export van fruit ingehaald. Veel gezonde en productieve fruitboomgaarden worden gaandeweg vervangen door wijngaarden.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan